Prima pagină » Local » Construcție pe 10.000 de metri pătrați lângă Cimitirul Evreiesc din Iași. Clădirea va fi ridicată la doi pași de morminte- FOTO

Construcție pe 10.000 de metri pătrați lângă Cimitirul Evreiesc din Iași. Clădirea va fi ridicată la doi pași de morminte- FOTO

27 apr. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

O nouă construcție va apărea lângă Cimitirul Evreiesc din Iași. În zona Păcurari va fi construit un centru de educație, imobilul urmând a fi destinat și unui memorial evreiesc. Proiectul va fi avizat de Consiliul Local Iași în cursul acestei săptămâni

Comunitatea Evreilor din Iași va încheia un parteneriat cu Primăria pentru construcția unei clădiri în zona cartierului Păcurari. Proiectul prevede construirea unui memorial evreiesc, clădire care va adăposti și un centru de educație și cultură. Clădirea va fi ridicată în zona Cimitirului Evreiesc din Păcurari, lângă strada Iancu Flondor. Într-o primă etapă, proiectul de parteneriat va fi avizat de plenul Consiliului Local Iași.

Construcție nouă la Cimitirul Evreiesc Iași

Proiectul va fi ridicat pe o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați din zona Cimitirului Evreiesc din municipiul Iași, cartierul Păcurari. După aprobarea acordului de parteneriat, Comunitatea Evreilor va trece la proiectarea și construcția clădirii de lângă cimitirul aflat în municipiul Iași.

”Comunitatea Evreilor lași a solicitat sprijin pentru proiectarea și execuția unui memorial evreiesc cu funcțiune de centru regional de educație și cultură în cadrul Cimitirului Evreiesc din cartierul Păcurari”, susțin cei de la Primăria Iași.

În apropiere de Cimitirul Evreiesc din Păcurari au fost inițiate mai multe proiecte imobiliare în ultima perioadă.

Cel mai mare cimitir evreiesc din România se află la Iași

Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari a fost înființat în 1881 și este cel mai mare din țară. În acest cimitir se află

”Parcela eroilor evrei căzuți la datorie în războiul pentru întregirea României 1916-1918”. În cimitir au fost îngropate și victimele Pogromului de la Iași din 1941. ”Cimitirul Evreiesc nou este situat în spatele cartierului Păcurari și a început să fie folosit din 1881. Pe o întindere de 26 de hectare se află circa 150.000 de morminte. Acest număr mare de morminte este explicat prin faptul că în perioada interbelică evreii reprezentau jumătate din populația orașului, adică 45.000-50.000 de locuitori. Memorialul ar urma să fie ridicat pe o suprafață de aproximativ de 10.000 metri pătrați din arealul cimitirului, cu deschidere directă la strada Iancu Flondor”, se arată în proiectul celor de la Primărie.

Acord de asociere cu Primăria Iași

Comunitatea Evreilor va încheia un parteneriat cu Primăria pentru sprijinirea proiectului respectiv. Primăria va asigura finanțarea pentru studiile de fezabilitate și construcția clădirii respective.

”Având în vedere necesitatea construirii unui memorial evocator al istoriei tragice a evreilor din orașul nostru care să aibă funcțiunea unui centru cu valențe educaționale, sociale și culturale, inclus în circuitul turistic, precum și solicitarea Comunității Evreilor lași de identificare a unei surse de finanțare, se impune încheierea acordului de asociere”, mai arată cei de la Primăria Iași.

În vara acestui an, la Cimitirul Evreiesc din Iași vor avea loc noi manifestări privind comemorarea Pogromului din 1941.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *