Prima pagină » Sanatate » Constipația cronică. Tratamente naturiste pentru vindecare

Constipația cronică. Tratamente naturiste pentru vindecare

12 apr. 2024, 14:17, 1 ,
în Sanatate

Constipația cronică apare atunci tranzitul intestinal este blocat sau se desfășoară cu dificultate. Materiile fecale sunt eliminate cu greu și adesea este necesar un efort suplimentar. Aceasta este o patologie comună, orice persoană confruntându-se cu ea la un moment dat.

Cum putem preveni constipația cronică

Constipația poate fi însoțită de anumite simptome, cum ar fi dureri în partea inferioară a stomacului, balonare, eliminare de gaze, pierderea apetitului sau urmele de sânge din scaun.

Factorii care pot crește riscul de constipație cronică sunt vârsta, genul (femeile sunt mai predispuse la constipație), deshidratarea, alimentația scăzută în fibre, lipsa mișcării sau sedentarismul. În plus, anumite medicamente, precum sedativele, medicamentele opioide, unele antidepresive sau antihipertensive pot duce la apariția constipației.

Deși constipația ocazională are o rezolvare spontană și este relativ frecvent întâlnită, unele persoane pot suferi de constipație ce durează o perioadă mai îndelungată. Aceasta se numește constipație cronică și poate afecta calitatea vieții și îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. O vizită la medic vă poate arăta cu ce vă confruntați, din ce cauze și cum ați putea să preveniți sau să tratați constipația cronică.

Putem preveni constipația printr-o alimentație bogată în fibre, precum leguminoasele, fructele și cerealele integrale. Medicii recomandă eliminarea din alimentație a alimentelor ultraprocesate și a cărnii de orice fel. Hidratarea zilnică cu minimum 2 litri de lichide, efectuarea de exerciții fizice regulate și reducerea stresului sunt pași importanți ce trebuie efectuați pentru a evita apariția constipației. Stabilirea și menținerea unui program fix în ceea ce privește mersul la toaletă poate preveni de asemenea apariția unui tranzit intestinal îngreunat.

Tratamentul tranzitului îngreunat

Un prim pas pentru a trata tranzitul îngreunat este să se elimine obiceiurile care nu sunt benefice de zi cu zi, diminueze stresul, stabilirea unei rutine și să nu se mai amâne mersul la toaletă. Sunt importante introducerea fructelor, legumelor și a alimentelor bogate în fibre în alimentație. Pâinea integrală, cerealele, fructe precum merele, bananele, prunele, legume precum fasolea verde, spanacul, roșiile sunt alimente bogate în fibre și proteine. Sunt indicate exercițiile fizice și hidratarea cu 2 litri de apă pe zi. Dacă constipația persistă, este recomandat să mergeți la un  control specializat la un medic gastroenterolog. Medicul vă poate prescrie medicamente cu administrare orală, precum laxativele stimulante sau osmotice și suplimente alimentare cu fibre. De asemenea, medicul vă poate propune un tratament cu lubrefiante și laxative sub formă de supozitoare sau chiar efectuarea unor clisme la domiciliu.

Putem crea la noi acasă laxative naturale pentru a combate constipația cronică. Unul dintre ele ar fi cafeaua. Ea stimulează mușchii colonului, ceea ce poate produce un efect laxativ natural. Cafeaua acționează asupra gastrinei, un hormon care ajută la descompunerea alimentelor în stomac. În plus, gastrina crește mișcarea mușchilor intestinali, ceea ce poate ajuta la accelerarea tranzitului intestinal și la inducerea unei mișcări intestinale. Un alt laxativ pe care îl găsim în natură este Aloe Vera. Are capacitatea de a calma celulele din tractul digestiv, mai ales dacă sunt iritate sau inflamate de o dietă nepotrivită sau de medicamente. Consumul de Aloe Vera face ca scaunul să fie mai lubrifiat, ceea ce face mai ușoară trecerea materiilor fecale.

Mai mult decât atât, Aloe Vera crește cantitatea de apă din intestine, ajută corpul să producă mai mult mucus și crește contracțiile pentru a menține alimentele în mișcare prin tractul gastrointestinal, astfel poate învinge constipația cronică.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025