Prima pagină » Local » Constantin Sturzu, despre lăsarea tuturor pelerinilor să se închine la racla Sfintei Parascheva: „Era singura soluție posibilă” – VIDEO
Constantin Sturzu, despre lăsarea tuturor pelerinilor să se închine la racla Sfintei Parascheva: „Era singura soluție posibilă” - VIDEO

Constantin Sturzu, despre lăsarea tuturor pelerinilor să se închine la racla Sfintei Parascheva: „Era singura soluție posibilă” – VIDEO

15 oct. 2020, 12:36,
Elena Nicoleta Bujor, în Local

Preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Bucovinei și Moldovei, a făcut declarații de ultim moment în ceea ce privește situația întâmpinată ieri la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Oficialul a transmis faptul că astăzi, deși este o zi obișnuită, mai sunt pelerini ce vor să se închine la sfintele moaște, însă nu pot intra pentru că sunt legitimați de forțele de ordine. Însă, de mâine, 16 octombrie 2020, această restricție nu va mai fi.

De asemenea, preotul a precizat că trebuie să vedem partea plină a paharului și să ne bucurăm de mulțimea de pelerini care au venit cu credință și evlavie, dar care ne pot fi și model în ceea ce privește partea duhovnicească. Chiar dacă ieri a avut loc un eveniment nefericit, reprezentanții bisericii nu au avut nicio legătură cu negocierile avute în vederea lăsării pelerinilor de pretutindeni să se închine.

„Astăzi este o zi obişnuită. Sunt câteva persoane care au venit din afară Iaşului, care nu pot intra pentru că sunt legitimate. De mâine nu va mai fi aceasta restricţie. Aş încerca să văd partea bună a sărbătorii care a avut loc ieri. Partea reprezintă aceşti pelerini, oameni care au venit cu credinţă, care oricând ar putea să ne fie nouă model în ceea ce priveşte partea spirituală. Partea folositoare o putem extrage făcând o evaluare serioasă a ceea ce s-a întâmplat mai puţin plăcut, făcând referire la întreaga situaţie din perioada aceasta. Trebuie să reflectăm pentru a vedea ce putem schimba pe viitor pentru a evita aceste situaţii. Nu avem nicio legătură cu negocierile avute ieri. Racla Sfânta nu a fost scoasă la presiunea cuiva, a fost o decizie a Mitropoliei”, a transmis Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Bucovinei și Moldovei.

„Singura soluție posibilă”

Sursa menționată a precizat că preoții prezenți la slujba Sfintei Cuvioase Parascheva au rugat fiecare pelerin în parte să respecte măsurile de protecție împotriva noului coronavirus și să poarte mască. După cum se poate întâmpla oriunde, au fost de asemenea prezenți și oameni care nu aveau legătură cu Biserica Ortodoxă și astfel au încercat să umbrească sărbătoarea Sfintei.

Conform declarației preotului Sturzu, decizia forțelor de ordine, deși nu a fost justificată, de a lăsa pelerinii de pretutindeni de a se închina la racla, deși se permitea inițial doar celor care aveau domiciliul în Municipiul Iași, a fost una luată la presiunea manifestanților. De asemenea, reprezentantul Mitropoliei din Iași susține că era singura soluție posibilă de a potoli mulțimea, având în vedere că se aflau și foarte mulți copii.

„Desigur că preoţii mireni au rugat pe fiecare dintre pelerini să respecte regulile impuse. Au fost mulţi care au venit să provoace, care nu sunt parte din Biserică Ortodoxă, doar pentru a umbri sărbătoarea Sfintei. Eu am înţeles decizia forţelor de ordine luată la presiunea unor oameni care îşi manifestau nemulţumirea, nu se putea face altceva decât să-i laşi pe toţi să intre. Era singura soluţie posibilă. După aceea s-a continuat să se permită, înseamnă că există o raţiune în spatele acestei decizii şi nu pot decât să o respect. Noi nu puteam comunica faptul că se intră, pentru că nu era o decizie oficială în acest sens. Nu ştiu cine a dat ordinul. Era singura formulă, erau şi copii prinşi, era singura maniera în care se putea acţiona”, a declarat Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Bucovinei și Moldovei.

Restricțiile nu vor fi prelungite după data de 15 octombrie

În sedința CJSU nu se vor prelungi și restricțiile pentru cei care vor să vină din alte județe să se închine la Sfânta Parascheva și după data de 15 octombrie 2020. Astfel, reprezentanții Mitropoliei se vor pregăti de mai mulți pelerini, chiar dacă se preconizează că nu vor fi. Pe viitor, învățând din experiențe, nu vor mai avea loc astfel de situații, ci vor fi prevenite. În cazul în care va fi un aflux extrem de mare de persoane venite la raclă, aceasta va fi scoasă din nou și se va anunța Jandarmeria.

„De mâine nu putem anticipa dacă vor fi sau nu mai mulţi. Noi ne pregătim pentru mai mulţi. Dacă vor fi mulţi, clar nu poate fi gestionat rândul. Trebuie să fie de ordinul miilor pentru a fi scoasă racla din nou pentru pelerini. Dacă va fi un aflux mare, vom anunţa Jandarmeria”, a declarat Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Bucovinei și Moldovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *