Prima pagină » Actualitate » Constanța a intrat în scenariul roșu din cauza creșterii cazurilor de îmbolnăviri COVID-19. Au fost închise restaurantele, cafenelele şi sălile de jocuri de noroc
Constanța a intrat în scenariul roșu din cauza creșterii cazurilor de îmbolnăviri COVID-19. Au fost închise restaurantele, cafenelele şi sălile de jocuri de noroc

Constanța a intrat în scenariul roșu din cauza creșterii cazurilor de îmbolnăviri COVID-19. Au fost închise restaurantele, cafenelele şi sălile de jocuri de noroc

11 mart. 2021, 08:32,
George Cristian, în Actualitate

În această zi de 11 martie 2021, oraşul Constanța a intrat în scenariul roșu. Acest lucru a fost cauzat de creşterea cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19. Din aceste considerente, restaurantele, cafenelele, sălile de cinema/spectacole dar şi sălile de jocuri de noroc vor fi închise.

Conform datelor de ultimă oră, oraşul a depăşit rata de infectare de 3 la mie, iar acest lucru a dus la luarea deciziei de intrare în scenariul roşu. În municipiu, rata de infectare este de 3,2 la mie, iar la nivel de judeţ, indicele este de 2.08 la mia de locuitori.

Constanța a intrat în scenariul roşu de funcţionare

În oraşul Constanța, după ce autorităţile au declarat scenariul roșu, activitatea interioară din restaurante, cafenele, baruri, săli de spectacole și săli de jocuri de noroc a fost încetata. Reglementările actuale prevăd faptul că, timp de două săptămâni, aceste tipuri de activităţi vor fi închise.

Totuşi, reglementările actuale prevăd funcţionalitatea restaurantelor şi cafenelelor în sistemul delivery, dar şi dacă acestea dispun de o terasă în aer liber. Activitatea sălilor de jocuri este interzisă, cu excepţia celor care vând bilete la loto dar şi care au activităţi de pariuri sportive.

„Urmare a întrunirii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a constatat depăşirea pragului de 3 la mie a ratei de incidenţă, ceea ce înseamnă că automat intră în vigoare măsurile specifice acestui prag, cele mai de impact fiind cele legate de operatorii economici care prepară hrana, mă refer la restaurante. Ei vor avea voie să funcţioneze doar în sistem delivery sau la terase, în spaţii deschise. De asemenea, se interzice funcţionarea sălilor de spectacole, a cinematografelor, teatrele şi altor instituţii de acest gen. Jocurile de noroc sunt interzise, putând funcţiona doar vânzătorii de bilete de tip loto şi bilete de pariuri, dar doar pentru achiziţionarea acelor bilete, după care trebuie părăsită incinta spaţiului respectiv”, a spus Prefectul judeţului Constanţa, Silviu-Iulian Cosa.

Şcolile vor funcţiona în continuare

Şcolile vor funcţiona în continuare dar în sistem hibrid. O decizie luată de Guvernul României în ziua de sâmbătă, 6 martie 2021, prevede faptul că, până la depăşirea incidentei de 6 la mia de locuitori, elevii pot veni la scoală în sistem hibrid.

„Şcolile, prin modificarea la sfârşitul săptămânii trecute a ordinului 3.235, vor funcţiona şi la depăşirea pragului de trei la mie până la depăşirea unui prag de şase la mie, dar într-un sistem hibrid, în sensul în care copiii din învăţământul preşcolar şi elevii din ciclul primar, precum şi cei din ani terminali vor veni la şcoală, cu menţiunea că cei din anii terminali vor aplica acel sistem hibrid în sensul în care jumătate din ei vor fi prezenţi fizic la cursuri, ceilalţi în sistem online”, a declarat prefectul.

Timişoara este singurul municipiu carantinat

Pe teriroriul României, Timişoara este singurul municipiu care a depăşit indicele de infectare de 6 la mia de locuitori. Din aceste considernte, autorităţile locale şi centrale au luat decizia de carantinare a acestuia. Totuşi, decizia a stârnit un val de controverse şi certuri între Dominic Fritz şi Alin Nica. În timp de primarul Timisoarei, Dominic Fritz considera că este o măsură bună, Alin Nica, președintele Consiliului Judeţean Timiş, critica decizia autorităţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *