Prima pagină » Actualitate » Consiliul Superior al Magistraturii, despre posturile de procuror din teritoriu
Consiliul Superior al Magistraturii, despre posturile de procuror din teritoriu

Consiliul Superior al Magistraturii, despre posturile de procuror din teritoriu

09 iun. 2020, 16:08,
Elena Nicoleta BUJOR, în Actualitate

Nu mai puţin de 15% dintre posturile de procuror din teritoriu sunt vacanţe, conform unei situaţii publicate, marţi, 9 iunie 2020, de Consiliul Superior al Magistraturii.

„Cel mai mic grad de ocupare, de doar 33%, se înregistrează la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, Parchetul de pe lângă Judecătoria Şimleul Silvaniei, Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, Parchetul de pe lângă Judecătoria Topliţa, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonţ.”, potrivit CSM.

La polul opus se află Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, unde gradul de ocupare este de 133%.

În cazul parchetelor militare, gradul de ocupare a posturilor de procuror este de aproape 66% la nivel naţional, în timp ce la Secţia Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie doar 50% dintre posturi sunt ocupate.

La PÎCCJ, gradul de ocupare este de 77%, la DNA de 71%, la DIICOT de 86%, în timp ce la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie doar 47% dintre posturi sunt ocupate.

Cererea forumului Judecătorilor

Forumul Judecătorilor cere Guvernului si Parlamentului măsuri legislative imediate pentru a demara concursul de admitere în magistratura: E o situație fără precedent.

Forumul Judecătorilor din România solicită Guvernului şi Parlamentului să găsească rapid soluţii pentru modificări legislative imediate necesare desfăşurării concursurilor de admitere în magistratură, examenelor de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii şi examenelor de capacitate, invocând faptul că o decizie a CCR a stabilit că Statutul judecătorilor şi procurorilor nu prevede „aspecte esenţiale privind concursul pentru admiterea în magistratură, cum sunt etapele şi probele de concurs, modalitatea de stabilire a rezultatelor şi posibilitatea de contestare a fiecărei probe”.

Conform reprezentanţilor magistraţilor, modificarea intempestivă a „legilor justiţiei”, fără a ţine seama de reguli constituţionale minimale vizând statutul judecătorilor şi al procurorilor, îşi dovedeşte şi cu această ocazie lacunele majore, fapt care determină o situaţie fără precedent în magistratură din România.

Candidați ai Curții Supreme de Justiție

Consiliul Superior al Magistraturii a ales, astăzi, un singur candidat pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Este vorba despre magistrata Viorica Puica. Totodată, Ghenadie Pavliuc a anunțat că își retrage candidatura.

Membrii CSM au optat pentru o singură candidatură dintre cele 6 prezentate. Magistrata Viorica Puică a obținut calificativul „excelent” din partea Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor și 76 de puncte din 100, din partea Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor.

Viorica Puică este, în prezent, judecătoare la Judecătoria Chișinău. Activează în sistem din 1996, când a fost numită în calitate de stagiară în cadrul instanței respective. În perioada 1996 – 2000 a fost şefa secţiei generalizare a practicii judiciare şi analiza statisticii judiciare din cadrulTribunalului Chişinău. Ulterior, din 2000 până în 2002 a practicat avocatura în Biroul de avocaţi „Facultatea de drept”, iar din 2002 și până în prezent este judecătoare la Judecătoria Botanica mun. Chișinău.

Totodată, în perioada 02.03.2011 – 03.09.2012 a fost detaşată la Institutul Național al Justiției, în funcţia de şefă a Direcţie instruire judecători şi procurori. De asemenea, în anii 1996 – 2007 a activat ca lector la Universitatea de Stat din Moldova, catedra Drept procesual civil.

Prin Decretul președintelui RM nr. 1310-IV din 26 septembrie 2007, Viorica Puică a fost numită în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

La concursul pentru suplinirea funcţiilor vacante de judecător al CSJ au mai participat alți 6 candidați, după ce magistratul Ghenadie Pavliuc și-a retras candidatura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *