Prima pagină » International » Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis să înlocuiacă Rusia cu Republica Cehă
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis să înlocuiacă Rusia cu Republica Cehă

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis să înlocuiacă Rusia cu Republica Cehă

10 mai 2022, 19:31,
în International

Astăzi, 10 mai, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a ales Republica Cehă în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, cu sediu la Geneva, pentru a ține locul Rusiei, care a fost suspendată, în urmă cu două luni, din cauza invadării Ucrainei și care a părăsit imediat după organismul format din 47 de membri.

Rusia se afla la al doilea an dintr-un mandat de trei ani. Republica Cehă urmează să finalizeze acest mandat în cadrul consiliului, care nu poate lua decizii obligatorii din punct de vedere juridic. Deciziile sale au totuși greutate politică și poate autoriza investigații.

Cehia a fost aleasă cu foarte puține abțineri

Cehia a fost aleasă cu 157 de voturi pentru, în timp ce 23 de țări s-au abținut. Mandatul începe imediat.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului urmează să organizeze o sesiune specială privind Ucrainei joi, 12 mai, a declarat luni un oficial, după ce Kievul a cerut o revizuire a situației de acolo, inclusiv rapoarte privind victimele în masă la Mariupol.

Mandatele Consiliului durează trei ani

Cei 47 de membri ai Consiliului, dintre care 28 sunt țări membre ale Uniunii Europene, sunt aleși pentru mandate de trei ani.

Statele membre sunt alese de Adunarea Generală și pot avea cel mult două mandate consecutive.

Rusia a fost exclusă din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Reamintim faptul că, la începutul lunii martie, Rusia a fost exclusă din Consiliul pentru Drepturile Omului de la ONU.

cu 93 de voturi pentru, 24 împotrivă şi 58 de abţineri. Propunerea de suspendare a fost înaintată de SUA ca răspuns la descoperirea masacrului din Bucha. Mai multe state au cerut judecarea Rusiei pentru crime de război.Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a făcut apel la retragerea statutului de membru al consiliului în lumina dezvăluirilor privind crimele comise de soldații ruși în Bucha.

„Rusia nu ar trebui să aibă o poziţie de autoritate într-un organism al cărui scop – al cărui scop însuşi – este de a promova respectarea drepturilor omului. Participarea Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului dăunează credibilităţii consiliului. Subminează întreaga ONU. Şi este pur şi simplu greşit”, a declarat ambasadoarea Linda Thomas-Greenfield în faţa Consiliului, marţi.

În urma Adunării Generale, votul privind soarta Rusiei în Comisia pentru Drepturile Omului a arătat astfel: 93 de state, printre care Marea Britanie, SUA, Ucraina și statele Uniunii Europene, au fost „pentru” excluderea Rusiei, 24 de țări, precum China, Siria și Belarus, s-au pronunțat „împotrivă” acestei decizii, iar 58 de state, cum ar fi India, Egip și Africa de Sud, s-au abținut de la a vota.

Rusia a trimis o notă scrisă Organizației Națiunilor Unite

Rusia a transmis ieri un avertisment către statele membre ale Națiunilor Unite că un vot favorabil sau o abținere față de încercarea Statelor Unite de a suspenda Moscova din Consiliul pentru Drepturile Omului va fi văzut ca un „gest neprietenos”, care va avea consecințe asupra relațiilor bilaterale. Avertismentul Rusiei ar fi fost făcut printr-o notă scrisă.

Statele Unite au anunțat luni, 4 aprilie, că vor solicita ca Rusia să fie suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului, după ce Ucraina a acuzat trupele ruse că au ucis sute de civili în oraşul ucrainean Bucea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *