În ședința de joi, 5 noiembrie, Klaus Iohannis a menționat, printre măsurile de limitare a răspândirii noului coronavirus, în contextul exploziei numărului de cazururi, închiderea școlilor și trecerea cursurilor în mediul online. Astfel, Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă cele spuse de președintele României și arată că există localități, unde rata de incidență se află sub 3 la mia de locuitori, fapt ce ar putea face posibilă desfășurarea cursurilor în școli. Consiliul motivează că „pentru a putea garanta un act educaţional de calitate, e important ca unităţile şcolare să rămână deschise.”
„În deschiderea şedinţei de Guvern din această seară, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declarat că toate unităţile de învăţământ trebuie închise, fiind necesară tranziţia actului educaţional în format exclusiv online. Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă profund această propunere, întrucât multe unităţi de învăţământ din România se află în comunităţi în care rata de transmitere a virusului SARS-CoV-2 este cu mult sub incidenţa de 3 la mia de locuitori. Pentru a putea garanta un act educaţional de calitate, e important ca în aceste comunităţi unităţile şcolare să rămână deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă”, arată un comunicat de presă al Consiliului Elevilor, relatează News.ro.
Liderul Consiliului Național al Elevilor: „Considerăm că propunerea Preşedintelui României este una nefundamentată”
În contextul în care mulți elevi din România nu au posibilitatea să învețe în mediul online, din cauza infrastructurii digitale, trecerea întregului sistem de învăţământ în format exclusiv online denotă o profundă iresponsabilitate din partea autorităţilor statului.
„Considerăm că propunerea Preşedintelui României este una nefundamentată la momentul de faţă. Traversăm, cu siguranţă, o perioadă de criză, însă e important să ţinem minte faptul că şcoala reprezintă una dintre instituţiile care stau la baza societăţii noastre. Din acest motiv, solicităm din nou testarea tuturor elevilor, în baza unui program de tipul Testare în curtea şcolii, pentru a putea garanta participarea în siguranţă la cursuri a tuturor colegilor noştri, în comunităţile unde rata transmiterii virusului permite acest lucru”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
Ce s-a mai decis în ședința de Guvern
În ședința de Guvern de joi, 5 noiembrie, Klaus Iohannis a declarat este nevoie de adoptarea unor măsuri mai ferme, care să controleze extinderea pandemiei. Printre măsurile menționate, se regăsesc: trecerea școlilor în mediul online, angajații să adopte telemunca, acolo unde este posibil, închiderea magazinelor la ora 12:00, restricționarea circulației pe timp de noapte. Liderul statului susține în continuare organizarea alegerilor, fiindcă „democraţia nu poate fi pusă în paranteză”.
„Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în online, angajații și din public și privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile trebuie interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară.
Vrem să controlăm extinderea pandemiei, dar în același timp ne dorim să continuăm activitatea economică. Campania electorală se va desfășura în condiții foarte stricte. Democrația nu poate fi pusă în paranteză, alegerile trebuie să aibă loc chiar și în aceste condiții”, a declarat Klaus Iohannis.
De asemenea, Ludovic Orban, premierul României, a anunțat că măsurile trebuie să fie aplicate de luni.