Prima pagină » Local » Consiliul Local a decis ce se întâmplă cu tronsonul Poitiers-Trei Fântâni. Se mișcă proiectul șoselei de centură
Consiliul Local a decis ce se întâmplă cu tronsonul Poitiers-Trei Fântâni. Se mișcă proiectul șoselei de centură

Consiliul Local a decis ce se întâmplă cu tronsonul Poitiers-Trei Fântâni. Se mișcă proiectul șoselei de centură

11 oct. 2019, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

Aleșii municipiului Iași au avizat ieri, în cadrul unei ședințe extraordinare, un proiect de hotărâre legat de șoseaua de centură a orașului. Astfel, în urma ședinței de plen care a avut loc la Palatul Roznovanu, municipalitatea va ceda temporar Ministerului Transporturilor administrarea a două sectoare de drum.

Această acțiune va fi realizată în vederea relocării, protejării, mutării rețelelor de utilități aflate pe amplasamentul proiectului șoselei de centură – varianta de trafic greu. Este vorba despre sectorul km 19+600 (Selgros) – km 26+460 (DN28), mai exact bulevardul Poitiers, tronsonul cuprins între pasajul existent peste CF600 Tecuci – Iași și DN24 Iași-Vaslui, și strada Trei Fântâni, tronsonul cuprins între DN24 Iași-Vaslui și DN28 Iași-Albița. Transmiterea acestor tronsoane de drum se va face în baza unui protocol de predare-primire pe o perioadă de cinci ani, timp în care Guvernul trebuie să demareze lucrările. Până la începerea acestora, administrarea respectivelor porțiuni de drum rămâne în sarcina municipalității ieșene.

„În discuția avută luni, 7 octombrie, cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, s-a încercat deslușirea motivelor pentru care municipiul Iași, principalul partener al acestui proiect, a fost ultimul înștiințat despre faptul că intenționau să declanșeze această procedură. Din punctul meu de vedere, au început-o pe repede înainte, fără să analizeze foarte bine care sunt cu adevărat dedesubturile tehnice ale unui asemenea proiect”, a menționat edilul Mihai Chirica.

Cum va decurge proiectul

Primarul a detaliat și cum se va derula întreaga procedură. „Practic, au preluat un studiu de fezabilitate întocmit înainte de 2009, pe care l-au transformat într-o documentație de achiziție, dar s-au trezit într-un impas. Acesta este legat de ceea ce se întâmplă cu infrastructura îngropată, de utilități în special, insistând pe diverse teme pe care nu le stăpâneau din punct de vedere tehnic.

Cert este că, pentru a nu mai întârzia procedura de achiziție, vom căuta să găsim cât mai repede cele mai bune soluții pentru relocarea acelor utilități. Nu uităm și de protejarea celor care nu pot fi scoase din amplasament. Nu scrie nicăieri că trebuie să ne asumăm și finanțarea acestor utilități. În condițiile în care vom ajunge la indicatori a căror valoare este mult peste măsura puterii de finanțare, vom face cerere către minister pentru a le cuprinde într-un program de finanțare”, a spus primarul Mihai Chirica.

Municipalitatea va aloca suma de 150.000 de lei în vederea elaborării studiilor tehnice și a studiului de fezabilitate pentru acest demers. O sumă egală va fi prevăzută în același scop pentru anul viitor. Termenul estimat pentru finalizarea documentelor este de trei luni. După finalizarea obiectivului, tronsoanele de drum vor fi transmise din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Iași și administrarea Consiliului Local al municipiului Iași.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`