Consiliul Județean semnează contractul de împrumut, în valoare de 47,7 milioane de lei. Suma va acoperi cheltuielile pentru finalizarea proiectului Axa Rutieră Iași-Suceava – FOTO

17 nov. 2023, 02:00
Alexandra MAISNER, în Local

Consiliul Județean semnează contractul de împrumut, de peste 47 milioane de lei, ce va fi semnat cu Banca Comercială Română. Banii vor fi folosiți pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile ale proiectului Axa Rutiere Iași-Suceava

Plenul Consiliului Județean s-a reunit ieri, 16 noiembrie 2023, pentru a supune votului proiectul de hotărâre cu privire la contractarea și garantarea unei finanțări rambursabile interne, în valoare de 47,7 milioane de lei, pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectului „Regiunea Nord-Est — Axa Rutieră  Strategică  1: Iaşi – Suceava”, finanțat în cadrul POR 2014-2020, de la Banca Comercială Română S.A.

Consiliul Județean semnează contractul de împrumut cu Banca Comercială Română

Aleșii județului au aprobat, printr-o ședință extraordinară, online, proiectul de hotărâre privind contractarea împrumutului de la Banca Comercială Română. Durata creditului este de 120 de luni, adică 10 ani. Potrivit informațiilor prezentate în cadrul documentelor, Consiliul Județean va plăti doar un comision de 2 la sută în cazul unei rambursări anticipate.

„Se aprobă contractarea creditului în sumă  de maxim 47.700.000,00 lei pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectului «Regiunea Nord-Est — Axa Rutieră  Strategică  1: Iaşi — Suceava», finanţat în cadrul POR 2014-2020, de la Banca Comercială  Română  S.A. Se aprobă  garantarea cu veniturile proprii ale Judeţului Iaşi a finanţării rambursabile prevăzute la art. 1, conform Acordului de garantare emis de Banca Comercială  Română  S.A., prevăzut în anexa nr. II, parte integrantă  din prezenta hotărâre.

Se imputemiceşte Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi să semneze, în numele şi pe seama Judeţului Iaşi, contractul de credit şi acordul de garantare al finanţării rambursabile încheiate cu Banca Comercială  Română  S.A., precum şi orice alte modificări şi completări convenite de către părţile contractante, orice alte acte, documente, notificări sau cereri a căror semnare poate deveni necesară  în legătură  cu încheierea şi punerea în executare a contractului de finanţare. Creditul va fi rambursat în rate semestriale, în zilele de 20 aprilie și 20 octombrie ale fiecărui an, în suma și la datele menționate în graficul de rambursare stabilit de comun acord cu împrumutatul la sfârșitul perioadei de grație”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat.

11 comune vor fi conectate la rețeaua transeuropeană de transport TEN-T

În luna martie 2023, Consiliul Județean a recepționat lucrările de pe Lotul 2 al Axei rutiere strategice Iași – Suceava, cu o lungime de 20,001 kilometri. Acesta include DJ 281D, între Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița, precum și DJ 281 B, între Coarnele Caprei și Belcești. La eveniment, alături de președintele CJ, Costel Alexe, au participat și Sorin Afloarei, vicepreședinte al CJ, Andrei Cazacu, administrator public al județului, liderul grupului PMP din CJ, Marian Uscatu, secretarul general adjunct al Guvernului, Lucian Rusu, primarii comunelor de pe traseu, reprezentanții firmei de construcții și ai Direcției de Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ.

Important de precizat este faptul că Axa rutieră strategică Iași – Suceava beneficiază de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Prin acest proiect de amploare 11 comune din județul Iași vor fi conectate la rețeaua transeuropeană de transport TEN-T.

Consiliul Județean semnează contractul de împrumut, de peste 47 de milioane de lei, pentru a acoperi cheltuielile neeligibile ale proiectului Axa Rutiere Iași-Suceava.

Comentarii
  • de ce nu au pus garanție cele 22 tone de tablâ sponsorizatâ de ciordele bam bam cînd semneazâ kostel sau cîți bani se duc iar pe sponsorizârile ciordeliștilor mei

  • Voi împrumutați și ieșenii plătesc 10 ani. Fwtu-vă

  • banii moca din pnrr nu erau buni ca nu se puteau fura, asa din imprumutul asta se fura lejer, votati pnl si psd

  • De ce să plătească ieșenii o șosea de care sunt interesați mai mult sucevenii?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *