Prima pagină » Local » Consiliul Județean Iași vrea să scape de o ruină. Va concesiona pe 25 de ani Casa Călăului din zona Manta Roșie

Consiliul Județean Iași vrea să scape de o ruină. Va concesiona pe 25 de ani Casa Călăului din zona Manta Roșie

21 sept. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Consiliul Județean Iași vrea să concesioneze pentru o perioadă de 25 de ani Casa Călăului, clădire-monument istoric din zona Manta Roșie. Consiliul vrea să obțină și o redevență pentru concesionarea imobilului și a terenului de aproape 2,4 hectare

Un monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare ar putea fi concesionat către un investitor privat. Consiliul Județean Iași (CJ) vrea să scoată la concesiune pe o perioadă de 25 de ani terenul și clădirea din zona Manta Roșie pe care se află Conacul Moruzi, imobil-monument istoric cunoscut drept Casa Călăului. Nu este prima tentativă pe care Consiliul Județean o are pentru a concesiona clădirea din Manta Roșie ajunsă o adevărată ruină cu trecerea anilor.

CJ Iași vrea să concesioneze Casa Călăului

Un proiect de hotărâre pe această temă va fi luat în calcul în cadrul ședinței ordinare a plenului Consiliului Județean Iași din cursul zilei de 22 septembrie, cu începere de la ora 10:00. În proiectul de hotărâre se arată și în ce stadiu se află clădirea din oraș, imobil trecut pe lista monumentelor istorice.

„Ambele corpuri de clădire sunt scoase din circuitul de exploatare din cauza degradărilor majore la structura de rezistență și la finisajele interioare și exterioare. În perioada 1988-2013, imobilul s-a aflat în administrarea Combinatului de Utilaj Greu Iași (SC Fortus SA), fiind utilizat pentru activități recreative și sportive. În anul 2020 a fost efectuată o expertiză tehnică a clădirilor, unde expertul a constatat că ambele clădiri sunt încadrate în clasa de risc seismic RsI, neprezentând sigurață în exploatare doar după efectuarea unor lucrări de consolidare”, se arată în proiectul de hotărâre.

Licitație pentru concesionarea clădirii-monument istoric

Pentru a stabili redevența, Consiliul Județean Iași va discuta și cu un expert evaluator. Ulterior, clădirea va fi concesionată printr-o licitație publică.

„În acord cu cele prezentate și raportat la dispozițiile legale invocate, înaintăm plenului Consiliului Județean Iași proiectul de hotărâre privind demararea procedurii în vederea concesionării prin licitație publică a imobilului identificat cu numărul cadastral 146186, situat în municipiul Iași, șos. Manta Roșie, nr.17. Nivelul minim al redevenței va fi determinat prin întocmirea unui raport de evaluare de către o persoană fizică sau juridică autorizată”, se arată în proiectul de hotărâre.

CJ a mai avut tentative să scape de ruina din Manta Roșie

De concesionare s-a discutat inclusiv în mandatul anterior din CJ Iași, în timpul lui Maricel Popa la șefia instituției.

„Concesionarea urmează a fi aprobată de plenul Consiliului Județean Iași pe baza unui studiu de oportunitate și a caietului de sarcini, care vor fi întocmite de aparatul de specialitate din cadrul instituției. Durata concesionării va fi de 25 de ani (sau o altă perioadă aprobată de plenul Consiliului Județean Iași), cu posibilitatea de prelungire prin acordul de voință al părților, încheiat în formă scrisă, cu condiția ca perioadele însumate ale prelungirii acestuia să nu depășească 49 de ani”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Povestea clădirii preluată de Consiliul Județean Iași

În anul 2013, când la șefia CJ Iași se afla liberalul Cristian Adomniței, s-a decis preluarea clădirii de la Fortus SA pentru a o salva. Adomniței a crezut că va da lovitura și că va transforma imobilul în ceva spectaculos. Numai că investițiile s-au dus pe apa sâmbetei, iar clădirea a rămas în continuare o ruină. Ridicată în urmă cu două secole, imobilul are o istorie aparte. Clădirea cu o suprafață de 931 de metri pătrați și terenul cu o suprafață de 23.842 metri a trecut prin mai mulți proprietari de-a lungul timpului. Clădirea a aparținut lui Alexandru C. Moruzzi, om politic și premier al Guvernului Moldovei. Clădirea l-a avut ca ultim locatar pe unul din personajele care a terorizat orașul celor șapte coline la mijlocul secolului al XIX-lea, ultimul călău al Moldovei, Gavril Buzatu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *