Prima pagină » Local » Consiliul Județean Iași pregătește monografia economico-militară! Proiectul de hotărâre se află pe masa consilierilor
Consiliul Județean Iași pregătește monografia economico-militară! Proiectul de hotărâre se află pe masa consilierilor

Consiliul Județean Iași pregătește monografia economico-militară! Proiectul de hotărâre se află pe masa consilierilor

22 iun. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Consiliul Județean Iași pregătește monografia economico-militară. Plenul CJ va supune votului și aproba proiectul de hotărâre în ședința ordinară de săptămâna viitoare

Aprobarea demersului privind întocmirea monografiei economico-militare se va realiza pe data de 26 iunie 2024, în cadrul reunirii plenului CJ. Pe ordinea de zi vor mai fi supuse votului alte 31 de proiecte de hotărâre.

Consiliul Județean Iași pregătește monografia economico-militară

Monografia economico-militară a județului reprezintă documentul care cuprinde date și informații referitoare la principalele elemente geografice și de infrastructură, resursele materiale, energetice și umane. Aceasta conține și alte date și informații din cadrul unităților administrativ-teritoriale, necesare pentru susținerea efortului de apărare, asigurarea ordinii publice și securității naționale, pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență și de criză, precum și pentru acordarea Sprijinului Națiunii Gazdă (HNS) în cadrul acțiunilor cu statele membre NATO și partenere.

„Potrivit secțiunii a 2-a, intitulată Atribuții Specifice, din cadrul Legii nr. 477/2003, la art. 47, se specifică următoarele: «Consiliile județene, respectiv Consiliul General al Municipiului București, consiliile locale, care în domeniul său de activitate, îndeplinesc următoarele atribuții: lit. f): întocmesc și actualizează  monografiile economico-militare ale județului, respectiv a municipiului București, conform instrucțiunilor emise în acest scop». Neîndeplinirea atribuțiilor specifice prevăzute în cap. V secțiunea a 2 a, constituie contravenție, conform prevederilor art. 50 alin.(1) lit. g) coroborate cu alin.(2) al aceluiași articol și se sancționează  cu amendă  de la 10.000.000 lei la 100.000.000 lei”, se arată în proiectul de hotărâre publicat de CJ.

Astfel, aleșii județului vor supune votului proiectul de hotărâre pe data de 26 iunie 2024, în cadrul ședinței ordinare organizate la sediul CJ Iași. Este important de știut faptul că proiectul monografiei se întocmește o dată la patru ani, se actualizează anual, până la sfârșitul semestrului 1 și se adoptă prin hotărâre a Consiliului Județean.

Sute de români, chemați urgent la unitatea militară

Sute de rezervişti din zona Moldovei au fost chemaţi la centre pentru actualizarea datelor. Totodată, în această perioadă, Ministerul Apărării Naționale organizează o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Sunt disponibile 4.936 de locuri de rezerviști voluntari (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați) în unități militare de pe întregul teritoriu național. Ministerul Apărării Naționale organizează, în perioada 20 mai – 27 iunie, o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României. De curând, au intrat în vigoare o serie de măsuri care au ca scop creșterea atractivității serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, dintre care cea mai importantă este creșterea cuantumului plății acordate în perioada în care rezerviștii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de bază.

Consiliul Județean Iași pregătește monografia economico-militară. Proiectul de hotărâre se află pe masa consilierilor și va fi supus votului pe data de 26 iunie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024