Prima pagină » Local » Consiliul Județean a aprobat înființarea Asociației “Iași infrastructură”! Autostrada Moldovei este proiectul cel mai important

Consiliul Județean a aprobat înființarea Asociației “Iași infrastructură”! Autostrada Moldovei este proiectul cel mai important

31 mai 2022, 02:10,
Andreea Andrei, în Local

Mai multe Unități Administrativ-Teritoriale din Iași au primit din partea Consiliului Județean aprobarea pentru înființarea Asociației “Iași infrastructură”.

Consiliul Județean a aprobat înființarea asociației “Iași infrastructură”. Asociația se dorește a fi o entitate formată din mai multe Unități Administrativ-Teritoriale Iași ce are ca scop primar îmbunătățirea, modernizarea și eficientizarea infrastructurii rutiere din județul Iași. Pentru moment s-au făcut publice doar primele trei proiecte țintă ale asociației, Autostrada A8, centura ocolitoare a orașului Hârlău și modernizarea drumului interjudețean Iași-Vaslui.

 sector de pe o autostrada

Infrastructura rutieră din județul Iași este tema principală a asociației

Proiectele Asociației “Iași infrastructură”

Gheorghita Curca la o conferinta

Primarul din Hârlău se arată încântat de demararea proiectului pentru centura ocolitoare a orașului

Unitățile Administrativ-Teritoriale ce sunt în componența asociației sunt majoritatea comunelor cheie din jurul orașului Iași precum Tomești, Podu Iloaiei, Aroneanu, Golăieşti, Deleni, Scobinţi, Hârlău, şi Miroslava. La acestea se adaugă municipiul Iași.

Implementarea proiectelor ce țin de infrastructura rutieră a județului Iași va fi mult mai facilă în cadrul asociației nou înființate. Membrii acesteia sunt unitățile administrativ-teritoriale cheie ale județului care sunt sau vor fi parte din traseul/traseele importante ale județului.

“Sunt în acest moment trei mari proiecte pe care ni le dorim puse în practică în cel mai scurt timp. Varianta de ocolire a orașului Hârlău, 5,2 km cu un cost estimat de 17,8 mil. Euro, drum de legătură la reţeaua primară A8 – Leţcani Vest – Centura Iaşi, 8,8 km – 43,7 mil. Euro, drum nou şi modernizare drum existent pe ruta Vaslui – Iaşi, 85,9 km – 85,9 mil. Euro”, precizează vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Sorin Afloarei.

 primaria podu Iloaiei poza ansamblu

Un alt oraș cheie care face parte din această asociație este Podu Iloaiei

Organizare cu fonduri din diverse surse

harta rutiera autostrada a8

Cel mai mare țel este Autostrada A8

Fondurile cu care va funcționa această asociație vor proveni din diverse surse, inclusiv contribuții de la fiecare unitate administrativ-teritorială.

“Sursele de venit ale acestei entități vor veni atât din finanțări externe cât și din contribuția asociaților la formarea patrimoniului inițial și alte contribuții de la bugetele locale ale UAT-urile care fac parte din această organizație: Podu Iloaiei, Aroneanu, Golăieşti, Deleni, Tomeşti, Scobinţi, Hârlău, Iaşi şi Miroslava. Infrastructura rutieră este un domeniu important pentru conducerea Consiliului Județean și înțelegem necesitatea drumurilor moderne care facilitează mobilitatea cetățenilor pe raza județului. Purtăm constant discuții cu factorii de decizie, și urmărim cu atenție fiecare proiect pe care îl implementăm pentru că locuitorii județului trebuie să știe care este procedural investițiilor și modul în care acestea sunt operaționalizate, completează Sorin Afloarei.

Unul dintre proiectele importante vizate de noua asociație este centura ocolitoare a orașului Hârlău. Primarul Gheorghiță Curcă abia așteaptă pașii următori în realizarea centurii ocolitoare.

“Centura ocolitoare este printre investițiile majore care vor fi demarate prin noua asociație. Lungimea aproximativă a sectorului de drum va fi 5.1 kilometri, valoarea 7.8 milioane de euro. Va avea un impact major și pozitiv atât pentru locuitorii orașului Hârlău, dar nu numai. La momentul actual traficul este intens, sunt foarte multe camioane. Este aglomerat orașul, avem doar o bandă pe sensul de mers. O dată cu centura se va decongestiona. Beneficiile sunt majore, atât pentru locuitorii Hârlăului cât și pentru cei din împrejurime. Primii pași au fost făcuți, avem de la Ministerul Transporturilor aprobarea indicatorilor, un studiu de favorabilitate și încet-încet vom face următorii pași”, a declarat primarul orașului Hârlău, Gheorghiță Curcă, unul dintre membrii nou înființatei Asociații „Iași Infrastructură“.

Comentarii
  • alta asociatie la care o sa cotizeze prostii pentru a mai tine vreo 5 amante pe holurile cj-ului?oare conducatorii aia is asa de prosti de nu isi dau seama?ce putere are aceasta asociatie?ce lobby poa’ sa faca pe langa guvern?mari idioti

  • Anonim, mare adevar graiesti

  • sofer satul de minciunile politicienilor ieseni

    Încă o asociație, gata am rezolvat problema drumurilor. Sunteți penibili. Ne-au furat alții autostrada, ne-au luat-o înainte băcăuanii cu A7 iar noi facem asociații. A zis clar Grindeanu ca A8 pas. În campania electorală din 2024 ne vor flutura proiecte, ne vor prosti cu asociațiile. Niște incompetenți.

  • o sleahta de borfasi penali fur si distrug Iasul

  • Ce tip de asfalt se va folosi? Sunt implicați oameni care e vor asigura ca proiectul va fi unul reușit și trainic? Firma care se va ocupa de proiect garantează cu după realizarea proiectului nu vor exista probleme iar dacă vor exista vor fi remediate încadrându-se în suma alocata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *