Prima pagină » Local » Consiliul de Administrație cere demiterea managerului de la ”Sf. Maria”, Alina Belu
Consiliul de Administrație cere demiterea managerului de la ”Sf. Maria”, Alina Belu

Consiliul de Administrație cere demiterea managerului de la ”Sf. Maria”, Alina Belu

29 sept. 2022, 13:02, 11 ,
BZI.ro, în Local

@ Ieri, Consiliul de Administrație al Spitalului Sf. Maria a decis declanșarea procedurilor de revocare a Alinei Belu din funcția de manager @ Motivul: Belu a refuzat să ducă la îndeplinire mai multe decizii adoptate de Consiliul de Administrație @ Însă, managerul de la Sf. Maria ascultă doar de Costel Alexe @ Legea Sănătății și contractul de management prevăd că, în cazul nerespectării deciziilor Consiliul de Administrație, autoritatea tutelară, respectiv Consiliul Județean Iași, trebuie să destituie managerul din funcție @ Alexe are doi oameni în Consiliul de Administrație de la Sf. Maria: Dănuț Pilă și Marian Uscatu – ambii de la PMP, aliații din „guvernarea locală” @ Uscatu este coada de topor și l-a amenințat pe președintele Consiliului de Administrație, Lucian Nedelciuc: „să-și revizuiască statutul până la următoarea ședință” @ Managerul Belu a concediat și a transferat medici deși Consiliul de Administrație a votat împotriva acestor decizii

Ieri, 28 septembrie 2022, Consiliul de Administrație al Spitalului de Copii Sf. Maria a trimis o notificare președintelui CJ Iași, Costel Alexe, prin care cere declanșarea procedurilor de revocare a Alinei Belu din funcția de manager al unității medicale. Belu a refuzat să ducă la îndeplinire mai multe decizii adoptate de Consiliul de Administrație. Legea Sănătății și contractul de management prevăd că, în cazul nerespectării deciziilor Consiliul de Administrație, autoritatea tutelară, respectiv Consiliul Județean Iași, trebuie să destituie managerul din funcție. Oamenii plantați de Costel Alexe în Consiliul de Administrație al Spitalului Sf. Maria, consilierul județean Marian Uscatu și fostul director al DRDP Iași, Dănuț Pilă, fac scut în jurul lui Belu. Pilă și Uscatu au blocat mai multe luni dezbaterile în Consiliul de Administrație cu privire la modul în care sunt duse la îndeplinire deciziile forului de către managerul Alina Belu.

Consilierul Marian Uscatu l-a amenințat pe președintele Consiliului de Administrație, transmițându-i „să-și revizuiască statutul până la următoarea ședință”. Cu toate acestea, în ședința din septembrie s-a produs inevitabilul: CA-ul a fost nevoit să constate negru pe alb că Belu nu a respectat mai multe hotărâri ale CA comițând în același timp mai multe fapte de abuz în serviciu.

Multiple încălcări ale hotărârilor CA

Pe 22 septembrie 2022, în sedința Consiliul de Administrație s-a discutat, după multe luni de amânări, modul în care managerul Alina Belu a pus în aplicare mai multe decizii ale CA-ului. Procesul verbal al ședinței arată că managerul Belu nu a respectat cel puțin trei hotărâri adoptate de Consiliul de Administrație.

Pilă și Uscatu au încercat din nou să o acopere pe Belu susținând că CA-ul nu se poate amesteca în managementul spitalului, deși legea prevede contrariul. În ciuda opoziției celor doi, procesul verbal al ședinței conține referirile la încălcarea hotărârilor CA. În aceste condiții, președintele Consiliului de Administrație, Lucian Nedelciuc, a fost obligat, în conformitate cu atribuțiile prevăzute în sarcina CA, să notifice Consiliul Județean cu privire la apariția situațiilor care impun revocarea din funcție a managerului Alina Belu. Legea sănătății prevede că nerespectarea deciziilor CA este caz de încetare a contractului de management. Procedura prevede obligația CA-ului de a sesiza autoritatea publică, în cazul nostru Consiliul Județean Iași, iar acesta trebuie să destituie managerul.

„Invederez că ne aflăm în situația prevăzută la art 184 aln 1 care descrie situațiile care duc la încetarea contractului de management, respectiv litera n – ”nerespectarea măsurilor dispuse de ministrul sănătăţii în domeniul politicii de personal şi al structurii organizatorice sau, după caz, a măsurilor dispuse de ministrul/conducătorul instituţiei pentru spitalele din subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie”din Legea 95/2006, motiv pentru care vă solicit să analizați/dispuneți asupra aspectelor semnalate.” se precizează în notificarea transmisă Consiliului Județean de către președintele Consiliului de Administrație, Lucian Nedelciuc.

Prima decizie din 2022 – primul abuz în serviciu

Pe 20 decembrie 2021, Consiliul de Administrație a analizat propunerea Alinei Belu de a desface contractul de muncă a doctorului Smaranda Diaconescu, cea care o contracandidase în cadrul concursului pentru postul de manager. CA-ul decide că desfacerea contractului de muncă a doctorului Diaconescu nu este oportună. Belu ignoră hotărârea CA și în aceeași zi o concediază pe Smaranda Diaconescu. În prima ședință din 2022, pe 6 ianuarie, CA-ul ia din nou în discuție cazul Diaconescu și decide modificarea deciziei de concediere. Belu refuză din nou să se supună deciziei CA, pentru a doua oară în decurs de câteva zile. Astfel, pe lângă aspectul administrativ de nerespectare a contractului de management, Belu se înscrie lejer și în sfera penală a unui abuz în serviciu. Spitalul a fost dat în judecată de medicul Smaranda Diaconescu și riscă acum daune și plata salariilor retroactiv.

Abuz în serviciu la indigo– cazul doctorului Ștefana Moisă

Pe 8 iunie 2022, șefa Clinicii de Cardiologie, dr. Alina Luca, sesizează CA-ul cu privire la încălcarea regulamentului intern și a legislației de către managerul Spitalului. Petiție vorbește despre decizia managerului Alina Belu de a transfera pe medicul Stefana Moisă de la Clinica I Pediatrie Generală la Clinica de Cardiologie fără acordul șefului de secție. Regulamentul intern și ordinul MS nr 320 acordă responsabilitatea și competența șefilor de secție în a stabili numărul necesar de posturi în secțiile pe care le conduc. Astfel, pentru ca un medic, asistent sau infirmier să poată fi transferat între secțiile aceluiași spital este necesar acordul șefilor clinicilor în cauză. În aceste condiții, Consiliul de Administrație i-a pus în vedere lui Belu să respecte legea și a hotărât că transferul nu se poate efectua decât după ce se obține acordul scris al șefei Clinicii de Cardiologie, Alina Luca. Belu a ignorat decizia CA și faptul că mutarea s-a făcut cu încălcarea legii, iar medicul Moisă a fost transferat la Cardiologie fără acordul șefei de clinică.,

sursă: 7iași.ro

Comentarii
  • gluma proasta

    Ati preluat , verificat nu prea cred

  • Danceanu Natalita

    Nu numai medici au plecat din cauza d-nei manager Alina Belu , uitativa la Serviciul Achizitii Publice si Serviciul Financiar ca au plecat 7 oameni competenti si a adus acolitii ei si a lui Dangeanu care e paralela cu functia de Director Economic.Sa vorbeasca cei care au plecat de ce au plecat.Teroare si incompetenta la acest spital!!!!

  • Cat e d l Alexe Presedinte la CJ nu pica Belu si a ei…verificat.

  • gluma proasta

    Niciodata nu spune niciodata! Ps – cei care au plecat stiu ei de ce … cand s-a pus punctul pe „i” au cam dat cu virgula – cand faci nu e bine cand nu faci iar nu e bine . Belu are bube cu siguranta dar cate proiecte sunt in derulare si cate sunt in faza de a incepe ? De ce nu a avut nimeni curaj sa preia conducerea pe timpul pandemiei si reabilitarii? Asteapta sa vina „pe curat”. Fiecare va primi mai devreme sau mai tarziu ce merita. Adevarul iese la iveala si vinovatii vor plati.

  • Proiectele nu sunt ale d-nei Belu sunt ale CJ de pe vremea d-lui Popa .Au fost mai multe faze:de proiectare, de licitatie si apoi de executie.D-na Belu a castigat concursul in faza de executie a reabilitarii, deci continua un proiect inceput.Curaj de a prelua conducerea spitalului au mai avut, dar nu au reusit…

  • Dangeanu a falimentar și Elena Doamna.O curva operata

  • Nu mâncați rahat cu polonicul pe noi la Spitalul Elena Doamna ne-a lăsat fără datorii și cu bani în cont .

  • Cand se da comanda sa fie terminat spitalul se vede din avion.

  • Doar se stie ca cineva de la CJ ffuuttee la ea

  • FanClub Belu

    Doamna manager este o tipă super! Educată, frumoasă, fină.. bravo ei! Are mulți dușmani, dar este firesc.

  • Belu este o taranca proasta, cand deschide gura sa spuna ceva te tavalesti pe jos de ras. In plus nu are nici un fel de studii care sa o califice pentru postul de manager. De altfel Alexe a pus numai niste cretini in posturi de manager, sper sa raspunde pentru asta cat de repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *