Prima pagină » Local » Consilierul local PMP Violeta Găburici stă la mâna secretarului Denisa Ionașcu în cazul proiectului ilegal! Se pune cruce afacerii de milioane de euro
Consilierul local PMP Violeta Găburici stă la mâna secretarului Denisa Ionașcu în cazul proiectului ilegal! Se pune cruce afacerii de milioane de euro

Consilierul local PMP Violeta Găburici stă la mâna secretarului Denisa Ionașcu în cazul proiectului ilegal! Se pune cruce afacerii de milioane de euro

10 iun. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru, în Local

Consilierul local PMP Violeta Găburici riscă să piardă 3 milioane de euro, după ce proiectul imobiliar de pe strada Varianta Uzinei a fost declarat ilegal. Secretarul Consiliului Local, Denisa Ionașcu, a anunțat că va verifica proiectul după ce Prefectura Iași a cerut revocarea hotărârii adoptate. În caz contrar, scandalul se va muta în instanțele de judecată

Consilierul local PMP Violeta Găburici nu are liniște. Asta după ce prefectul Marian Grigoraș a cerut revocarea unei hotărâri adoptate de Consiliul Local, beneficiar direct fiind Violeta Găburici. Proiectul viza construirea unui centru hotelier pe strada Varianta Uzinei, nr. 4 – 16, amplasament apropiat de strada Sf. Andrei, unde sunt anunțate alte investiții importante. Proiectul ilegal urmează să fie verificat de secretarul Consiliului Local, Denisa Ionașcu, și Direcția Juridică din cadrul Primăriei Iași.

„Vom analiza motivele invocate de domnul prefect”, a transmis Denisa Ionașcu.

Proiectul poate fi revocat după ce este supus votului în plenul unei ședințe ordinare de Consiliu Local. În caz contrar, Prefectura Iași va ataca hotărârea în instanță.

Prefectura Iași a motivat de ce s-a cerut anularea proiectului ilegal inițiat de Violeta Găburici

În cursul zilei de ieri, Prefectura Iași a transmis la solicitarea reporterilor BZI un răspuns cu privire la motivele care au stat la baza solicitării de revocare transmisă secretarului Denisa Ionașcu. Două legi nu au fost respectate. Este vorba despre Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Mai precis, proiectul consilierului local PMP Violeta Găburici nu era avizat de Consiliul Județean Iași și Direcția Județeană pentru Cultură Iași.

„S-a solicitat Consiliului Local al Municipiului Iași să emită un act administrativ de revocare a Hotărârii nr. 162/30.04.2020. În caz contrar, potrivit prevederilor art. 3, alin. (1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 cu modificările și completările ulterioare, Prefectul Județului Iași va promova acțiunea la instanța de contencios administrativ în vederea anulării actului administrativ adoptat cu nerespectarea prevederilor legale”, transmite Prefectura Iași.

Terenul pe care voia să construiască Violeta Găburici a fost scos din zona protejată, miza fiind de 3 milioane de euro

Scandalul a pornit de la faptul că Violeta Găburici a primit indicatori urbanistici mult mai mari pentru un proiect situat în zona protejată. Hotelul a fost aprobat cu un CUT 4, ca și cum terenul de 1.570 metri pătrați nu s-ar fi aflat în zona protejată a orașului, unde CUT maxim este 0.96. Gard în gard cu Violeta Găburici se află proprietatea Novadex & CA SRL, din Prahova. Aici, Primăria Iași a spus clar că este zonă protejată. Miza este financiară, la un CUT de 0,96 clădirea ar fi avut o suprafață construită de 1.413 metri pătrați. Dar, la CUT 4, suprafața ajunge la 4.239 metri pătrați. Diferența dintre cele două suprafețe este de 2.826 metri pătrați. La o eventuală vânzare cu 1.000 de euro/mp, prețul zonei, votul Consiliului Local aduce Violetei Găburici un profit de aproape 3 milioane euro. De aici și importanța secretarului Denisa Ionașcu, care trebuie să ia o decizie în perioada următoare. Proiectul a fost adoptat pe data de 30 aprilie 2020.

Prefectura Iași a reușit să anuleze proiecte imobiliare importante din oraș cu ajutorul magistraților

Nu este exclus ca proiectul ilegal al consilierului local PMP Violeta Găburici să aibă aceeași soartă ca în cazul societății Zinan Investment Group SRL. În această situație, Prefectura Iași a cerut anularea autorizației de construire, fiind vorba despre un proiect imobiliar început pe strada Arcu, nr.8, în spatele fostei săli Voința. Proiectul prevedea construirea unui bloc de locuințe colective cu 6 etaje, pe o suprafață de teren de 2.182 metri pătrați. Proiectul a fost contestat și de vecini, care au arătat că proiectul nu a trecut prin etapa de consultare publică. Chiar și așa, au fost începute lucrările la fundație și la primul nivel. Până la urmă, la finalul anului 2018, decizia instanței a blocat investiția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *