Prima pagină » Local » Consilierii de probațiune demască abuzurile din sistem. „Eu nu pot să nu pun în executare aceste sentințe pentru că aș încălca legea” – FOTO

Consilierii de probațiune demască abuzurile din sistem. „Eu nu pot să nu pun în executare aceste sentințe pentru că aș încălca legea” – FOTO

10 iun. 2023, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Problemele consilierilor de probațiune din Iași și din țară sunt prea puțin ascultate de cei care ar trebui să le ofere un salariu în concordanță cu munca depusă, dar și un spațiu decent în care să își poată desfășura activitatea

Mai exact, în Iași, consilierii de probațiune sunt nevoiți să muncească în condiții insalubre, cu miros de igrasie și umezeală.

 

Consilierii de probațiune au ajuns bătaia de joc a sistemului. „De pe 3 mai suntem în grevă generală”

Consilierii de probațiune au ajuns bătaia de joc a sistemului. În fiecare zi, aceștia au de-a face cu persoane periculoase, cu oameni ce au sentințe cu suspendare, dar care trebuie supravegheați zi de zi. Printre aceștia se numără și criminalii, dar și violatorii. În județul Iași sunt doar 29 de consilieri de probațiune, iar pe lună le revin, în medie, aproximativ 150 de dosare. Astfel, deficitul de personal este o altă problemă în cadrul sistemului.

Cristina Irimia, consilier de probațiune din anul 2007, este unul dintre cei aproximativ 680 de consilieri care luptă pentru propriile drepturi ce nu sunt puse în aplicare.

Aceasta a transmis faptul că la nivelul conducerii Direcției Naționale de Probațiune se fac abuzuri inexplicabile. Mai exact, directorul Evelina Denisa Oueslati a transmis șefilor din județe să nu îi ponteze pe cei care fac grevă, ba mai mult decât atât, nici să nu fie plătiți. Un lucru abuziv, ținând cont de faptul că, potrivit Legii 123/4.05.2023, privind statutul personalului de probațiune, consilierilor le este permisă greva cu mențiunea ca aceștia să desfășoare minim o treime din activitate. Astfel, trebuie plătiți.

„Noi avem un statut special, la fel ca și magistrații. Noi avem dreptul la grevă, dar cu minim o treime din activitate. De pe 3 mai suntem în grevă generală, prin sindicat. Conform articolului din statutul nostru, am spus că asigurăm treimea minimă și am intrat în grevă. Directoarea Direcției Naționale de Probațiune (n.r. – Evelina Denisa Oueslati) a solicitat din partea șefilor serviciilor ca cei care au fost în grevă să nu fie pontați cu 8 ore, cu cât ar trebui, ci să fie pontați cu un «G» adică «a făcut grevă» în perioada respectivă. Acest lucru este o ilegalitate, în pontaj nu există «G». Avem colegi în țară care șefii lor au acceptat să facă acest lucru, astfel, ei nu au primit salariul. În condițiile în care greva a fost făcută în condițiile legii, cu respectarea acelei treimi din statut”, a transmis Cristina Irimia, consilier de probațiune din Iași.

În Statutul personalului de Probațiune nu este cuantificat în niciun articol ce înseamnă această „minimă treime”, astfel încât consilierii sunt în grevă doar cu numele, aceștia continuându-și activitatea în mod normal.

„Nu este specificat nicăieri ce înseamnă această minimă treime. Noi muncim oricum ar fi. Noi lucrăm cu oameni, cu persoane condamnate, vine sentința, persoana nu merge în penitenciar, rămâne în libertate. Dar tu (n.r. – în calitate de consilier de probațiune) ai niște obligații. Eu nu pot să nu pun în executare aceste sentințe pentru că aș încălca legea. Motiv pentru care noi am pus în executare aceste sentințe sau să amân prima întrevedere. Inclusiv referatele s-au făcut obligatoriu, toată luna. Cu toate acestea, colegi din țară nu au fost plătiți. Întrebarea este ce valoare are acel document emis de un consilier de probațiune, dacă se consideră că acesta nu a muncit în acea perioadă”, a mai transmis Cristina Irimia.

Consilierii de probațiune din Iași sunt nevoiți să lucreze în spații insalubre

Condițiile în care trebuie să lucreze consilierii de probațiune din Iași întrec orice limită a decenței. Clădirea este cu risc seismic ridicat. Unele geamuri nici nu mai există. Birourile sunt pline de igrasie, mirosurile sunt înțepătoare, iar unele dintre acestea nu au căldură pe timpul perioadelor reci. Practic, este încă o dovadă a faptului că au ajuns bătaia de joc a sistemului.

„Nu contăm nici cât negru sub unghie în ce constă factorul decizional. Nu avem nici susținere politică, pentru că în acest domeniu nu există niciun interes, nici condiții pentru a ne desfășura munca nu avem. Clădirea este cu risc seismic ridicat, sperăm să nu fie vreun cutremur mai mare și să ne prindă aici. În sezonul rece, într-un birou nu am avut deloc căldură. Într-un birou nu se deschid nici geamurile, pentru a putea aerisi, în cazul în care persoana este bolnavă și tușește sau are TBC, pentru că persoanele cu care lucrăm au toate bolile posibile. Dar toate acestea se observă cu ochiul liber”, a mai precizat Cristina Irimia.

Astfel, consilierii de probațiune au ajuns bătaia de joc a sistemului. Deși aceștia lucrează zi de zi într-un mediu riscant cu oameni care au săvârșit fapte penale grave și deosebit de grave, deținuți care au fost puși în libertate, nimeni nu le ia în calcul nevoile, ba mai mult decât atât, nici măcar drepturile. În România sunt 680 de consilieri de probațiune și peste 110 mii de persoane condamnate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *