Prima pagină » Actualitate » Consiliera președintelui Klaus Iohannis, Ligia Deca este noul ministru al Educației, propus de PNL

Consiliera președintelui Klaus Iohannis, Ligia Deca este noul ministru al Educației, propus de PNL

03 oct. 2022, 14:05, 3 ,
în Actualitate

Consiliera președintelui Klaus Iohannis, Ligia Deca este noul ministru al Educației, decis în PNL. Potrivit unor surse politice, în şedinţa BPN al PNL au fost doar două voturi de abţinere, restul voturilor fiind „pentru”. Votul survine după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației.

Ligia Deca a fost numită în funcţia de consilier al preşedintelui Klaus Iohannis la Departamentul Educaţie şi Cercetare în decembrie 2019.

Ligia Deca, noul ministru al Educației propus de PNL

Pentru nominalizarea Ligiei Deca ca noul ministru al Educației, în locul lui Sorin Cîmpeanu s-au înregistrat doar două abțineri, respectiv din partea lui Florin Cîțu și Florin Roman, invocând faptul că Deca nu este membru al PNL.

Ligia Deca, nîscută în anul 1982, este doctor în științe politice, titlu acordat în anul 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012, Deca a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

Apoi, a urmat ca în perioada 2012-2015, să fie expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În anul 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial.

Sorin Cîmpeanu și-a depus demisia din funcția de ministru al Educației

În ceea ce privește demisia sa, Sorin Cîmpeanu consideră că discuțiile din spațiul public sunt nedrepte și nefirești. Ba mai mult, în opinia sa, subiectul nu este unul de interes și a arătat că Legile Educației sunt mult mai de actualitate.

Amintim că Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat un articol în care l-a acuzat pe fostul demnitar de plagiat. Jurnalista a dezvăluit că lucrarea fostului ministru era luată, în proporții covârșitoare, din alte două texte.

În dimineața zilei de luni, 3 octombrie, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației a explicat faptul că demisia a survenit necesității unei discuții despre legile educațieiși spune el, discuțiile despre posibilul plagiat sunt nedrepte și nefirești pentru că acestea nu sunt in interesul milioanelor de elevi și studenți.

” Discuțiile în spațiul public au fost deturnate într-o manieră nedreaptă, nefirească spre alte subiecte care nu sunt nicidecum în interesul a milioane de elevi, a sute de mii de studenți, a sute de mii de profesori. Am considerat că această demisie este necesară pentru a nu periclita reforma în educație. Am considerat în acest fel că această demisie va permite o discuție atât de importantă, precum cea necesară legilor educației „România educată””, a spus Sorin Cîmpeanu.

Fostul ministru Cîmpeanu și-a depus mandatul după ce în spațiul public au apărut acuzații referitoare la un posibil plagiat. În acest sens, Sorin Cîmpeanu a negat că și-ar fi însușit în mod nelegal pasaje întregi din lucrare și a explicat că tot scandalul este pornit din dorința de a deturna Legile Educației, proiect la care lucrează.

Așadar, astăzi, 3 octombrie, Ligia Deca a fost propusă de PNL ca nou ministru al Educației, în locul lui Sorin Cîmpeanu.

Comentarii
  • Merita dupa cat de bine l-a consiliat pe klaun in proiectul colonia needucata.

  • Tot o politrucă. Se pare că numai cei care au făcut științe politice au loc pe piață.

  • Terminați cu online la Cuza. Sau măcar faceți hibrid pt cei care vor să învețe. Cei din online fac pur și simplu înregistrare. Și și văd de ale lor . Iar vouă ,profesorilor , va convine din comoditate sa turuiti fără să fiți deranjați. In pijamale și papuci de casa așa țineți voi cursurile online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *