Conservele consumate în Postul Mare vin cu un pericol imens, deoarece, dacă nu sunt preparate termic corespunzător, pot fi contaminate cu o bacterie, numită Clostridium botulinum, care produce boala numită botulism.
La ce pericol imens se expun persoanele care consumă conserve produse necorespunzător
Credincioșii care aleg să postească și să consume conserve produse în gospodărie se expun unui risc destul de mare. Conservele fabricate acasă, în cazul în care nu sunt preparate corespunzător, pot fi contaminate cu o bacterie care produce boala numită botulism.
„Un aliment consumat frecvent în gospodării în perioada postului îl reprezintă conservele preparate în casă, dar şi cele produse pe cale industrială, însă, şi în acest caz, pot să apară riscuri. Dacă nu sunt corect preparate termic, acestea pot fi contaminate cu o bacterie numită Clostridium botulinum, care produce boala numită botulism. Această toxină a fost găsită în conservele care conţin puţin acid, cum ar fi cele de sfeclă, ciuperci sau fasole verde, dar şi în conservele de peşte sau în semipreparate de tipul cârnaţilor sau al şuncii. Metodele de conservare a alimentelor prin adăugarea de ulei la suprafaţa acestora produc condiţii de anaerobioză, fapt care favorizează producerea de toxină botulinică”, a declarat Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.
În 2020, doi tineri din Rusia au murit după ce au consumat murături. În borcan s-au găsit urme de toxină botulinică, despre care se ştie că provoacă paralizie şi insuficiență respiratorie, ducând inclusiv la deces.
Care sunt principalele simptome ale botulismului
Perioada de debut instalată la 4-24 de ore de la eliberarea toxinei în organism este caracterizată de afectarea nervilor cranieni și se manifestă prin: tulburări de vedere – fotofobie (sensibilitate dureroasă la lumină), diplopie (vedere dublă), ptoză palpebrală (căderea pleoapei), nistagmus (mișcări sacadate ale globilor oculari pe orizontală sau verticală); tulburări de vorbire – dizartrie (afectarea vitezei, fluenței și clarității sunetelor pe care le produce vorbitorul), disfonie (răgușeală); tulburări de deglutiție (înghițire cu dificultate a hranei și lichidelor). Perioada de stare apare la 1-6 săptămâni de la eliberarea toxinei și se manifestă prin: accentuarea tulburărilor nervoase specifice fazei de debut; paralizii ale nervilor motori periferici – xerostomie (uscăciune bucală), constipație, retenție de urină; tulburări ale activității musculare – mers nesigur, paralizie flască simetrică, paralizie progresivă a diafragmei și mușchilor respiratori accesori care duc la insuficiență respiratorie; somnolență, hipercapnie (creșterea concentrației de dioxid de carbon în sânge), cianoză (colorația albăstruie a tegumentelor/mucoaselor) datorate sindromului de insuficiență respiratorie acută și stare pseudocomatoasă.
„Simptomele botulismului alimentar apar la aproximativ 12-36 de ore de la ingestia alimentelor contaminate. Este extrem de importantă prezentarea precoce la medic pentru instituirea rapidă a tratamentului, întrucât această boală determină paralizia rapid progresivă a mușchilor striați, cu apariția insuficienței respiratorii acute, care, în cazul prezentării tardive la medic, poate fi fatală, ducând la deces”, a explicat dr. Florin Roșu.
În trecut, și medicul Tudor Ciuhodaru a atras atenția asupra pericolului imens la care se expun persoanele care consumă conserve preparate în casă.