Pentru multe persoane poate părea destul de greu procesul de conservare a vinetelor pentru iarnă. Însă acest lucru este destul de simplu, iar legumele se păstrează pe tot parcursul sezonului rece. Dacă veți respecta întocmai pașii, legumele vor fi la fel de proaspete ca atunci când le-ați pus la borcan.
La începutul toamnei, toți românii încep să-și pregătească cămara pentru sosirea sezonului rece. Aceștia încep să-și pună la borcane zarzavaturi, murături, dulceață, compot sau vinete coapte.
Conservare vinete pentru iarnă – ingredientele de care aveți nevoie
În cazul în care vă confruntați cu lipsa spațiului din congelator, cea mai bună metodă pentru a păstra vinetele proaspete este să le puneți la borcan. Pentru zilele reci, în care leguma nu se găsește pe piață, o puteți conserva. Aceasta se poate păstra pe tot parcursul anului la loc răcoros în cămară. Pe lângă vinete, se mai pot pune la borcan și ardeii copți, ciuperci sau dovlecei. Acestea le veți putea folosi ulterior în salată sau tocană. Conservarea vinetelor la borcan este foarte simplă și aveți nevoie doar de câteva ingrediente. Pentru aproximativ patru borcane a câte 370 grame fiecare veți avea nevoie de trei kilograme de vinete coapte. Pentru a putea conserva legumele veți mai avea nevoie de 10 grame de sare și 20 grame de zeamă de lămâie. Este recomandat ca vinetele să stea la scurs timp de 12 ore, la frigider. Deoarece acestea au foarte multă apă în compoziție, trebuie să stea cât mai mult timp la scurs. Pentru ca microorganismele să nu se dezvolte, este de preferat ca legumele să conțină cât mai puțina apă. Timpul de pregătire a vinetelor este de aproximativ 90 minute.
Cum să le puneți la borcan pentru a rezista toată iarna?
Veți începe prin a coace vinetele. Acest lucru se poate face pe grătar, iar dacă locuiți la bloc, le puteți coace în interiorul cuptorului. Trebuie să aveți grijă ca legumele să nu explodeze în timp ce se prepară. Pentru a putea curăța mai ușor legumele, după ce sunt luate de pe grătar presărați sare peste ele. Este recomandat să stea cel puțin 15 minute într-un vas acoperite cu sare. După ce sunt gata, le veți toca, apoi le veți amesteca cu zeama de lămâie. Aceasta va proteja vinetele împotriva alterării. Leguma are un pH ridicat, de peste 5.5 ce favorizează dezvoltarea bacteriilor.
De aceea este important să îl micșorați cu ajutorul sucului de lămâie. Sarea va fi adăugată după gust. Este de preferat să fie suficient de sărate cât pentru mâncare. Ulterior, legumele vor fi puse în borcane și apoi le închideți cu ajutorul capacelor. Peste vinete nu se va turna ulei deoarece poate favoriza dezvoltarea unei bacterii. Borcanele vor trebui puse într-o oală în care se va pune un prosop pe fundul acesteia în prealabil. Se va turna apă rece, suficient cât să cuprindă recipientele. În cazul în care aceasta se va evapora pe parcurs, se va mai adăuga în oală apă fierbinte. Vasele vor trebui fierte o oră. După acest timp vor fi acoperite cu un prosop și lăsate să se răcească în oala până în ziua următoare. A doua zi va trebui să repetați procesul.
Conservarea vinetelor pentru iarnă este foarte simplă și cu ajutorul acesteia puteți avea legumele pentru tot parcursul sezonului rece. Pe lângă vinetele la borcan, puteți încerca de asemenea și rețeta tradițională de gem de vișine.