Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Covid-19: consecințele stresului asupra ciclului menstrual

Covid-19: consecințele stresului asupra ciclului menstrual

25 apr. 2020, 06:25,
în Sanatate

Consecințele stresului asupra ciclului menstrual. Când stresul afectează cortexul cerebral, ciclul unei femei se poate schimba. Este această dereglare periculoasă pe termen lung? Poate să-i influențeze fertilitatea? Va crește durerile menstruației? Ginecologul francez Elisabeta Paganelli a răspuns la aceste întrebări pentru Sante Magazine.

Situația fără precedent prin care am trecut de la începutul pandemiei coronavirusului poate avea consecințe asupra minții și corpului nostru. Anxietatea legată de știrile de zi cu zi, izolarea, riscurile pentru sănătate și îngrijorarea pentru cei dragi nu sunt banale. Și ciclul menstrual al unei femei poate avea de suferit.

Într-adevăr, ciclul feminin, de la eliberarea ovocitului până la expulzarea acestuia prin menstre, este controlat de creier, prin sistemul nervos central, și mai exact de „axa cortico-hipotalamamo-hipofizară”, explică ginecologul Elisabeta Paganelli, secretar generală a Uniunii Naționale a Ginecologilor și Obstetricienilor din Franța. Cu toate acestea, „dacă femeia este stresată, glanda hipofizară și hipotalamusul nu își vor secreta hormonii obișnuiți, necesari pentru a avea un ciclu regulat”.

Nu toate sunt egale în fața stresului

Această reacție poate apărea în timpul unei schimbări de mediu, ca în cazul lipsei de lumină în anumite țări, în mediul închis, la fetele tinere care au plecat în străinătate să trăiască. Rezultat: absența menstruației, numită amenoree, cicluri lungi și neregulate sau chiar tulburări de ovulație.

Însă, după cum precizează doctorul Geoffroy Robin, președintele Comisiei de ginecologie medicală a Colegiului Național al Ginecologilor și Obstetricienilor din Franța, femeile nu sunt la fel de sensibile la aceste variații. „S-au făcut studii asupra acestui aspect și au arătat că există diferite profiluri genetice”.

Dacă, de exemplu, o femeie își schimbă dieta și își reduce drastic aportul de grăsime, poate provoca amenoree. În altele, ciclul menstrual nu va fi perturbat. „Stresul mai mult sau mai puțin nu va avea aceleași repercusiuni de la o femeie la alta”, rezumă medicul ginecolog. Modificările dietetice legate de anxietatea de izolare, de exemplu, pot, de asemenea, să influenteze echilibrul modificărilor hormonale.

Consecințele stresului asupra ciclului menstrual. Întrebarea legata de sarcina

Ar trebui să ne preocupăm dacă observăm schimbări? „Nu”, răspund cei doi specialiști, „dar este necesar să se facă un test de sarcină în caz de contact sexual neprotejat”.

O dereglare fără pericole

Pe termen lung, „absența regulilor sau repetarea ciclurilor lungi nu are nicio consecință”, asigură ginecologul. Corpul nostru de fapt ne protejează de o sarcină nedorită, încercând să încetinească ovulația, ca un fel de control hormonal dictat de stres.

Cum să reacționeze în caz de durere?

Indiferent dacă tulburarea este legată de stres sau un alt motiv, se poate întâmpla să simțiți durere în timpul ciclului. „Dacă regulile sunt dureroase și crampele nu scad în ciuda luării a 3 grame de paracetamol pe zi, nu ezitați să consultați medicul”, spune Elisabeth Paganelli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *