Conopida este o sursă bogată de vitamina C, vitamina K, acid folic și fibre. Aceste substanțe nutritive sunt importante pentru bebeluși deoarece ajută la susținerea sistemului imunitar, promovează dezvoltarea oaselor și contribuie la digestie. În plus, fibrele din conopidă pot ajuta la menținerea senzației de sațietate a bebelușilor, ceea ce poate reduce probabilitatea de a mânca în exces. Puteți servi bebelușului dumneavoastră aceste rețete cu conopidă atunci când acesta prezintă toate semnele că este pregătit pentru alimentație solidă, fapt care în majoritatea cazurilor, are loc în jurul vârstei de 6 luni.
Conopida în rețete potrivite și pentru bebeluși
Atunci când este gătită, conopida trece de la o textură fermă la una moale și ușor de presat. Este important să fierbeți sau să coaceți conopida astfel încât să fie suficient de moale pentru a o presa ușor între două degete înainte de a o servi bebelușului. Un test simplu este să puneți o bucată de conopidă gătită în gura dumneavoastră și să o presați între limbă și cerul gurii. Dacă se sfărâma ușor, înseamnă că are o textură potrivită pentru bebeluș.
Terci de ovăz cu conopidă
Din următoarele cantități veți obține aproximativ 4 porții. Astfel, aveți nevoie de 1 banană, 1 cană de fulgi de ovăz, 1/2 cană de conopidă tăiată mărunt, 2 căni de lapte la alegere, 2 lingurițe de semințe de chia, 2 lingurițe de unt de migdale. Opțional, puteți pune și fulgi de ciocolată neagră (săriți acest ingredient dacă o preparați pentru bebeluș). Zdrobiți banana cu o furculiță. Combinați toate ingredientele (cu excepția ciocolatei) într-o cratiță și amestecați la foc mediu. Când este gata (în 6-7 minute), opriți focul și amestecați ciocolata. Serviți alături de fructe proaspete!
Smoothie de conopidă
Poate că sună ciudat, însă conopida adugata în smoothie nu compromite gustul, ci, dimpotrivă, îi conferă volum și cremozitate. Fibrele adăugate vor ajuta la prelungirea senzației de sațietate în cazul bebelușilor. Luați o conopidă și desfaceți-o în “buchețele” sau folosiți un mixer manual pentru a transforma conopida în „orez”. Congelați pasta sau bucățelele de conopidă pentru a le folosi ulterior în smoothie-uri. Micuțul dumneavoastră poate începe să bea smoothie-uri încă de la vârsta de 6 luni sau de îndată ce este pregătit pentru a-i fi introdusă alimentație solidă în dietă. Pentru un smoothie simplu de banane și căpșuni cu conopidă, amestecați împreună 1 banană congelată, 1/2 cană de căpșuni congelate, 1/2 cană de conopidă congelată, 1 lingură de unt de caju, 1/3 cană de iaurt integral natural și 1 cană de lapte integral (sau alt lapte la alegere).
Crochete de conopidă
Crochetele de conopidă reprezintă o opțiune excelentă de mâncare pentru bebelușii în creștere, delicioasă și plină de vitamine. Atunci când este coaptă, conopida dezvoltă o ușoară aromă de nuci caramelizate care cu siguranță îi vor gâdila papilele gustative micuțului. Pentru prepararea crochetelor aveți nevoie de 1 conopidă (puteți folosi conopidă proaspătă fiartă sau conopidă tocată mărunt), 2 ouă (ouăle ajută la legare), 1 cană de cașcaval, 1/2 cană de făină de ovăz sau făină de migdale (pentru a absorbi excesul de umiditate și pentru a face brioșele mai crocante), 1 cană de ceapă tocată, 1 cățel de usturoi tocat. Opțional, puteți adăuga morcov ras, piure de spanac, porumb sau mazăre pentru a adăuga mai multe vitamine și a îmbogăți aroma preparatului.
Îndepărtați frunzele exterioare ale conopidei și desfaceți-o în bucățele. Gătiți conopida la abur sau înmuiați-o în apă fierbinte. Amestecați și stoarceți tot lichidul. Adăugați conopida tăiată mărunt într-o cană, alături de toate celelalte ingrediente. Amestecați bine pentru a obține o cocă. Adăugați mai multă făină de ovăz sau făină de migdale dacă amestecul este prea apos. Modelați coca obținută în formă de dreptunghiuri subtiri. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade și coaceți crochetele timp de 20 de minute. Puteți stropi tava cu un pic de ulei de măsline. Conopida în rețete adaugă un plus de fibre, gust și o textură minunată preparatelor culinare, fiind o legumă ideală cu care să începi introducerea hranei solide în alimentația bebelușilor.