Varza roșie este bogată în vitamina C și fier, lucru care o face o alegere ultra-sănătoasă. Cine are nevoie de plicuri de vitamina C atunci când luptați împotriva răcelii, când puteți să murați pur și simplu niște conopidă cu varză roșie la borcan? Și să nu mai vorbim de nuanța de violet profund care adaugă un efect vizual de impact acestei salate de murături la borcan. Cu toții știm că o dietă echilibrată presupune alegerea unor alimente într-o varietate de culori, astfel că este păcat să nu profităm și să preparăm delicii din acestea.
Beneficii conopidă cu varză roșie la borcan
Când vine vorba de nutriție, conopida este o vedetă. Este bogată în vitaminele C și K, și este, de asemenea, o sursă bună de acid folic, care susține multiplicarea celulară și este esențiala în timpul sarcinii. Conopida este lipsită de grăsimi și colesterol, și este săracă în sodiu. O porție de o cană conține doar 25 de calorii, 5 grame de carbohidrați și 2 grame de fibre alimentare.
Diabetul de tip 2 este o afecțiune comună în întreaga lume. Nivelurile ridicate de glucoză din sânge conduc la dezvoltarea diabetului. Potrivit unui studiu, conopida ar putea stopa enzimele responsabile de diabet. Prin urmare, consumul de conopidă ar putea contribui la prevenirea stadiilor incipiente ale diabetului.
Orice oțet de bază poate fi folosit pentru acest fel de mâncare, așa că alegeți orice doriți. Alegerea cea mai comună este oțetul alb distilat, o opțiune excelentă pe care probabil deja o aveți în cămară. În cazul legumelor în culori mai deschise, trebuie să vă gândiți la faptul că oțetul poate afecta culoarea, dar deoarece varza roșie este întunecată și are o culoare saturată, puteți să o îmbogățiți cu puțin oțet de mere sau oțet de vin roșu. Oțetul de orez este, de asemenea, o opțiune delicioasă! Rețineți că diferitele tipuri de oțet au arome diferite. De exemplu, oțetul alb distilat va fi înțepător și acidulat, în timp ce oțetul de mere va avea un gust mai blând.
Mod de preparare
Pentru a prepara conopidă cu varză roșie la borcan aveți nevoie de 5 kg varză roșie, 5 kg conopidă, 2 căpățâni de țelină cu frunze + 4 legături de frunze, 10 bucăți de hrean. Soluția din oțet se prepară din 1 litru oțet, 3 litri apă, 4 linguri sare, 1 kg zahăr, 1 plic boabe de muștar, 2 foi de dafin, 5 cuișoare și piper boabe după gust.
Începeți prepararea prin a spală legumele și a le tăia în bucăți, iar apoi așezați-le alternativ în borcane. Se pregătește soluția de oțet amestecând ingredientele menționate mai sus, ajustând cantitățile în funcție de dimensiunea borcanelor. Se încălzește soluția într-o oală, fără a permite clocotirea. Se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, apoi se toarnă în borcane. După aceea, se toarnă soluția în borcanele cu legume, și se adaugă cuțite sub acestea pentru stabilitate. Borcanele se așează la îndemână până a doua zi.
Dacă nivelul lichidului a scăzut, se completează cu lichid. Se depozitează borcanele în cămară pentru a obține murături dulci-acrișoare și crocante, perfecte pentru a fi savurate în preajma Crăciunului alături de o coastă de porc învelită în bacon. În aproximativ două-trei săptămâni, termenul depinde de temperatura la care sunt păstrate, conopida cu varză roșie la borcan va fi perfectă pentru consum.