Prima pagină » Sanatate » Conjunctivita de la răceală. Simptome, tratament și metode de prevenire

Conjunctivita de la răceală. Simptome, tratament și metode de prevenire

17 mai 2022, 10:28,
în Sanatate

Te întrebi dacă poți suferi de conjunctivită de la răceală? Din păcate, da. Află, în rândurile care urmează, ce este conjunctivita virală, cum se manifestă, cum se tratează și cum să o previi.

Conjunctivita constă în inflamația conjunctivei, acea pieliță transparentă, care îmbracă partea albă a ochiului și pleoapele pe interior. Acestea poate fi de mai multe tipuri, și anume: virală, bacteriană, alergică, fungică și iritativă. De regulă, conjunctivita se manifestă printr-o inflamație ușoară, însă sunt și cazuri în care apar inflamații accentuate, însoțite de complicații.

Există atât forme acute, care debutează brusc și forme cronice, care au o evoluție lentă și un caracter de durată. Formele cronice nu pot fi ușor de înlăturat, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să stați pe gânduri, dacă suspectați că suferiți de conjunctivită și să mergeți, cât mai repede, la medic. Acesta vă poate recomanda un tratament adecvat, care va contribui la eliminarea infecției într-un timp cât mai scurt.

ochi roșu de la conjuctivită

Conjunctivita constă în inflamația conjunctivei, acea pieliță transparentă, care îmbracă partea albă a ochiului și pleoapele pe interior.

Conjunctivita de la răceală: Simptome frecvente și tratament

Conjunctivita virală este frecvent întâlnită. Aceasta este cauzată de virusuri contagioase asociate cu răceala comună. Afecțiunea ia naștere după ce v-ați expus la strănutul sau tusea cuiva, care are o infecție a tractului respirator superior. În plus, conjunctivita virală poate apărea și atunci când virusul se extinde la nivelul membranelor mucoase ale organismului, care face legătura cu plămânii, gâtul, nasul, ductele lacrimale și conjunctiva. Suflatul nasului cu forță poate determina virusul să treacă din tractul respirator în ochi, deoarece lacrimile se drenează în pasajul nazal.

În stadiile incipiente, fără complicații, conjunctivita nu provoacă durere și nici nu modifică vederea. De regulă, persoana afectată poate avea următoarele simptome: mâncărime (prurit), senzație de corp străin în ochi, usturime, senzație de arsuri și, în unele cazuri, sensibilitate la lumină (ușoară fotofobie).

Tratamentul diferă în funcție de tipul de conjunctivită. În cazul celei bacteriene, tratamentul constă în administrarea unui antibiotic, conjunctivita virală este tratată în funcție de simptome, iar dacă vorbim despre conjunctivită alergică, sunt necesare antihistaminicele sau corticosteroizii, dar și depistarea și eliminarea alergenului în cauză.

La conjunctivită nu este recomandat să folosiți pansamente, medicamente vasoconstrictoare (picături care albesc ochiul), ceaiuri, unguente, lentile de contact și cosmetice. Până în momentul în care ajungeți la un consult oftalmologic, este indicat să vă spălați ochii cu apă și săpun (cu ochii închiși), dimineața și seara. Dacă se adună secreție, spălatul se poate repeta de câte ori considerați necesar.

o persoană care își pune picături în ochi

La conjunctivită nu este recomandat să folosiți pansamente, medicamente vasoconstrictoare (picături care albesc ochiul), ceaiuri, unguente, lentile de contact și cosmetice.

Metode de prevenire a conjuctivitei virale

Conjuctivita virală poate fi prevenită printr-o bună igienă. Astfel că, este necesar să nu vă atingeți ochii cu mâinile nespălate, spălați-vă pe mâini corect și frecvent, schimbați prosopul de față în fiecare zi și nu îl împărțiți cu alte persoane, nu folosiți produse cosmetice expirate și stați departe de cele care aparțin altora.

În ceea ce privește lentilele de contact, acestea trebuie folosite în acordul cu sfatul medicului. Nu le folosiți în perioada în care suferiți de conjuctivită.

Dacă bănuiți că aveți conjunctivită de la răceală, mergeți la medic. Singurul în măsură să vă stabilească diagnosticul și să vă recomande un tratament corect este medicul oftalmolog.

un ochi și o lentilă de contact

În ceea ce privește lentilele de contact, acestea trebuie folosite în acordul cu sfatul medicului. Nu le folosiți în perioada în care suferiți de conjuctivită.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Un copil de doi ani a supravieţuit miraculos după ce a căzut de la etajul 15 al unui zgârie-nori
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Playtech.ro
Renunțarea la moștenire este sau nu definitivă? Legea de care mulţi nu au habar
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
S-au deschis urnele. Alegeri prezidențiale, turul 2. George Simion sau Nicușor Dan
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
CUTREMUR în România! A murit cu o zi înainte de alegeri, iar țara e în doliu
Playtech.ro
Imagini rare cu Mirabela Grădinaru. Cum arăta partenera lui Nicușor Dan în urmă cu câţiva ani
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 mai 2025
17 mai 2025