Conjunctivita este cea mai comună infecție a ochiului, care poată să apară atât la adulți, cât și la copii. Iată ce o cauzează, cum se manifestă și care este cel mai bun tratament naturist pentru această afecțiune.
Conjunctivita este o afecțiune care se manifestă printr-o inflamație a membranei transparente care îmbracă ochiul. Deși nu se observă, această membrană este alcătuită din vase de sânge foarte subțiri, care se umflă și devin vizibile, chiar și la cea mai mică inflamație. Astfel, ochiul se înroșește și pot apărea diverse senzații supărătoare.
Conjunctivita poate fi acută sau cronică. Cea acută apare brusc, dar se vindecă repede, iar conjunctivita cronică se vindecă mai greu și durează mai mult timp.
Cauzele și simptomele conjunctivitei
Conjunctivita poate fi cauzată de microbi din toate categoriile: virusuri, bacterii, ciuperci. Afecțiunea se manifestă, cel mai frecvent, prin înroșirea ochiului, secreții lacrimale galbene purulente, senzație de nisip în ochi, lipirea pleoapelor dimineața la trezire (din cauza secrețiilor care se usucă pe gene), lăcrimare abundentă, jenă oculară, senzație de arsură oculară (în conjunctivita produsă de diverși iritanți) sau mâncărime (în formele alergice).
Conjunctivita poate fi recunoscută foarte ușor de pacient, deoarece apar ochiul roșu (la nivelul albului ochiului și pe interiorul pleoapelor), secrețiile oculare abundente (alb-gălbui, verzui etc), care creează, în unele cazuri, adevărate cruste deasupra genelor (în conjunctivita bacteriană).
Vestea bună este că boala nu afectează vederea, decât dacă apar complicații la nivelul corneei (kerato-conjunctivita). În astfel de cazuri, pot apărea fotofobia și scăderea acuității vizuale, iar la copii pot fi provocate și infecții la nivelul urechilor.
Conjunctivita: Tratament naturist eficient
Cel mai bun tratament naturist pentru conjuctivită este reprezentat de compresele cu ceaiuri din plante. Acestea se lasă să acționeze timp de 20 de minute și se repetă la fiecare două ore, în caz de conjunctivită recalcitrantă.
Iată care sunt cele mai eficiente plante pentru tratarea conjuctivitei.
Florile de tei
Florile de tei au proprietăți calmante și descongestive. Trebuie să prepari un decoct din zece grame de flori de tei la o cană cu apă clocotită. Lasă compresele călduțe să acționeze pe pleoape minimum un sfert de oră.
Gălbenelele
Gălbenelele sunt cicatrizante și antiseptice. Tot ce trebuie să faci este să pui patru linguri de flori la o cană cu apă clocotită, lasă la infuzat 15 minute, după care strecoară. Aplică pe ochi comprese cu infuzie călduță.
Frunzele de viță-de-vie
Efectul calmant al frunzelor de viță-de-vie este excelent pentru ochii afectați de conjunctivită. Infuzia se prepară dintr-o lingură de plante mărunțite la o cană de apă. Lasă totul la infuzat zece minute, după care strecoară. Lasă compresele călduțe pe pleoape pentru 20 de minute.
Patlagina
Patlagina este cunoscută pentru proprietățile sale antiseptice. Poate fi folosită sub formă de infuzie (pentru băi oculare), iar frunzele de patlagină zdrobite pot fi aplicate direct pe pleoape.