Vineri, 8 noiembrie 2024, de la ora 18:00, la Centrul Internațional de Artă Contemporană – Baia Turcească va avea loc deschiderea secțiunii ieșene a Congresului anual al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă, eveniment ce va debuta cu o conferința susținută de Paul O’Kane.
Anul acesta Congresul AICA se desfășoară în România, în perioada 4-9 noiembrie 2024, concomitent la București și Iași. Evenimentul este organizat anual în diferite țări ale lumii iar anul acesta este o ocazie unică de a primi în România pe cei mai valoroși experți în domeniu. La Iași, activitățile vor avea loc pe 8 și 9 noiembrie și vor fi găzduite de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași în cadrul Centrului Internațional de Artă Contemporană – Baia Turcească.
Tema acestui congres, Becoming Machine, Resisting the Artificial. Art in the Present Tense, reflectă din plin realitățile actuale ale unei lumi tot mai impregnate de tehnologie și a stârnit deja entuziasmul multora dintre oamenii activi în domeniul cultural de la noi și din alte țări. Vor participa cu prezentări 58 de specialiști de anvergură internațională, de pe toate continentele.
Invitații speciali (keynote speakers) sunt specialiști recunoscuți, cu publicații de referință în domeniul artei contemporane: Joanna Zylinska (King’s College London), Jean-Paul Fourmentraux (Universitatea Aix-Marseille, Franța) și Paul O’Kane (University of the Arts London). Programul congresului include o masă rotundă, intitulată Becoming Freedom. Performance Art in the ‘1990s, cu participarea criticilor de artă Kata Balázs-Miklós, Ileana Pintilie, Jurij Dobriakov, moderatoare: Małgorzata Kaźmierczak, președinta AICA International.
Asociația Internațională a Criticilor de Artă este cea mai prestigioasă organizație mondială de profil, înființată în 1950 și afiliată UNESCO, din care fac parte peste 60 de țări de pe toate continentele. Biroul din România al organizației, AICA-RO, s-a (re)înființat în 1993 și numără în prezent 68 de membri, specialiști de mare valoare din toate generațiile, cu o activitate profesională remarcabilă și cu un profil public de mare anvergură în România și în străinătate.
Ultimul congres AICA International organizat în România a avut loc în 1967 la Târgu Jiu și a fost coordonat de Dan Hăulică. Așadar, după mulți ani, sperăm ca atenția întregii lumi culturale din domeniul artelor vizuale – și nu numai – să se întoarcă spre România în 2024.
Anul acesta Congresul AICA se desfășoară în colonia România, în perioada 4-9 noiembrie 2024. Mare atentie!…. este un program foarte bine pus la punct de diluare a culturii si istoriei romanilor, de distrugere a identitatii nationale. Sunt actiuni antiromanesti, ei sunt peste tot, ei dirijeaza, ei fac programe, cat mai straine, cat mai internationale.