Prima pagină » Actualitate » Confruntare armată intre trupele chineze şi cele indiene la granița celor două țări. Mai multe persoane au fost rănite
Confruntare armată intre trupele chineze şi cele indiene la granița celor două țări. Mai multe persoane au fost rănite

Confruntare armată intre trupele chineze şi cele indiene la granița celor două țări. Mai multe persoane au fost rănite

25 ian. 2021, 12:55,
George Cristian, în Actualitate

Trupele chineze și indiene s-ar fi confruntat din nou într-o zonă de frontieră disputată, cu răniți de ambele părți, spun presa indiană. Incidentul a avut loc miercurea trecută în nordul Sikkimului. Armata Indiei a declarat că a existat un incident „minor” care a fost „rezolvat”. Tensiunile sunt mari de-a lungul celei mai lungi frontiere disputate din lume. Ambele părți revendică zone întinse de teritoriu.

Conflictul nu este unul recent. De exemplu, cel puțin 20 de soldați indieni au murit într-o luptă în zona Ladakh în iunie anul trecut după un incident asemănător.

Ce s-a întâmplat în ultimul incident?

S-a întâmplat la Naku La din nordul Sikkimului, au spus rapoartele mass-media. Sikkim este un stat indian situat între Bhutan și Nepal, la aproximativ 2.500 km (1.500 mile) la est de zona Ladakh.

O patrulă chineză a încercat să intre pe teritoriul indian și a fost forțată să se întoarcă, au spus oficialii.

O declarație a armatei indiene a redus incidentul, spunând că „a existat o confruntare minoră în zona Naku La din nordul Sikkim la 20 ianuarie 2021 și același lucru a fost rezolvat de comandanții locali conform protocoalelor stabilite”.

O sursă a declarat pentru Times of India că ambele părți au adus întăriri după un conflict, dar nu au existat focuri de armă și situația era sub control.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Chinei, Zhao Lijian, nu a dat detalii despre incident, dar a declarat că trupele chineze sunt „angajate să mențină pacea” și a îndemnat India să „se abțină de la acțiuni care ar putea escalada sau complica situația de-a lungul frontierei”.

Redactorul-șef al Global Times, afiliat de stat al Chinei, a scris pe Twitter că „nu există nicio înregistrare a acestei ciocniri în jurnalul de patrulare al părții chineze”, conform bbc.com

Imaginile din satelit par să arate China construind un oraș de-a lungul graniței disputate cu India și Bhutan

Se pare că noile imagini din satelit arată că China a construit o zonă în Himalaya, de-a lungul unei frontiere disputate cu India și Bhutan, care a fost locul unei contraziceri timp de câteva luni în 2017 .

Potrivit operatorului de satelit din SUA, Maxar Technologies, imaginile, din 28 octombrie 2020, arată „a existat în mod clar o activitate semnificativă de construcție în acest an de-a lungul zonei văii râului Torsa”. Într-o declarație, Maxar a adăugat că au fost construite și „noi buncăre militare de depozitare” în apropierea zonei Doklam. Maxar a spus că imaginile arată noul sat Pangda construit, pe partea bhutaneză a frontierei disputate, precum și un depozit de aprovizionare pe teritoriul chinez, în apropierea punctului unei dispute tensionate între forțele indiene și chineze în 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *