Prima pagină » National » Conform proiectului propus de ministrul Educației, Ligia Deca, rectorii vor putea rămâne în funcție maxim 8 ani
Conform proiectului propus de ministrul Educației, Ligia Deca, rectorii vor putea rămâne în funcție maxim 8 ani

Conform proiectului propus de ministrul Educației, Ligia Deca, rectorii vor putea rămâne în funcție maxim 8 ani

18 ian. 2023, 10:52,
în National

Mandatele nelimitate pentru rectorii care se suspendă din funcție, deși teoretic limitate la 2, sunt menținute în proiectul Legii învățământului superior care va fi prezentat de Ligia Deca, prin prevederea legală că mandatele trebuie să fie „complete” pentru a fi limitate

Proiectul noii Legi a învățământului superior realizat de Ligia Deca menține portița care le permite rectorilor, prin suspendare, să aibă un număr nelimitat de mandate la conducerea universităților, potrivit proiectului de lege obținut de Edupedu.ro.

Rectorii vor putea rămâne în funcție maxim 8 ani

Concret, o versiune de la începutul anului 2023 a proiectului de Lege a învățământului superior despre care Edupedu.ro a scris că a fost prezentat în 10 ianuarie de ministrul Educației, Ligia Deca, în coaliția de guvernare indică o schimbare de la modelul propus în vară, ce a stârnit critici susținute în mediul academic, prin revenirea la regula prezentă în legea în vigoare și astăzi, criticată și ea: rectorii să aibă mandat de patru ani și nu mai mult de “două mandate succesive, complete”.

Mențiunea că mandatele trebuie să fie „complete” pentru a fi limitate la 2 a fost introdusă în 2014 în Legea educației aflată în vigoare, când miniștri erau Mihnea Costoiu și Remus Pricopie, ei înșiși beneficiari ai „portiței” și care sunt astăzi la al 3-lea mandat de rector, pentru că s-au suspendat dintr-un mandat atunci când au ocupat funcția de ministru.

Concret, prevederile din actuala Lege a educației cu privire la numărul mandatelor de rectori vor fi păstrate în viitoarea lege a învățământului superior, potrivit informațiilor Edupedu.ro.

În versiunea consultată de Edupedu.ro, Articolul 137 (5) al proiectului de lege Deca este același ca cel din Legea Educației Naționale 1/2011 modificată în 2014 și care astăzi prevede, la art. 213 (7): “Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”.

Proiectul nou de Lege a învățământului superior realizat de Ligia Deca și consultat de Edupedu.ro menționează și o durată de 4 ani pentru Senatul universitar, cât este și în Legea actuală – mandat cu un an mai scurt decât cel propus în vară de proiectul Cîmpeanu.

Edupedu.ro nu a identificat o prevedere care să clarifice în mod limpede dacă cele două mandate prevăzute de proiectul de lege Deca includ și mandatele deținute de rectori până acum sau ar fi vorba de o restartare. De notat că versiunea noului proiect de lege consultată de Edupedu.ro include, la art. 260, și o prevedere existentă în actuala Lege a educației, precum și în proiectul din vară al Legii învățământului superior, anume că, “la finalizarea actualului mandat‚ noile organe de conducere ale instituțiilor de învățământ superior se vor stabili în baza prezentei legi” (prevedere inclusă la Art. 364 a LEN 1/2011). Proiectul de lege descrie, însă, structuri și funcții de conducere, nu “organe”.

Propunerea făcută în vară în proiectul ministrului Cîmpeanu, precum și măsurile guvernului și ale comisiilor parlamentare de a rezista unui proiect de lege USR pentru limitarea numărului de mandate ale rectorilor, au stârnit critici publice, inclusiv în mediul academic. Între altele, Universitatea din București a cerut oficial ca rectorii să aibă cel mult 2 mandate și cel mult 8 ani în funcție, fără nicio portiță pentru rectorii care își doresc 3 sau mai multe mandate. Aceeași soluție – 2 mandate, maximum 8 ani – a fost cerută și de Alianța organizațiilor studențești.

Amintim că și actuala regulă din Legea educației din 2011, modificată, permite rectorilor mai mult de două mandate. Astfel, întrucât legea menționează – ca și în proiectul noii legi – limita de două mandate “complete”, o serie de rectori au obținut un al treilea mandat prin suspendarea temporară din funcție, ceea ce a făcut ca mandatele lor să nu mai fie “complete”.

Proiectul USR de modificare a legii, aflat în Parlament, proiect ce viza impunerea unei limite de opt ani pentru a elimina acest tertip, a fost respins în mai multe comisii ale Camerei Deputaților, în ultima parte a anului trecut, după ce a primit în prealabil și aviz negativ din partea Guvernului Ciucă.

Între timp, Consiliul Național al Rectorilor, condus de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, a insistat pe menținerea versiunii propuse în vară, cu număr de mandate la decizia universității și cu o durată a mandatelor de cinci ani – versiune eliminată conform proiectului nou de Lege consultat de Edupedu.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`