Prima pagină » Actualitate » Conflict între Azerbaidjan și Armenia. Au fost lansate atacuri cu drone și arme de mare calibru

Conflict între Azerbaidjan și Armenia. Au fost lansate atacuri cu drone și arme de mare calibru

13 sept. 2022, 08:59,
în Actualitate

Armenia și Azerbaidjan au raportat noi ciocniri la graniță care au dus la moartea unui număr necunoscut de trupe azere. Este război între Azerbaidjan și Armenia după ce primii au lansat atacuri cu drone și arme de mare calibru.

Nu sunt primele confruntări armate dintre Azerbaidjan și Armenia. În 2020, în Nagorno-Karabakh, Armenia a declarat că Azerbaidjanul a lansat un atac aerian și de artilerie.

Război între Azerbaidjan și Armenia, după mai multe atacuri cu drone și arme de mare calibru

Luptele, care au izbucnit marți devreme, marchează cea mai recentă izbucnire între inamicii arhii, care au purtat un război în 2020 pentru regiunea contestată Nagorno-Karabakh. Războiul dintre Azerbaidjan și Armenia începe cu mai multe atacuri cu drone și arme de mare calibru.

Într-o declarație, Ministerul Apărării al Armeniei a declarat marți, lcă Azerbaidjanul a lansat „bombaj intens” împotriva pozițiilor militare armene în direcția orașelor Goris, Sok și Jermuk. Trupele azere au folosit drone, precum și „arme de foc de artilerie și de calibru mare”, se arată în comunicat.

” Forțele armate ale Armeniei au lansat un răspuns proporțional”, a adăugat acesta.

Însă Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a acuzat Armenia de „acte subversive la scară largă” în apropierea districtelor Dashkesan, Kelbajar și Lachin de la graniță, adăugând că pozițiile sale armatei „au fost sub foc, inclusiv din mortarele de tranșee”.

Statele Unite s-au declarat profund îngrijorate de rapoartele despre atacuri.

„După cum am clarificat de mult timp, nu poate exista o soluție militară pentru conflict”, a declarat luni secretarul de stat al SUA Antony Blinken. „Solicităm încetarea imediată a ostilităților militare.”

Azerbaidjan și Armenia au mai multe neintelegeri

Săptămâna trecută, Armenia a acuzat Azerbaidjanul că a ucis unul dintre soldații săi într-un atac la graniță. În august, Azerbaidjanul a declarat că a pierdut un soldat , iar armata Karabakh a spus că două dintre trupele sale au fost ucise și mai mult de o duzină au fost rănite.

Vecinii au purtat două războaie pentru regiunea Nagorno-Karabah, enclava populată de armeni din Azerbaidjan. Conflictul a izbucnit pentru prima dată la sfârșitul anilor 1980, când ambele părți se aflau sub stăpânire sovietică și forțele armene au capturat zone de teritoriu din apropierea Nagorno-Karabah – recunoscut de mult timp la nivel internațional ca teritoriu al Azerbaidjanului, dar cu o populație armeană mare. Aproximativ 30.000 de oameni au murit în conflictul care a urmat. Azerbaidjanul a recâștigat acele teritorii în luptele din 2020, care s-au încheiat cu un armistițiu intermediat de ruși și mii de rezidenți s-au întors la casele din care au fugit. Peste 6.500 de oameni și-au pierdut viața în războiul de șase săptămâni. Liderii ambelor țări s-au întâlnit de atunci de mai multe ori pentru a încheia un tratat menit să stabilească o pace de durată. În timpul discuțiilor mediate de UE de la Bruxelles în mai și aprilie, președintele azer Ilham Aliyev și prim-ministrul armean Nikol Pashinyan au convenit să „avanseze discuțiile” cu privire la un viitor tratat de pace

Acest conflict dintre Azerbaidjan și Armenia este unul istoric care durează de zeci de ani și nu se întrevede o soluționare definitivă a problemei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *