Conflict imobiliar între trei instituții din județul Iași. Un teren de 3,4 hectare din zona metropolitană a Iașului a dus la un scandal de proporții între capii unor instituții. Culmea, pe terenul respectiv a fost ridicat un parc în memoria victimelor tragicului accident feroviar din 1917, din comuna Ciurea
Situație incredibilă într-o comună aflată în coasta Iașului. O investiție derulată în urmă cu mai mulți ani în comuna Ciurea a stârnit un scandal uriaș între instituții. Între comuna Ciurea și Sucursala Regională de Căi Ferate (CF) Iași s-a iscat un conflict pe un teren de 34.663 metri pătrați (3,4 hectare), ambele reclamând dreptul de proprietate asupra acestuia. Între timp, pe acel teren a apărut o investiție derulată de Consiliul Județean (CJ) Iași, în 2018, în amintirea celor 1.000 de morți în tragicul accident feroviar din comuna Ciurea, din timpul Primului Război Mondial.
Scandal imobiliar cu trei instituții din Iași! Pe terenul din Ciurea s-au plătit bani guvernamentali
În baza unei hotărâri de Consiliu Local, comuna Ciurea a cedat terenul către Consiliul Județean (CJ) Iași. Plenul CJ, condus la acea vreme de Maricel Popa, a preluat terenul în baza hotărârii 266/2018 pentru a putea derula investiția. Proiectul amenajării parcului a fost făcut cu bani de la Ministerul Culturii, în cadrul programului „Centenarul Marii Uniri si al Primului Război Mondial”. Investiția a costat 460 mii de lei, în parc fiind plantați stejari, tei, au fost montate bănci, stâlpi de iluminat. Însă, CFR a contestat cedarea terenului către CJ Iași și a avut câștig de cauză la Curtea de Apel Iași.
CFR a detonat bomba! Proiectul electoral al lui Maricel Popa s-a făcut ilegal
Compania de Căi Ferate a arătat că cedarea terenului de către Primăria Ciurea la Consiliul Județean s-a făcut ilegal și că hotărârea prin care forul județean a preluat suprafața de 3,4 hectare a fost anulată.
„Prin Decizia nr. 864/01.11.2021, pronunțată de Curtea de Apel Iași, în dosar nr. 4759/99/2019 se dispune anularea hotărârii Consiliului Județean Iași nr. 266/25.07.2018. Astfel, Curtea de Apel Iași reține în considerentele hotărârii care au dobândit putere de lucru judecat următoarele: nefiind în domeniul public al comunei Ciurea, terenul nu putea fi transmis în domeniul public al județului Iași. Consiliul Județean Iași neputând, deci, însuși în domeniul public al județului, administrat de el, aceeași suprafață de teren de 34.663 metri pătrați identificat sub nr. cadastral 68804 al U.A.T. Ciurea. Pentru toate aceste considerente, Curtea de Apel constată că H.C.J. Iași nr. 266/2018 este nelegală, nefiind îndeplinite condițiile de fond pentru adoptarea ei”, se arată în adresa Companiei Naționale CFR SA.
Primarul comunei Ciurea: „Terenul este al comunității”
În schimb, Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea, susține că terenul aparține comunei și că Sucursala CFR SA nu are vreun drept asupra acestuia.
„Terenul nu este în litigiu, ci este în proprietatea comunității ciurene. Este identificat cu număr cadastral, iar noi l-am pus la dispoziția județului printr-o hotărâre de Consiliu Local. Ulterior, după finalizarea proiectului, județul ne dădea terenul înapoi. Între timp, CFR a atacat hotărârea prin care CJ și-a însușit terenul și au anulat-o pe cale de consecință. Terenul revine la vechiul proprietar. CJ trebuie să ia act de sentința judecătorească de anulare a hotărârii. Cei de la CFR, în loc să-și măture trenurile, fac reclamații”, a spus Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.
În comuna ieșeană s-a iscat un scandal și din cauza unei firme care care a distrus un drum.
Consilierii județeni, prinși la mijloc în conflictul terenului
CFR susține că nu poate intabula terenul din zonă pentru că, în documente, se suprapune cu terenul aflat acum la CJ Iași. Mai mult, compania arată că va contesta în instanță o eventuală aprobare a trecerii ternului înapoi la comuna Ciurea.
„Curtea de Apel Iași, reține că suprafața de teren de 34.663 metri pătrați identificat sub nr. cadastral 68804 al U.A.T. Ciurea nu este și nici nu a fost în domeniul public al Comunei Ciurea, întrucât nu a fost atestat în prealabil prin Hotărâre de Guvern. Astfel, orice hotărâre prin care veți aproba trecerea acestui teren din domeniul al județului Iași în domeniul public al comunei Ciurea este în mod vădit nelegală fiind lovită de nulitate, întrucât nu sunt îndeplini condițiile de fond pentru adoptarea sa fiind încălcat în mod flagrant și principiul legalității ce guvernează adoptarea sau emiterea actelor administrative. Această suprafață de teren nu este data prezentei în domeniul public al județului, iar Consiliul Județean Iași nu poate transmite ceva care nu deține în domeniul public”, mai spus cei de la CFR.
Acesta nu este primul scandal imobiliar între instituții din județul Iași.
vezi aici: plângerea depusă de Sucursala CFR Iași
A mai facut primarul asta 2 parcuri pe capetele la o strada ca sa nu mai fie strada si sa aibe dezvoltatorul strada intre blocuri…. In cartier Astoria
Verificați cum a vândut islazul din Dumbrava
CN CFR SA nu matura vagoanele dl primar. Administrează infrastructura caii ferate. Vezi ca te așteaptă cu brățările crei de la DNA, ai un sac de plingere acolo.
Bă putoare, ce fatau de scroafa ai. Bagi in tine , porți o tona de rahat. Așa între noi, comarneanul are ceva teren , in arenda, pe la Ciurea? El ori nevasta sa tot una e.