Prima pagină » Actualitate » Conferința zilnică a președintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni – Live Video
Conferința zilnică a președintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni - Live Video

Conferința zilnică a președintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni – Live Video

25 nov. 2020, 18:00,
în Actualitate
Președintele României, Klaus Iohannis, va susține miercuri, 25 noiembrie a.c., ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.

„Am avut azi o ședință cu premierul pe tema situației epidemiologice. Am analiza măsurile privind carantina zonală și am cerut Institutului de Sănătate Publică o analiză privind evoluția în orașele carantinate. Datele furnizate relevă că începând cu 20 noiembrie se observă o tendință de scădere a evoluției infecțiilor. Acest lucru se reflectă atât în numărul de cazuri săptămânale cât și în media zilnică a numărului de cazuri și a ratei de pozitivare a probelor. Se vede foarte clar că de câteva zile bun am ajuns pe un palier și tendința este de scădere.

Sunt date concrete care dovedesc că măsurile luate de autorități au fost corecte și că populația a respectat măsurile. E doar un început, nu am învins virusul, măsurile rămân în vigoare. Sănătatea românilor e pe primul loc și orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute. De ce e nevoie de carantinare în localități
Când rata de infectare crește prea mult se impun măsuri suplimentare. Din momentul carantinării, foarte rapid că la început creșterea încetinește și după în media 7 zile începe să scadă rata infectării.

Evoluțiile din Sibiu și din Baia Mare, se observă același trend: mai întâi o încetinire a creșterii urmată de o scădere destul de pronunțată. În acest context de carantină – lockdown, vreau să fie foarte clar – nu există nicio intenție, eu nu intenționez să promovez instituirea unei carantine la nivel național după alegerile din 6 decembrie
Lockdown-ul nu se întâmplă. Abordarea pe care am avut-o s-a dovedit că dă rezultate. Vom continua să instituim măsuri zonale sau regionale unde avem o creștere prea mare a numărului de cazuri.

Din păcate, mortalitatea și gradul de ocupare a secțiilor ATI sunt încă mult prea ridicate. Prea mulți români pierd zilnic lupta cu acest virus teribil, prea multe persoane dezvoltă forme severe de boală. Medicii și întregul personal de suport angrenat în această bătălie depun eforturi uriașe, aproape supraomenești pentru a salva vieți. Fac din nou apel la respectarea regulilor de prevenție”, a declarat Klaus Iohannis.

În privința ceremoniei organizată de 1 Decembrie, acesta a menționat că:

„În acest an vom onora curajul și sacrificiile înaintașilor făcând noi înșine sacrificiul de a renunța la participarea împreună la manifestările naționale. Am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fie una extrem de restrânsă, la care sunt invitați ambasadori străini, medici. Va fi o ceremonie scurtă, fără paradă militară și fără participarea publicului larg”, a adăugat președintele.

Sesiune de întrebări și răspunsuri

Reporter: E normal să fiți parte activă din lupta pentru parlament?

Klaus Iohannis: Ca președinte mă simt chemat să emit opinii în toate chestiunile care privesc România, viața românilor și felul în care funcționează instituții. Președintele nu poate fi cenzurat politic și voi face în continuare evaluări și referiri care au o relevanță pentru români. Sunt convins că PSD s-a supărat foarte tare pentru că aseară am fost foarte franc și am spus lucrurilor pe nume: PSD a guvernat prost

Reporter: Vă veți vaccina public?

Klaus Iohannis: Dacă se crede că asta ar ajuta, cu plăcere, cum să nu. Eu sunt pentru vaccinare

Reporter: Recorder a povestit povestea unui inginer din Mureș demis din funcție pentru a fi înlocuit cu un membru PNL.

Klaus Iohannis: Nu cunosc această speță dar o să mă informez.

Reporter: Au apărut imagini din spitale depășite de situație, pacienți internați pe holuri. Când are de gând statul să facă demersurile ca acești pacienți să fie transferați în străinătate?

Klaus Iohannis: Statul face tot timpul demersuri pentru a crește numărul de paturi. Numărul de paturi la ATI s-a dublat din martie. Aceste eforturi continuă. Și azi am discutat această chestiune, mi-au prezentat planul pe următoarea perioadă. Facem toate eforturile să creștem capacitatea spitalelor care primesc pacienți. Imaginile la care vă referiți mi s-a relatat că au fost din zona de primire a pacienților, din filtru, dar este foarte adevărat că suntem la limită. Încă nu am ajuns la limita superioară. Sper să nu fim lăsați singuri, de asta e foarte important să ne ferim de virus

Reporter: Acum două zile au fost raportate 10.000 de teste. De ce nu putem crește capacitatea de testare?

Klaus Iohannis: Capacitatea de testare e destul de mare. Teoretic putem prelucra până în 50.000 de teste, dar testările se fac din oficiu sau la cerere. Mai mult decât s-a făcut nu a existat cerere. La noi persoanele nu se testează în masă pentru că nu e posibil cu instalațiile existente.

Reporter: Azi avem 1475 cazuri în București. De ce nu se introduce carantina în capitală?

Klaus Iohannis: Decizia de carantinare a unei localități nu e una ușoară. Exact din acest motiv acum câtăva vreme s-a solicitat INSP o metodologie foarte clară, un sistem de puncte pentru tot felul de criterii, rata infectări, număr locuri ATI, persoane peste 65 de ani. În final se face o sumă. Carantinarea se poate lua în considerare când punctajul devine foarte mare. Pentru București încă nu s-a ajuns din fericire la un număr de puncte care face foarte probabilă carantinarea. Acum pentru București nu se discută de carantinare

Reporter: Câte doze din vaccin ajung în prima fază în România?

Klaus Iohannis: Nu există încă niciun vaccin agreat la nivel european. UE a întocmit contracte prealabile cu mai multe firme care au șanse să producă un astfel de vaccin. Împărțirea întregului număr de doze se face proporțional cu populația fiecărei țări. La noi este foarte probabil ca primul set să ajungă la începutul anului viitor

Reporter: V-ați întâlnit ieri cu lideri ai PNL.

Klaus Iohannis: Nu obișnuiesc să povestesc ce s-a povestit. Este puțin probabil ca până la sfârșitul lui decembrie numărul de infectări să scadă atât de mult încât să se renunța la restricții. Chiar dacă acum avem oarece motive de optimism moderat, nu este momentul să discutăm de relaxări generalizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024