Inspectoratul Școlar Judeţean Iaşi a organizat joi, 7 iulie, la Universitatea Națională de Arte ”George Enescu”, sala ”Eduard Caudella”, Conferința regională cu participare internațională ”Coaching în educație“ în cadrul proiectului Erasmus+ “Coaching for staff professional development in education”. Dacă în mod uzual termenul de „coaching” este asociat cu fotbalul sau cu mediul de business, prin acest proiect se încearcă o abordare inovativă
Conferința intitulată ”Coaching în educație, realități și perspective” a avut ca scop descoperirea unor soluții prin care proiectele Erasmus+ să se bucure de o o extindere către mediul educațional.
Conferință regională de coaching la Iași
Reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Judeţean (ISJ) Iaşi au participat la Conferința regională cu participare internațională ”Coaching în educație“ în cadrul proiectului Erasmus+ “Coaching for staff professional development in education”.
Proiectul este implementat în perioada septembrie 2019-august 2022, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi participă alături de instituţiile partenere: National Centre for Education Letonia (coordonator), Riga Educational and Informative Methodological Center, Letonia, Centre for Advancement of Research and Development In Educational Technology Ltd Cipru, Education and Teacher Training Agency Croația, Masarykova Univerzita Cehia, Learn Sheffield Marea Britanie.
Pe parcursul perioadei de desfășurare au fost prevăzute vizite de studiu în țările partenere și ateliere locale urmate de acest eveniment de multiplicare ce vizează prezentarea produsului intelectual rezultat din proiect (Cartea Digitală de Resurse), crearea de noi conexiuni între școli și instituții specializate, pentru a realiza un schimb de practici relevante pentru comunitatea ieşeană, contribuind la o mai bună înțelegere și o mai bună cunoaștere a utilizării tehnicilor de coaching pentru îmbunătățirea performanțele școlare.
Produsul final, colecția digitală de resurse a tehnicilor de coaching și exemple de bune practici din țările partenere, va încuraja școlile să utilizeze tehnici și elemente de coaching pentru gestionarea eficientă a schimbărilor, colaborarea, înțelegerea reciprocă, identificarea problemelor, luarea deciziilor, reducerea sindromului burnout, dezvoltarea individuală și în echipă, precum și îmbunătățirea competenței socio-emoționale.
Obiectivele întâlnirii
Pe lângă cadrele didactice ieșene, la conferință s-au prezentat atât cunoscuți membri din restul Moldovei, cât și oameni din mediul business.
„La această conferință au fost prezenți profesori din școlile ieșene și jud. Suceava, reprezentanți ai mediului universitar din Iași și Tiraspol, ai mediului de business, membri AVE Romania, Teach for Romania, Asociația „Maxwell”, experți educaționali de la CJRAE Iași, cu intervenții conform agendei atașate”, a declarat Gabriela Conea, inspector școlar pentru proiecte educaționale.
Punctual, activitățile prezentate la conferință au vizat coaching-ul pentru profesori, școli și comunități care învață, o abordare integrată în relația cu educația: mentoring, supervizare, invitat Vlad Duțescu (președinte European Mentoring and Coaching Council (EMCC) România, puterea comunității de învățare, prof. Petronela Petrea (director Școala Gimnazială ”Profesor Mihai Dimitriu” Valea Lupului), Coaching pentru profesori, prof. Gabriela Dima (director regional Teach for Romania), Valorile Asociației Maxwell, Florin Bacioiu (manager general Asociația Maxwell Romania), coaching pentru elevi, prof. Daniela Buimistru (Certified Trainer, Coach and Public Speaker la Asociația Maxwell Romania), apoi concluziile și evaluarea activității și înmânarea diplomelor de participare.
Conferința regională a oferit profesorilor și oportunitatea de a socializa, într-un context plăcut de învățare.