Prima pagină » Eveniment-Social » Conferință pe tema “Transumanism și noile ideologii” în cadrul inițiativei “Ne vedem la Mitropolie”- GALERIE FOTO

Conferință pe tema “Transumanism și noile ideologii” în cadrul inițiativei “Ne vedem la Mitropolie”- GALERIE FOTO

30 iun. 2022, 02:00,
Andreea Andrei în Eveniment-Social

La inițiativa Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, intitulată “ne vedem la Mitropolie”, a avut loc o conferință pe tema “Transumanism și noile tehnologii”. Au fost prezenți la conferință prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhie Române și, ca invitat surpriză, prof. Cătălin Raiu, expert pe libertate religioasă al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Pentru a înțelege mai bine evoluția tehnologiei și a ideologiilor noi apărute în ultimul timp, s-a organizat o conferință pe tema “Transumanism și noile ideologii”. Conferința a fost moderată de preotul Constantin Sturzu.

Conferință pe tema “Transumanism și noile ideologii”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a prezentat pentru auditoriu, ce constituie ideologia transumanistă și ce alte noi “religii” au apărut în societatea actuală. Cu toate că se consideră că trebuie tras un semnal de alarmă asupra efectelor negative pe care le pot avea descoperirile și cercetările futuriste din domeniul științelor medicale și tehnologiei, nu se omite recunoașterea meritelor pentru descoperiri ce vin în ajutorul omului.

“Datorită unor apariții precum biotehnologia, științele numite «neuroștiințe», nano-tehnologia, nano-chirurgia aduc deja beneficii indiscutabile în viața omului contemporan. Vorbim despre transumanism și postumanism într-un context european și mai ales american, spații prospere, în care știința a făcut salturi uriașe. Există acronimul «GAFA», care pentru noi sună simpatic, dar este mai puțin așa. GAFA traduce inițialele unor concepte uriașe, Google, Apple, Facebook și Amazon. Aceste entități economice, care investesc în cercetările care fac posibil transumanismul. Transumanismul ca termen ne dă, în primul rând, un indiciu, «umanismul este depășit», susțin părinții fondatori ai aceste ideologii”, declară Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Îngrijorarea reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române este legată de tendința de a crea un om “îmbunătățit”, care se leapădă de spiritualitate și Dumnezeu, dorind să ajungă peste limitele naturale a omului, căutând nemurirea.

Invitatul surpriză a pus punctul pe “i”

Prof. Cătălin Raiu a fost invitatul surpriză a conferinței și a prezentat, pe scurt, pericolele evoluției tehnologiei transumaniste asupra ortodoxiei.

“Noi discutăm de noile ideologii, în cele mai multe cazuri acestea sunt preluări ale unor «pattern-uri» mai vechi, poate chiar de 200-300 de ani. Opinia mea este că trăim astăzi într-un context mai puțin teologizat decât secolul XIX sau XX. De multe ori, suntem luați de val și spunem că suntem o țară creștină, într-o Europă cu rădăcini creștine, dar de fapt nu vrem să vedem în profunzime că oazele de creștinătate sunt de fapt minorități, sunt elemente minoritare într-o cultură seculară. Trebuie să ne regândim strategia de creștini, luând în considerare faptul că suntem o minoritate”, a declarat prof. Cătălin Raiu.

Discuția amplă s-a încheiat cu o sesiune de întrebări din public, acestea au venit în completarea părerilor expuse, legate de importanța educării tinerilor spre credință. Având în vedere părerile echilibrate, trebuie să rămână clar în mintea celor prezenți că nu s-a renegat meritul tehnologiei și a evoluției medicale ce ajută omul să se trateze, dar se dorește o grijă asupra dezumanizării, a introducerii tehnologiei în construcția umană, anulând procesele biologice naturale.

Prima conferință pe tema “Transumanism și noile ideologii” a avut invitate persoane de seamă din lumea creștin ortodoxă și se dorește ca pe viitor să aibă loc mai multe discuții de acest gen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025