Prima pagină » Eveniment-Social » Conferința internațională anuală MediCult are loc la Palatul Culturii, în luna octombrie
Conferința internațională anuală MediCult are loc la Palatul Culturii, în luna octombrie

Conferința internațională anuală MediCult are loc la Palatul Culturii, în luna octombrie

05 aug. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Conferința internațională anuală „MediCult: Medierea culturală – implicații, oportunități, resurse” pornește de la necesitatea de a consolida un spațiu de reflecție comun între profesioniștii din diversele structuri culturale din România și din străinătate, abordând contexte și metode specifice medierii culturale

Cea de-a treia ediție se va desfășura la Palatul Culturii din Iași, în format hibrid, în zilele de 23 și 24 octombrie 2024, fiind așteptați să se înscrie specialiști interesați de tema rezilienței culturale.

Cea de-a treia ediție a conferinței anuale Medicult are loc la Palatul Culturii, în luna octombrie

Concept relativ nou, ce se referă la capacitatea unei comunități de a face față unor evenimente adverse, păstrându-și, în același timp, specificitatea culturală, reziliența culturală se poate regăsi în prezervarea patrimoniului cultural mobil sau imobil, poate include practici imateriale ce indică măsura și soliditatea coeziunii sociale înainte de ocurența momentului critic. Situații de criză pot fi reprezentate de război sau de conflictele armate, precum invadarea Ucrainei, dar și de valurile de imigranți din întreaga Europă. Sintagma de reziliență culturală se poate aplica și unor circumstanțe aparent mai puțin dificile, precum migrația economică, determinată de nevoia unui loc de muncă mai bun și care implică lucrători sezonieri sau necalificați ce se deplasează pentru durate mai mari sau mai mici către țări mai dezvoltate, dislocând un patrimoniu material și imaterial, pe care îl poartă cu ei în călătoriile lor.

În cazul conflictelor armate, comunitatea internațională ia măsuri, încercând să salveze atât vieți, cât și resurse, implicit și patrimoniul cultural din zonele afectate. Privind migrația determinată de nevoia oamenilor de a-și îmbunătăți nivelul de trai, măsurile pentru prezervarea patrimoniului material și imaterial sunt mai puțin oficiale și, prin urmare, mai puțin vizibile. Chiar și așa, identitatea lor culturală contribuie activ la păstrarea practicilor, ritualurilor, tradițiilor, împărtășind experiențe într-o manieră posibil mai fermă decât în țara lor de origine, deoarece cultura favorizează legături sociale, creează un sentiment de apartenență care duce la reziliență.

Teme abordate

Investigarea temei rezilienței culturale de către specialiștii activi în domeniul medierii culturale este deosebit de importantă din perspectiva necesității adaptării discursului, etapă care poate fi realizată doar printr-o cât mai profundă înțelegere a nevoilor reale ale grupurilor țintă.

Participanții pot aborda în comunicările lor tematici precum prezervarea patrimoniului, rolul coeziunii sociale în menținerea identității culturale, atitudini reziliente vs. practici adaptative în fața schimbării, colectarea amintirilor despre perioada anterioară situației critice, folosirea exprimării artistice ca instrument de reziliență pentru păstrarea identității culturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *