Prima pagină » Actualitate » Conferinţa de presă susţinută de premierul Spaniei şi președintelui Lituaniei a fost întreruptă după ce o aeronavă rusească neidentificată a intrat în spaţiul NATO – FOTO

Conferinţa de presă susţinută de premierul Spaniei şi președintelui Lituaniei a fost întreruptă după ce o aeronavă rusească neidentificată a intrat în spaţiul NATO – FOTO

08 iul. 2021, 14:06,
în Actualitate

O conferință de presă comună a premierului spaniol Pedro Sánchez și a președintelui lituanian Gitanas Nausėda la baza aeriană Šiauliai din Lituania a fost întreruptă joi dimineață din cauza prezenței a cel puțin unui avion rus neidentificat în spațiul aerian al ultimei țări, potrivit unor surse guvernamentale. Aeronava rusească nu a fost identificată şi ar fi încălcat spaţiul NATO.

Sánchez se afla la baza aeriană lituaniană pentru a vizita trupele spaniole staționate acolo în misiune NATO . Nausėda vorbea când un grup de ofițeri militari s-au repezit și au luat ambele lutre. Un alt tehnician a abordat un avion Eurofighter situat în spatele ambilor lideri.

Aeronava rusească a declanșat o operațiune după ce aeronava rusească a intrat în spaţiul NATO

Surse guvernamentale au declarat că a existat o alertă reală și că Eurofighter a fost trimis urgent pentru a comunica cu aeronava rusă neidentificată și pentru a informa pilotul despre încălcarea spațiului aerian al republicii baltice.

Conferința de presă a fost reluată aproximativ 25 de minute mai târziu

Surse militare cred că Rusia a declanșat alerta intenționat din cauza vizitei lui Sánchez. Niciun incident de acest tip nu a fost înregistrat în ultimele 18 zile, dar acestea apar adesea atunci când autoritățile europene vizitează sau când se desfășoară exerciții NATO. „Acesta este un caz real care arată importanța prezenței noastre aici”, a spus Sánchez, la reluarea conferinței de presă.

Sánchez se află într-un turneu de trei zile prin Marea Baltică . După ce a vizitat trupele la baza Šiauliai, se așteaptă să călătorească în capitala Lituaniei, Vilnius, pentru a se întâlni cu prim-ministrul Ingrida Šimonytė. Agenda liderului spaniol include și o întâlnire cu Svetlana Tijanovskaya, principalul lider de opoziție din Belarus.

Rusia produce tot mai des incidente de acest fel

Rusia a început să producă tot mai des incidente în care sunt implicate forțe ale NATO. Cel mai recent eveniment s-a produs chiar în Marea Neagră unde o navă britanică a fost supusă sub un avertisment rusesc după ce aceasta ar fi intrat în spațiul Rusiei.

Oficialii de la Moscova au anunțat faptul că au fost trase focuri de avertisment către nava Marii Britanii și că au fost lansate și mai multe bombe. Pe de cealaltă parte, marina britanică au infirmat informațiile apărute în spațiul public și a susținut că nu a încălcat apele teritoriale ale Rusiei și că asupra oamenilor britanici nu au fost lansate focuri de avertisment.

În altă ordine de idei, întreg conflictul a pornit de la neîntelegerile dintre NATO și Rusia. În timp ce NATO nu recunoaște că spațiul de lângă peninsula Crimeea ar aparține  Rusiei, cei din urmă susțin contrariul.

 

Întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin pare să nu fi adus liniște în lume

Incidentele prezentate mai sus vin în contextul în care în urmă cu câteva săptămâni, Joe Biden și Vladimir Putin s-au întâlnit într-o conferință istorică. Cei doi actori importanți în regiune și în lume au discutat mai multe lucruri printre care și incursiunile Rusiei în mai multe state.

Totuși, evenimentele din ultima perioadă par să confirme faptul că întreaga conferință dintre SUA și Rusia nu a adus nimic nou în relațiile dintre cele două țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *