Prima pagină » Actualitate » Conferinţa de presă susţinută de Klaus Iohannis: Alegerile locale trebuiesc organizate – LIVE VIDEO, TEXT
Conferinţa de presă susţinută de Klaus Iohannis: Alegerile locale trebuiesc organizate - LIVE VIDEO, TEXT

Conferinţa de presă susţinută de Klaus Iohannis: Alegerile locale trebuiesc organizate – LIVE VIDEO, TEXT

29 iul. 2020, 18:09,
George Cristian în Actualitate

Klaus Iohannis sustine o conferinta de presa. Iata cele mai importante declaratii.

”Am avut astăzi o nouă întâlnire cu miniştrii care gestionează fondurile europene. Am stabilit domeniile prioritare pe care le vom finanţa cu aceşti bani, fiindcă ne dorim ca România să prospere în viitorii ani şi asta nu se poate face decât cu investiţii majore. Noi facem o prioritate zero din investiţiile în infrastructură. Avem bani să construim autostrăzi, căi ferate, să implementăm programe de digitalizare în economie, în administraţie, în infrastructura din educaţie şi sănătate”, a afirmat preşedintele.

Organizaţia Mondială a sănătăţii a făcut multe afirmaţii şi anunţuri, iar unul m-a îngrijorat. Aceasta pandemie nu are mai multe valuri şi are un singur val mare.
Decizia reintrării în starea de urgenţă se poate lua doar dacă specialiştii îmi spun că nu există altă soluţie. Eu cred că există o altă soluţie. Cred că romanii nu vor asta şi vor respecta toate normele impuse pentru a evita acest lucru. Sunt încrezător că vom reuşi să stăpânim aceasta pandemie, rezonabil. Asta înseamnă o stopare a creşterii numărului de persoane infectate. Reintrarea în stare de urgenţă va fi o ultimă soluţie, atunci când nu o să avem o altă posibilitate.

Este nevoie de alegeri, pe de altă parte suntem în mijlocul unei pandemii, ce obţinem dacă amânăm alegerile? Intrăm în noiembrie sau octombrie, când peste epidemie se suprapune o gripă, sau altceva. În acest fel, cred că trebuie să evaluăm situaţia. Personal sunt convins că dacă pandemia nu se agravează, se pot organiza alegeri. Actul de votare se poate organiza în condiţii bune. Nu este mai complicat să votezi decât atunci când mergi la supermarket. Va fi complicat de organizat, va fi campania electorală

Nu cred că se aşteaptă cineva că toate cheltuielele planificate, să fie şi făcute. Am rugat Guvernul să vină cu propuneri cât mai bune pentru a venit cu majorări atât cât se poate.

PNL a fost primul care a propus dublare alocaţiilor. PSD a dublat măsură şi a venit iar cu o dublare. În acest moment nu va fi posibilă. Poat deveni posibilă în etape, sau pas cu pas. Primul pas va fi făcut destul de repede. Același lucru îl pot spune și despre pensii. Este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor.

În ultimii 30 de ani, guvernele au stabilit datele alegerile, acum ne găsim că Parlamentul doreşte să îşi ia acest atribut prin lege. Este o chestiune care poate fi discutată. CCR a decis că este la latitudinea Parlamentului dacă doreşte să îşi aleagă.

Totuşi, la parlamentare este altă treabă. Cum adică Parlamentul stabileşte atunci când vor fi aleşi. Dacă un grup de parlamentari vor să mai rămână în funcţie şi amâna luarea deciziilor. Indiferent de alte lucruri, trebuie să ţinem cont de Constituţie care spune că mandatul de parlamentar este de 4 ani şi punct. Toate acestea, ne duc destul de clar la o dată de la începutul lui decembrie. Dacă legea rămâne şi parlamentul nu decide nimic, atunci ajungem la concluzia că nu este cea mai bună soluţie. Voi analiza această chestiune şi voi da un răspuns foarte clar.

S-au făcut deja solicitările aferente pentru o eventuală achiziţie a vaccinului anti-covid, atunci când va fi disponibil.

Datele arată ceva destul de clar. În timpul stării de urgenţă, situaţia a fost bine gestionata, am avut o creştere, dar apoi numărul de persoane infectate a fost în descreştere. În starea de alertă au intervenit o serie de decizii ale CCR care au făcut gestionarea pandemiei mai dificile.

O etapă negativă a fost dispută în Parlament asupra legii carantinarii. Nu pot să nu văd că legea a fost elaborată în regim de urgenţă de guvern, trimisă în parlament, unde PSD a tras de timp într-un mod cinic, au ţinut această lege săptămâni în Parlament, iar publicul a primit impresia că lucrurile nu sunt grave. Au apărut politicieni care au incitat la nesupunere, să nu purtăm masca, etc. Inducând în public că pandemia nu e gravă ca aceste măsuri nu sunt bune. În acele săptămâni, multe persoane infectate au părăsit spitalele

Evident că această situaţie a deschiderii noului an şcolar şi universitar mă preocupă foarte mult. Am vut discuţii în minister, guvern şi cu specialişti în domeniu. Am invitat pe premier, ministrul Educaţiei şi pe mai mulţi miniştri într-o discuţie pe care o vom avea săptămâna viitoare când, sper să conturăm câteva scenarii. Ce pot să vă spun acum, şcoala nu va începe în condiţii normale pentru că pandemia nu o să dispară până în septembrie.

Important e ca lumea trebuie sa stie ca masurile sunt gandite pentru siguranta copiilor, a cadrelor didactice si pentru a asigura un proces educational de calitate. Va voi da mai multe raspunsuri saptamana viitoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`