Conferință la Palatul Culturii din Iași. Vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Marcel Boloș, președintele CJ Costel Alexe, prefectul Marian Grigoraș și primarul Mihai Chirica, prezinți. Miercuri, 2 decembrie 2020, de la ora 17.00, oficialitățile vor oferi declarații de ultimă oră privind proiectele Iașului.
„Am făcut un pas uriaş în implementarea autostrăzii Unirii. Îi felicit pe preşedintele CJ şi primarul Iaşului pentru implicarea care au dat dovadă de-a lungul timpului. Să putem în cele din urmă să fim în măsură da documentaţia să fie pregătită în vederea implementării. Autostrada a13 este inclusă în politica de coeziune. S-au deschis ofertele pentru elaborarea documentaţiei. Sursele de finanţare dacă nu ajung se completează cu împrumuturi. Iaşi – Tg Mureş, autostrada A8 are o serie de etape în implementare. 160 de milioane euro pentru capetele Autostrăzii A8”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Costel Alexe: Regiunea Moldovei are nevoie de infrastructură pentru a se dezvolta
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a vorbit despre modul în care regiunea Moldovei se poate dezvolta. Acesta a accentuat nevoia de infrastructură.
„Fac un apel la întreaga societate ieşeana. Să nu cădem într-o capcană a dezbinării în care să ne imaginăm că în afară de A8 nu mai este nevoie de altceva pentru că această regiune săracă a Europei, evident şi a României, are nevoie de infrastructură pentru a se dezvolta. Cu ce sunt mai prejos cei de la Galaţi sau Botoşani sau Vatra Dornei decât cei din Iaşi sau Neamţ. Un partid partid puternic, un guvern axat pe dezvoltare sau nişte lideri politici trebuie să fie uniţi şi eforturile lor să ducă la dezvoltarea infrastructurii în toate judeţele Moldovei. Abia atunci vom cpune cu adevărat că suntem o regiune phternica”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași Costel Alexe.
„Autostrăzile care vor străbate regiune Nord Vest au diverse surse de finanţare, în funcţie de capacitatea de implementare în funcţie de cele două termene foarte precise”, a menționat Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica.
Conferința de presă poate fi vizionată integral în videoclipul de mai sus.
Delegația guvernamentală, vizită la Antibiotice SA
Ca urmare a vizitei delegației guvernamentale la Antibiotice SA, vicepremierul Raluca Turcan și-a exprimat încântarea cu privire la situația și organizarea instituției. De asemenea aceasta s-a declarat încrezătoare în puterile companiei.
„Încep prin a-l felicita pe dl director Nane şi întreaga echipă de la Antibiotice Iaşi pentru cei 65 de ani de activitate pentru viaţă. Pentru noi vizita de astăzi de la Antibiotice reprezintă un moment de bucurie şi de încredere pentru că am văzut o companie mare, prosperă şi cu un plan de investiţii destul de ambiţios. Evident că planul de investiţii al acestei companii trebuie să meargă umăr la umăr cu planul de sănătate pe care guvernul viitor şi-l propune.
Programul nostru de guvernare, mai ales pe partea de medicamente, urmăreşte creşterea de medicamente generice şi biosimilare şi în acelaşi timp de reevaluare a tehnologiilor inovative pentru terapiile inovative decontate de la bugetul de stat. Nu în ultimul rând, inclusiv o reevaluare a activităţii Agenţiei Medicamentului, care într-adevăr să stimuleze noi terapii inovative prin evaluările pe care le face pentru terapii şi echipamente.
La Iaşi până în acest moment am vorbit despre sănătate. Mă bucur că am ocazia ca alături de preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, ca în judeţul Iaşi să se vorbească extrem de responsabil şi aplicat despre sănătate.
O să punctez proiecte mari de investiţii pe care sunt convinsă că ieşenii le aşteaptă şi în care îşi pun speranţa că vor fi sprijinite şi că vor deveni realitate. Avem spitalul regional despre care guvernele anterioare au vorbit foarte mult dar guvernul PNL a adus finanţarea şi suntem în faza de proiectare, o investiţie de 500 de milioane de euro. În acelaşi timp avem două mari investiţii de insitute de sănătate, unul pe oncologie, celălalt pe boli cardiovasculare, institute care vor fi finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru că reprezintă investiţii pe de o parte în combaterea unor boli care generează decese prevenibile. Pe de altă parte, pentru că există o piaţă foarte mare de pacienţi care aşteaptă tratament în special pe boli cardiovasculare.