Prima pagină » Local » Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, despre fragmentele de meteorit găsite în Iași: „S-a resimţit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari”
Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, despre fragmentele de meteorit găsite în Iași:

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, despre fragmentele de meteorit găsite în Iași: „S-a resimţit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari”

23 mai 2020, 18:34,
în Local

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui a făcut publică o imagine cu fragmente de meteorit găsite în Iași. Acesta afirmă că în urmă cu un an un meteorit s-a dezinterat la mare înălțime. Evenimentul nu a trecut neobservat din cauza zgomotului puternic auzit pe raza județului.

„Se pare că avem un nou fragment (de meteorit, etc) căzut în Iaşi! Vedeţi imaginea alăturată! Cu un an în urma deasupra Iaşului un meteorit se dezintegra la mare înălţime şi a produs un zgomot puternic pe o rază de cel puţin 80 Km. Astăzi, se pare că s-a întâmpla din nou!!!! La ora 13:15 la sud de Iaşi, s-a resimţit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari.

În perimetrul satului Ipatele, com Ipatele. casele/clădirile nu ar fi vibrat atât de tare dar pe acoperişul unei case au fost recuperate bucăţi de rocă „negricioase, una prezintă irizaţii argintii, friabile” – după cum mi-a afirmat prietenul meu, Ciprian Ifteme, cel care le-a recuperat. Urmează să le preiau şi să le investighez. După primele informaţii, ar rezulta că a fost din nou un meteorit, direcţia de cădere ar fi fost Scanteia-Ipatele-Tibanesti-Tansa/Voineşti. Rog populaţia să menţioneze oră şi locul de unde a fost perceput zgomotul ca să reconstitui traiectoria şi alte date de interes ştiinţific.”conf. univ. dr. Silviu Gurlui.

 

Pe 9 iulie, Silviu Gurlui a vorbit despre fenomenul extrem care s-a petrecut în Iași.

„Astăzi la Iaşi s-a produs un fenomen extrem. La ora 14:08 şi 30 secunde în oraşul Iaşi şi pe o rază de cel puţin 50 km s-a simţit un zgomot puternic. Un zgomot care a produs vibraţii mecanice puternice, multe geamuri au tremurat serios. Curiozitatea este încă şi mai mare că nici o autoritate, nici o instituţie nu au găsit răspuns şi nu au confirmat că au identificat sursa. Care este cauza? Cine? De ce?

În mod cumva surprinzător cu 3 ani în urmă, pe la aceiaşi oră, acelaşi sunet (nu pot confirma dacă de acelaşi calibru) de asemenea a rămas un mister. Nu mă hazardez cu ipoteze. La un asemenea impact e nevoie însă de o energie cinetică imensă care nu poate fi lansată de o persoană privată. Poate fi un fenomen natural de mare calibru sau un exerciţiu militar neconfirmat din varii motive. Din fericire există echipamentul instalat de mine în turnul ceasului din Palat care măsoară simultan spectrul sunetului şi vibraţiile mecanice induse de varii fenomene naturale sau antropice Încercam să le descifrăm. Revin cum am date concrete.

LE. Ora 01:18/ Din calcule reiese că sursă este în partea de Nord-Est a Iaşului, pe direcţia Iasi-Balti. S-a propagat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest. Posibil să fie ceva mai sus de Iaşi, în Rep Moldova, cam la 30 km distanţă. Unda de şoc a ajuns în zona de Sud-Vest a Iaşului după aproximativ 3 minute după ce a trecut de Iaşi, adică pe la 14:11. În Iaşi s-a simţit la ora 14:08. Sunt date foarte foarte preliminare. De remarcat că şi aeroportul Iaşi este FIX pe această direcţie. Dar poate este doar o coincidenţă.

ps: conturul descris mai jos rezultă din relatările primite de la populaţie.”, scria conf. univ. dr. Silviu Gurlui pe 9 iulie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 ianuarie 2025
27 ianuarie 2025