Joi, 14 noiembrie 2019, la ora 15.00 în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost programată o nouă ediţie specială, actuală şi riguroasă. S-a dialogat și s-a oferit o interesantă și extrem de utilă analiza asupra alegerilor pentru funcția de președinte al României. Invitat special a fost un specialist important din domeniul Ştiinţelor Politice. Producția a avut loc chiar în intervalul dintre Turul I și cel de-al doilea Tur pentru ocuparea fotoliului de la Cotroceni.
Despre discurs politic, dezbatere publică și profil de președinte
Invitat a foşti conf. univ. dr. Ilie – Gheorghe Fârte din cadrul Departamentului de Ştiinţe ale Comunicării şi Relaţii publice a Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social – Politice, Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Domnia sa a analizat profilul candidaților la poziția de președinte al României, discursul acestora, ideile programatice pe care l-au afișat, de ce nu au fost dezbateri reale ai cu programe concrete, până acum. Despre doctrine, rolul președintelui, necesitatea modificării Constituției, electoratul din ţară ce șanse au candidații rămași în Turul al II-lea s-a mai dialogat.
Istoria presei în România de-a lungul a aproape două secole
Universitarul Fârte este unul dintre cei mai activi, implicați și profesioniști specialiști din arealul Ştiinţelor comunicării sau a Relaţiilor publice. Anul acesta a organizat al XII-lea Congres internaţional de istorie a presei cu tema „190 de ani de presă în spaţiul de Limba romana 1829-2019”. Specialist și pe segmente precum: Comunicare politică, fundamente ale Relaţiilor publice, Relaţii publice la nivelul ONG-urilor, studii de caz în PR, universitarul va fi interpelat şi pe aceste planuri, aplicat la nivelul realităţilor din societatea românească dar şi pe plan internaţional
Cnferința „Comunicarea în acțiune: De la teorie la practică și înapoi”
Pe de altă parte, tot domnia sa a organizat o nouă ediție a conferinței „Comunicarea în acțiune: De la teorie la practică și înapoi”. Aceasta a fost organizată de Departamentul de Științe ale Comunicării și Relații Publice, din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea Cuza Iași. Parteneri au fost Universitatea Beira Interior din Covilha, Portugalia și Colegiul universitar Artevelde din Ghent, Belgia. Întâlnirea a avut loc în perioada 7-9 noiembrie 2019, la Cuza.
Comunicarea strategică în era digita
Tema acestui an a conferinței a fost „Comunicarea strategică în era digitală”. Totul s-a axat pe provocări și oportunități pentru practicieni. La eveniment au participat profesori și cercetători din domeniul științelor comunicării, practicieni. Inclusiv studenți, masteranzi sau doctoranzi au luat parte. La fel ca în cazul ediției precedente, au fost mai multe secțiuni. Ele au fost” retorică, semiotica și teorii ale discursivității, relații publice, publicitate, jurnalism și studii media.
„Revoluția digitală a transformat deja lumea într-o rețea de ecosisteme dinamice și interactive”
„Revoluția digitală a transformat deja lumea într-o rețea de ecosisteme dinamice și interactive, iar ritmul fulminant în care continuă această revoluție pune indivizii, organizațiile și societățile în fața imperativului de a se adapta rapid unei avalanșe de «distrugeri creatoare». Efectele revoluției digitale afectează, într-o măsură considerabilă, și profesiile circumscrise comunicării strategice. Ne referim la jurnalism, relațiile publice, publicitatea și comunicarea publică.
Manifestările academice care îi reunesc pe teoreticienii și practicienii din sfera comunicării strategice, precum conferința pe care o găzduim la Iași, facilitează schimbul de experiență și favorizează adaptarea serviciilor de comunicare strategică la noile exigente ale pieței”, a punctat conf. univ. dr. Gheorghe-Ilie Fârte. Cu un asemenea argument și parcurs ca specialist, cu siguranță analiza profesorului de la Cuza axată pe alegerile prezidențiale din Studioul BZI LIVE a fost una extrem de utilă, interesantă și provocatoare.