Prima pagină » Sanatate » Conf. univ. dr. Gina Botnariu, despre pompele de insulină și senzorii de monitorizare a glicemiei: „Mi se par niște lucruri extraordinare” – VIDEO

Conf. univ. dr. Gina Botnariu, despre pompele de insulină și senzorii de monitorizare a glicemiei: „Mi se par niște lucruri extraordinare” – VIDEO

26 ian. 2023, 12:26,
în Sanatate

Conf. univ. dr. Gina Botnariu, șefa Secției de Diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre pompele de insulină și senzorii de monitorizare a glicemiei. De ce sunt o invenție extraordinară pentru persoanele cu diabet?

Toate persoanele care se confruntă cu diabet de tip 1 pot fi eligibile pentru a primi gratuit pompe de insulină și senzori de monitorizare a glicemiei. De precizat este, însă, că regulile de obținere a acestor dispozitive medicale sunt stabilite de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), care trebuie să facă față unei liste „puțin cam lungi.”

Printre dispozitivele care pot fi obținute gratuit pe baza asigurării publice de sănătate se regăsesc următoarele: senzori transcutanați, pompe de insulină standard, pompe de insulină cu soft integrat capabil să comunice automat cu senzorii, glucometre și penuri standard de insulină.

Conf. univ. dr. Gina Botnariu, despre pompele de insulină și senzorii de monitorizare a glicemiei: „Acestea pot fi setate să emită un semnal sonor dacă glicemia este mai mare de 180 sau mai mică de 80”

Potrivit medicului Gina Botnariu, pompele de insulină și senzorii de monitorizare a glicemiei sunt niște sisteme extraordinare, deoarece pot fi setate să emită un semnal sonor dacă glicemia este, de pildă, mai mare de 180 sau mai mică de 80. Mai mult decât atât, aceste dispozitive sunt extrem de folositoare în cazul copiilor care suferă de diabet, deoarece conferă liniște părinților și înlătură stresul prin care trebuie să treacă cei mici din cauza înțepăturilor la deget.

„Pacienții cu diabet de tip 1 pot primi pompe de insulină, dar pot primi senzori de monitorizare a glicemiei. Aceste sisteme de monitorizare a glicemiei prin senzori mie mi se par extraordinare, pentru că ele pot fi setate, de exemplu, să sune, să emită un semnal sonor dacă glicemia este mai mare de 180 sau este mai mică de 80. Iar pentru copii mi se par niște lucruri extraordinare, niște lucruri care conferă liniște părinților. Dați-vă seama că mamele au multe nopți nedormite, de teama hipoglicemiilor în somn, iar copilul respectiv cred că este stresat de câte înțepături la deget are, ca să-și determine glicemia.”, a declarat conf. univ. dr. Gina Botnariu, pentru BZI LIVE.

Conf. univ. dr. Gina Botnariu: „Atunci când există o situație de pericol, el avertizează înainte de producerea hipoglicemiei”

Din păcate, pentru aceste sisteme de monitorizare a glicemiei, lista de așteptare este un pic cam lungă, însă, cu timpul, lucrurile pot evolua, pentru ca toți pacienții cu diabet să le poată primi. Cu ajutorul acestora, ei se pot bucura de o viață normală, lipsită de grija monitorizării manuale a glicemiei.

„Sigur că aceste sisteme sunt date prin programul național de sănătate, programul de diabet, din nefericire este o listă un pic cam lungă, dar noi sperăm că o să facem față, dar dați-vă seama că rezultatul glicemiei este afișat pe telefon sau pe ceasul acela inteligent. Dar, bineînțeles, cred că poate fi partajat și pentru alte persoane: către doamna învățătoare sau către mamă, foarte bine. Și atunci când există o situație de pericol, el avertizează înainte de producerea hipoglicemiei. De asta mi se pare un lucru extraordinar, pentru că mama o poate suna pe doamna învățătoare.”, a adăugat conf. univ. dr. Gina Botnariu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *