Prima pagină » Local » Conf. dr. Dan Cionca, despre importanța ghipsului în vindecarea unei fracturi: „Principiul de bază este imobilizarea” – VIDEO

Conf. dr. Dan Cionca, despre importanța ghipsului în vindecarea unei fracturi: „Principiul de bază este imobilizarea” – VIDEO

08 nov. 2022, 15:02,
în Local

Conf. dr. Dan Cionca, de la Clinica de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre importanța purtării ghipsului în vindecarea unei fracturi. De cât timp este nevoie pentru refacerea completă?

Rolul imobilizării gipsate este de a menține oasele într-o poziție corectă și de a proteja țesuturile moi adiacente oaselor fracturate. De pildă, în momentul în care vă rupeți un os (îl fracturați), medicul va încerca, prin diferite manevre, să vă așeze oasele în poziția corectă. Pentru a contribui la menținerea acestei poziții corecte, se apelează la imobilizarea gipsată. În acest mod, durerea va scădea și la fel se va întâmpla și umflătura sau contractura musculară. Mai mult, imobilizarea ghipsată poate fi necesară și după o intervenție chirurgicală ortopedică.

Imobilizarea se poate realiza cu ajutorul unui atele gipsate, a unor aparate gipsate sau a unor orteze.

Conf. dr. Dan Cionca, despre importanța ghipsului în vindecarea unei fracturi: „Este un principiu obligatoriu în tratarea fracturilor sau a entorselor”

Potrivit medicului Dan Cionca, ghipsul este utilizat în cazul leziunilor, entorselor, luxațiilor, fracturilor care nu au indicații chirurgicale ori în cazul acelor fracturi care nu au tendința să se deplaseze secundar.

„Cel mai frecvent la leziuni, entorse, luxații, în fracturile care nu au indicații chirurgicale, fracturi fără deplasare, fracturi stabile, adică fracturi care nu au tendința să se deplaseze secundar.”, a precizat medicul Dan Cionca, pentru BZI LIVE.

Fie că se discută de o imobilizare ghipsată, fie de o imobilizare prin osteozinteză, principiul de bază al vindecării unei fracturi e imobilizarea.

„În general, principiul de bază al vindecării unei fracturi e imobilizarea, fie că discutăm de imobilizări ghipsate, fie că discutăm despre imobilizări prin osteosinteză, deci prin intervenții chirurgicale. E un principiu de bază în tratamentul ortopedic și, deci, un principiu obligatoriu în tratarea fracturilor sau a entorselor.”, a adăugat medicul.

Conf. dr. Dan Cionca: „Durata variază în funcție de segmentul osos afectat”

Conf. dr. Dan Cionca a explicat că perioada de timp în care trebuie purtat ghipsul variază în funcție de segmentul osos afectat, fiindcă intervalul de consolidare variază. Potrivit acestuia, perioadele corecte pentru imobilizare variază între o lună și două luni.

„Sigur că te invalidează, mai ales dacă ești o persoană activă, implicată profesional și social, lucrurile te dezechilibrează din punctul acesta de vedere. Durata variază în funcție de segmentul osos afectat, pentru că intervalul de consolidare variază. Între o lună și două luni cred că sunt perioadele corecte pentru imobilizare.”, a răspuns medicul.

Imobilizarea gipsată poate duce la atrofie musculară sau osteoporoză regională. În astfel de cazuri, este necesară intervenția kinetoterapeuților, pentru a readuce pacientul la parametrii funcționali anterior traumatismului.

„Sigur că lipsa de activitate determină atrofie musculară, determină osteoporoză regională și, din nou, revine meritul kinetoterapeuților, care trebuie să readucă pacientul la parametri funcționali anterior traumatismului. Și, într-adevăr, fără recuperare, integrarea profesională a pacientului e foarte dificilă și foarte lungă. Chiar dacă nu vorbim de o intervenție chirurgicală complexă, o simplă imobilizare îți afectează consistent.”, a spus medicul Dan Cionca, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`