Prima pagină » Actualitate » Conductele care vor transporta gaze naturale din Marea Neagră spre Austria, pe repede înainte! Oportunitățile pentru a consuma gazul în țară sunt zero

Conductele care vor transporta gaze naturale din Marea Neagră spre Austria, pe repede înainte! Oportunitățile pentru a consuma gazul în țară sunt zero

21 aug. 2024, 11:28, 2 ,
în Actualitate

Există o grabă în construirea conductei care va transporta gaze naturale din Marea Neagră spre Austria. Asta în contextul în care politicienii români nu au niciun proiect concret prin care să țină gazul natural în România. Este zero intenție de a găsi oportunități de consum local.

Vă aducem aminte faptul că perimetrul Neptun Deep va transporta gaze naturale prin conducta BRUA, către Austria, iar România nu va beneficia de nimic în acest context. Austria va vinde către Uniunea Europeană, iar românii vor importa la prețuri ridicate.

Conductele care vor transporta gaze naturale din Marea Neagră spre Austria, pe repede înainte

Lucrările pentru extracția gazului din Marea Neagră și transportul acestuia până în Austria avansează rapid, cu o conductă de 500 de milioane de euro realizată în proporție de 40% într-un singur an. Cu toate acestea, alte proiecte energetice stagnează. În contrast, nu se observă același nivel de interes pentru dezvoltarea unor oportunități locale de a folosi gazul extras din Marea Neagră sau pentru accelerarea altor inițiative energetice importante.

Conducta de gaze naturale Marea Neagră (Tuzla) – Podișor (Giurgiu), destinată să transporte gazul extras din perimetrul Neptun Deep începând din 2027, a ajuns la un stadiu de execuție de 40%, conform raportului semestrial al Transgaz, operatorul național de transport al gazelor naturale.

Avansul lucrărilor este remarcabil, având în vedere că ordinul de începere pentru gazoductul Tuzla-Podișor a fost emis doar cu un an în urmă. Acest lucru sugerează că România acordă o importanță deosebită realizării infrastructurii necesare pentru transportul gazului din Neptun Deep până în Austria. Cu toate acestea, interesul pentru crearea de oportunități locale de consum al acestui gaz sau pentru alte proiecte energetice majore nu este la fel de evident. Proiectul Neptun Deep este deținut în mod egal de OMV Petrom (Austria) și Romgaz (statul român), OMV Petrom fiind operatorul principal.

Gazul din Marea Neagră: O resursă națională, un câștig pentru alții. Ce rămâne pentru români?”

În mijlocul entuziasmului legat de exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, o întrebare crucială răsună din ce în ce mai tare: Ce câștigă România și, mai ales, ce câștigă românii? Deși acest proiect este prezentat ca fiind unul extraordinar pentru țară, realitatea conturează un tablou mult mai sumbru.

Românii, în ciuda resurselor imense aflate sub apele Mării Negre, ar putea să nu câștige aproape nimic. În schimb, Austria se pregătește să devină un jucător major pe piața europeană a gazelor naturale, exportând resursele la prețuri care ar putea să lase mulți fără suflare.

Nu doar Austria încearcă să-și maximizeze beneficiile. Vecinii noștri unguri și-au dorit ca întreaga conductă să se oprească la ei, lăsându-le lor oportunitatea de a exporta gazele. Declarațiile oficialilor maghiari, conform cărora „românii oricum nu au ce să facă cu gazele”, sunt nu doar revoltătoare, ci și dureros de reale.

Realitatea este că, fără proiecte industriale majore și fără o viziune politică clară pentru utilizarea gazelor naturale pe plan local, România riscă să rămână doar o țară de tranzit pentru aceste resurse. În timp ce gazul se va scurge spre piețele din vest, multe dintre localitățile prin care vor trece conductele nu vor avea acces la această resursă. Astfel, sătenii, deși văd conducta care traversează pământurile lor, vor continua să se încălzească cu lemne și să gătească la butelie, privind cu jind spre o resursă care ar fi trebuit să le aducă un viitor mai bun.

Aceasta este o poveste a unui paradox tragic: deși România va fi traversată de gazele care ar putea schimba vieți, acestea vor ajunge să îmbogățească alte țări, lăsând în urmă sate în care modernitatea nu a ajuns nici măcar la nivelul rețelei de gaze. Ce rămâne, atunci, pentru români? Un sentiment amar și o întrebare fără răspunsuri clare.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ispita Cristina Scarlevschi de la Insula Iubirii, dans la bară în parcare, chiar în toiul zilei. Trecătorii au făcut ochii mari
Playtech.ro
E oficial! Brigitte Macron a intentat procesul, nu a mai rezistat. Situaţia era din ce în ce mai tensionată
observatornews.ro
Un copil de 10 ani din Dolj şi-a ucis unchiul cu o lovitură de cuţit. Băiatul încerca să-şi apere mama
Playsport.ro
Un mecanic auto arată care e cea mai fiabilă marcă de mașini: 500.000 km fără...
Evz.ro
Lanț de magazine cu extindere rapidă în România. Are prețuri de la 1 leu și face angajări
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Dan Șucu și-a făcut bagajele și a plecat de acasă! În cel mai abrupt mod a provocat divorțul de jumătatea vieții
Playtech.ro
Ar putea fi cel mai vizitat oraș din România, peste 235.000 de turiști în doar cinci luni. Câți sunt străini
Dailybusiness.ro
Trioul șoc care a speriat SUA. Infractorii români au creat o fabrică uriașă de skimmere pentru carduri bancare
RomaniaTV
Anunţ-şoc făcut de Mihaela Rădulescu după autopsia lui Felix Baumgartner: Eram SIGURĂ!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Trupul lui Felix Baumgartner a fost ridicat și va fi repatriat în Austria. PRIMELE DECLARAȚII ale Mihaelei Rădulescu. Ți se rupe sufletul: Poate fi în sfârșit dus acasă
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner. Concluzia medicilor după autopsie
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii
  • Romania, o colonie care se respecta. Ca la manual. Resursele tarii sunt exploatate de altii, iar noi importam produsul finit pe bani grei. Din ce importam,dam gratis si Ucrainei si surorii noastre Moldova.

  • Romania, o colonie care se respecta. Ca la manual. Resursele tarii sunt exploatate de altii, iar noi importam produsul finit pe bani grei. Din ce importam,dam gratis si Ucrainei si surorii noastre Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 iulie 2025
24 iulie 2025