Au intrat în vigoare noi condiții stricte pentru proprietarii de terenuri din România! Cetățenii care dețin unul sau mai multe terenuri în extravilan au de respectat anumiți pași pentru orice tip de intervenție asupra terenului. Un teren extravilan este destinat în principal activităților agricole, forestiere și de exploatare a resurselor naturale. Orice altă intervenție asupra terenului se face în anumite condiții. Iată de ce legea le interzice să facă asta.
Condiții stricte pentru proprietarii de terenuri din România!
Legea prevede anumite condiții de utilizare pentru un teren extravilan, diferite de cele aplicate pentru intravilan. Este supus unor condiții stricte de utilizare, fiind nevoie de aprobări și autorizații pentru orice tip de intervenție.
Deși terenurile în extravilan sunt destinate în special activităților agricole, sunt permise anumite tipuri de construcții în extravilanul localităților. Acestea vizează în principal obiective care, prin natura sau dimensiunea lor, nu pot fi amplasate în intravilan sau prezintă un interes public major. Este obligatorie obținerea de autorizații și a tuturor avizelor necesare pentru realizarea oricărei construcții permise în extravilan.
Ce se poate construi legal pe un teren extravilan
Categoriile de construcții permise în extravilan sunt:
- Depozite pentru îngrășăminte minerale sau naturale;
- Construcții de compostare;
- Silozuri pentru furaje și depozitarea semințelor;
- Magazii și șoproane pentru produse agricole;
- Platforme pentru depozitarea produselor agricole primare;
- Adăposturi pentru animale;
- Exploatații zootehnice și ferme;
- Spații pentru protecția animalelor;
- Sere și solare;
- Răsadnițe și ciupercării;
- Spații de prelucrare și comercializare a produselor agricole și zootehnice;
Edificarea construcțiilor în extravilan este permisă exclusiv pe terenurile agricole încadrate în clasele III, IV și V de calitate. Trebuie să aibă categoria de folosință arabil, pășune, vii și livezi.
Un nou proiect de lege aflat în dezbatere îi vizează pe cei care dețin terenuri și le dau în arendă. Prin noua lege propusă, se dorește încheierea pentru minim 7 ani a unui contract de arendă, care se aplică și în cazul în care terenul este vândut, cât și pentru moștenitori, în caz de deces al proprietarului. Contractul de arendă poate înceta înainte de termenul minim de 7 ani, doar în cazul în care arendașul nu achită suma pe care o datorează în baza contractului sau dacă se află în faliment. Proiectul specifică și faptul că subarendarea, adică arendarea făcută de arendaș, este interzisă, cu excepția schimburilor între arendași. Rămâne de văzut dacă această lege va fi acceptată și dacă va intra în vigoare.
O altă lege îi vizează pe cei care vor să cumpere un teren de la un vecin. În legislația actuală, conform Legii nr. 17/2014, dreptul de preempțiune este acordat doar vecinilor care dețin terenuri agricole. Dacă această inițiativă va fi adoptată, dreptul de preempțiune va reveni tuturor vecinilor, indiferent de categoria de folosință a terenului învecinat. Dreptul de preempţiune este definit ca un beneficiu legal acordat unei persoane, denumite preemptor, de a cumpăra un bun cu prioritate faţă de alte persoane, la acelaşi preţ. Totodată, cei care dețin întreprinderi agricole de stat pot solicita titluri de proprietate. Acest demers necesită îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: solicitantul trebuie să demonstreze că deține proprietatea asupra construcțiilor, să înregistreze construcția în registrul agricol și să prezinte dovada plății impozitelor și taxelor aferente acesteia.
Proprietarii care dețin terenuri în extravilan trebuie să știe că au de respectat noi reguli. Deși terenurile în extravilan sunt destinate în special activităților agricole, sunt permise anumite tipuri de construcții în extravilanul localităților.