Prima pagină » International » Îngrijorător! Condiții grele și salarii mici pentru românii plecați în Germania la muncă
Îngrijorător! Condiții grele și salarii mici pentru românii plecați în Germania la muncă

Îngrijorător! Condiții grele și salarii mici pentru românii plecați în Germania la muncă

19 iul. 2020, 20:45,
în International

Condiții grele și salarii mici pentru românii plecați în Germania la muncă. Vă voi aduce la cunoștință povestea Marianei. Aceasta are o fiică de cinci luni pe nume Sofia. În timp ce situația cu noul coronavirus este încă incertă, Mariana ia decizia de a se întoarce acasă, în România, deoarece slujba de culegător de căpșuni de la o fermă din Saxonia Inferioară nu îi oferă salariul promis. După o lună de muncă, Mariana împreună cu alți 40 de muncitori decid să părăsească țara care le-a oferit speranțe false. Acești oameni trăiesc dezamăgirea vieții lor. Nu și-au primit contractele de muncă, iar salariile se lasă așteptate. S-au oprit din a munci și de câteva zile își așteaptă banii promiși.

Oamenii se tem să nu fie concediați

Instanțele germane sunt pline de cazuri precum cel al Marianei. Tocmai de aceea, sindicatele au format centre de consiliere, care îi ajută pe muncitori să își cunoască drepturile.

„Mulți nu au auzit niciodată de salariul minim”, declară Oskar Brabanski de la centrul de consiliere „Mobilitatea echitabilă” a Confederației Sindicale Germane (DGB)

Oscar, împreună cu Marius Hanganu, colegul său, vizitează câmpurile bavareze. Fermierii nu sunt foarte încântați de acest lucru, fiindcă cei doi apar întotdeauna neanunțați. Marius cunoaște limba română, iar Oskar pe cea poloneză. Amândoi oferă cărți de vizită muncitorilor, însă aceștia se feresc să le ia din cauza faptului că se tem să nu fie concediați.
Chiar și așa, unii oameni riscă și îi contactează. Pasul următor este ca Marius și Oskar să verifice contractele de muncă ale acestora. În situația în care sunt descoperite ilegalități, oamenii sunt însoțiți la Curtea muncii.

„Destul de des oamenii nu știu pe cine să contacteze și apoi acceptă mai puțin decât salariul minim pentru că nu vorbesc limba germană și nu își cunosc drepturile”, subliniază Oscar Brabanski

Românii sunt amendați dacă părăsesc locul de muncă prea devreme

Fermierul îi amendează pe români dacă pleacă mai repede de la locul de muncă sau se întâmplă să nu le ofere salariu câteva zile. Dar românii au acum parte de ajutor din partea centrelor de consultanță. Sindicaliștii informează vama dacă sesizează nereguli.

„Lucrările ilegale de control financiar” (FKS) verifică respectarea salariului minim și vine în curte pentru a copia documentele lucrătorilor de la fața locului. FKS va cerceta în săptămânile următoare.”, spun sindicaliștii.

Salariile sunt întârziate. Condiții grele și salarii mici pentru românii plecați în Germania la muncă

Românii termină munca seara. Aceștia vin în biroul fermierului pentru a-și primi banii. În același mod a procedat și Mariana, iar când a deschis plicul a sesizat că a primit mult prea puțin: 315 euro, bani oferiți pentru patru săptămâni de muncă asiduă. La fel se întâmplă și celorlalți. Au fost deduse în acest moment chiria pentru o cameră în care se află mai multe paturi, alimentele, dar și un tarif forfetar pentru zbor.

Ceea ce ar putea face Mariana acum este să facă o fotografie declarației ei, demonstrând că fermierul a achitat o mică parte pe baza salariilor orare. Însă, ceea ce a primit Mariana provine din cantitatea de căpșuni recoltată, plătită fiind cin lucrările pe piese. Se pare că lucrul acesta este obișnuit pentru cei din agricultură.

„Muncitorilor din recoltă li se plătesc salarii orare. Există, de asemenea, suplimente de performanță. (…) Nu există salarii pentru lucrări”.

Astfel, sunt permise în Germania salariile acordate, dar numai în situația în care se respectă salariul minim de 9, 35 EUR brut pe oră. Dar orele de lucru nu sunt contabilizate așa cum ar trebui, deoarece Mariana a uita să își noteze orele.
De asemenea, în contractul de muncă trebuie specificate condițiile în care se lucrează salariul. Dar cazul Marianei nu este același. În el se menționează doar: „Detalii despre acest lucru vor fi publicate în companie pe panoul de anunțuri și în biroul personalului”.

O încălcare clară pentru avocatul muncii Dieter Dankowski: „Nu este nevoie. Când lucrezi cu acorduri, trebuie să fie clar în ce condiții”.

Sunt ignorate salariile de bază de către fermier

Este pus în discuție un alt fapt: contractul de muncă îi conferă Ancuței un salariu de bază de 1.122 euro brut cu 120 de ore de muncă pe lună. După ce au fost excluse toate deducerile ce țin de cazare, masă și zboruri, Mariana are dreptul de a primi 542 de euro. Însă ea a primit doar 315 euro, astfel că angajatorul ignoră salariul convenit inițial, pentru 30 de ore de muncă într-o săptămână.

”Nu puteți spune că acesta este un caz izolat”, arată avocatul muncii Dieter Dankowski. El verifică contractele de muncă ale diferitelor ferme din toată Germania. „Cu aceste contracte, este imperativ ca vulnerabilitatea angajaților să fie exploatată și aici”.

Cu toate acestea, străinătatea este alegerea multor români. În continuare, mulți oameni din România consideră că în străinătate se fac bani mai mulți și mai repede, fiindcă au nevoie să îi ajute pe cei rămași în țară. Mulți dintre ei își lasă copiii bunicilor și pleacă în lumea largă, pentru a le crea o viață frumoasă celor mici.

Dar Mariana nu mai suportă situația. Ea alege să plece spre România , iar călătoria costă 200 de euro. După o lună de muncă, merge acasă la fata ei de cinci luni cu doar 100 de euro. Chiar și așa, există posibilitatea ca Mariana să călătorească din nou în străinătate, pentru că vrea ca fiica ei să nu ducă lipsă de nimic, cu speranța că lucrurile se vor schimba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025