Prima pagină » Titlurile zilei » Condiții de coșmar în școlile din Iași! Viețile copiilor, puse în pericol de incompetența unor oameni din primărie – GALERIE FOTO

Condiții de coșmar în școlile din Iași! Viețile copiilor, puse în pericol de incompetența unor oameni din primărie – GALERIE FOTO

07 oct. 2022, 02:00, 4 ,
Adnana Gafton, în Titlurile zilei

Condiții de coșmar în școlile din Iași. Primăria comunei Movileni oferă doar promisiuni privind renovarea școlilor, dar nu se întâmplă nimic. Clădirile arată mai rău ca după bombardament. Copii învață în condiții greu de imaginat. Carmen Ancuța, secretarul general al comunei Movileni pasează responsabilitatea în cârca firmelor ce au câștigat licitațiile. Între timp, copii își riscă viața la fiecare oră de curs.

Condițiile dezastruoase din școlile din Movileni surprind chiar și cel mai negru scenariu al unui fil de groază. Clădiri construite în anul 1950 nu au fost renovate niciodată.

Modul în care au gestionat situația angajații primăriei Movileni a adus comuna în pragul colapsului. Carmen Ancuța, secretarul general al comunei, împreună cu consilierul juridic Alina Mateș, deservesc interesele proprii din biroul primăriei. Cele două formează în prezent un duo inegalabil în măsluirea licitațiilor și obținerea de contracte pe bani publici.

Condiții de coșmar în școlile din Iași: Carmen Ancuța, cu buzunarele pline de bani din proiectele de reabilitare!

cladire scoala Iepureni

Școala din Iepureni are nevoie urgentă de reabilitare

Carmen Ancuța, secretar al comunei Movileni, susține că nu a încasat niciun ban pentru demararea proiectelor de reabilitare a școlilor din Iași. Mai mult decât atât ea se chinuie să facă față presiunilor pe care le primește din partea firmelor cu care a încheiat contracte. Aceasta îl acuză pe Stefan Vodă, reprezentantul firmei S.C. EMEXSTRUCT S.R.L, că i-a cerut în repetate rânduri avans de 30% din valoarea proiectului de reabilitare a școlii din Potângeni și nu a început nici un demers în realizarea lucrărilor.

Inițial, cei doi au colaborat de minune întrucât banii din proiecte au fost împărțiți frățește.

Între timp, relația celor a început să scârțâie, animozitățile nu au ezitat să apară. Cei doi se acuză reciproc de incapabilitate în gestionarea situației. Mai mult decât atât, Ștefan Vodă aduce acuzații grave și consilierului juridic al primăriei din Movileni.

„Noul consilier juridic, ce a câștigat recent concursul, bănuie ce este aceea legislație. Cea care nu a reușit în niciun barou! Ea a câștigat acest concurs dar încurcă și mai mult lucrurile în primărie. Eu am sperat că va fi mai bine dar s-a dovedit contrariul“, declară Ștefan Vodă, reprezentant S.C. EMEXTRUST S.R.L.

Consilierul juridic al primăriei Movileni, Alina Mateș, susține că Vodă Ștefan a fost agresiv verbal cu ea în nenumărate rânduri. Acesta ar fi cunoscut ca având o atitudine recalcitrantă și este un „șmecher“ cunoscut de toată lumea. Mateș a precizat că banii nu sunt ai primăriei, iar Ștefan Vodă a refuzat să se apuce de lucrare.

cladire dispensar Movileni

Șantierul din fața dispensarului din Movileni este un pericol public

La Movileni se învață ca în secolul trecut!

cladire dispensar Movileni

Un șantier abandonat prezintă un pericol imens pentru cei ce merg la dispensarul Movileni

Școlile din comuna Movileni arată ca după bombardament. Din 2016 până în 2022 doi primari ce au fost la conducerea comunei au „încercat“ să obțină mai multe proiecte de reabilitare a școlilor, grădinițelor și dispensarelor din cadrul comunei Movileni, ce a fost amendată nu de mult de către Garda de Mediu cu 75.000 de lei pentru mormanele de gunoaie.

Lipsa angajaților specializați și facilitarea intereselor personale au condus la o situație apocaliptică.

Fostul primar al comunei Movileni, Mihai Plumbu, a făcut demersurile pentru obținerea proiectelor de reabilitare și consolidare a școlilor din comună.

Licitațiile au fost câștigate de tovarășii de șpriț pe care îi avea acesta pe când deținea funcția de primar. Noul primar, Dan Constantin Hodoroagă, și-a format o echipă pe care poate conta indiferent de situație. Secretarul general al comunei este nimeni alta decât Carmen Ancuța, viceprimar este Gheorghe Holbură, iar noul consilier juridic ce a câștigat postul prin concurs este Alina Mateș.

Școala cu clasele I-VIII din satul Iepureni este o construcție veche de mai bine de 40 de ani. Încălzirea se face la sobă, apă curentă nu există, iar copii folosesc grupul sanitar ce se află în afara școlii. Doi învățători, un educator și peste 40 copii își desfășoară activitatea în condiții grele de imaginat.

„Ne lipsește totul! Ne încălzim cu sobe cu lemne, iar grupul sanitar este afară. Avem nevoie de toate. Dacă ar fi să se pună în practică proiectele care ni se tot promit ar fi mare lucru. Au fost multe proiecte, dar undeva se împotmolesc lucrurile și nu se întâmplă nimic“, zice Elena Boaru, învățător la școala cu clasele I-VIII din satul Iepureni.

 Lipsa de interes pune în pericol viețile copiilor

cladire dispensar Movileni

Dispensarul din Movileni arată ca o clădire abandonată

Clădirile în care zeci de elevi, împreună cu dascălii, petrec bună parte din zi stau să pice pe ei. Acoperișuri șubrede, geamuri sparte, tâmplărie putredă, lipsa gardurilor și wc-urile din curte sunt doar câteva din problemele cu care se confruntă comunitatea plătitoare de taxe.

Școlile nu au garduri ce delimitează curtea școlii de proprietatea vecinilor. Practic, copii își petrec pauza în gospodăriile oamenilor.

Dispensarul din Movileni și el supus fondurilor de reabilitare este o construcție demnă de filmele de groază.

În fața acestuia s-a început turnarea fundației unui clădiri dar în prezent nimeni nu lucrează, materiale nu există, iar de fonduri nici nu se pune problema. Groapa imensă din fața dispensarului este tratată cu indiferență de către autorități, deși în orice clipă cineva ar putea să sufere un accident înfiorător acolo.

În comuna Movileni singura clădire care prezintă siguranță și are toate facilitățile necesare este clădirea Primăriei Movileni în care își desfășoară activitatea Dan Constantin Hodoroagă și secretara Carmen Ancuța, ce pare neclintită de pe post.

Termopane, var nou, gradină plină de flori, dar și multe materiale de construcții depozitate în spatele clădirii fac parte din peisajul „de vis“ de la Movileni.

Condițiile de coșmar din școlile din Iași sunt rezultatul ignoranței echipei din conducerea primăriei Movileni.

Comentarii
  • Acum doi ani de zile in campania electorala, cand USR cu sabia in mana impartea dreptatea in Movileni era tare frumos. Numai ca nu poti astepta de la doua persoane care impreuna la capitolul studii egaleaza clasele trenului (performanta) sa scrie sau sa implementeze un proiect oricare ar fi acesta. Drumurile din comuna sunt intr-o stare jalnica, iar cei doi se lauda ca pun kilomeri de asfalt in fiecare zi. Iar apropo de Plumbu, a fost singurul care a mai miscat ceva. Asa ca locuitorii din Movileni sa nu se planga. Trebuiau sa deschida ochii cand au votat pe unu care face drifturi si darama hidrantii, care sta la crasma si bea cot la cot cu intleptii satului si mai apoi se uraca in masina si pleaca fugarit de politie, care singura lui grija de cand a ajuns primar a fost sa se combine cu tinerelele. Aceste lucruri spun multe despre un om. Asa ca nu asteptati sa se intample ceva in comuna Movileni. Vorba aia: nu poti cere unui cioban sa construiasca rachete nucleare.

  • Sa se cerceteze cine este acest Stefan Voda… foarte mare tepar!!!!

  • Stefan Voda cel mai mare tepar!!!

  • Cel mai mare tepar STEFAN VODA!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *