Prima pagină » Razboi în Ucraina » Condiția Rusiei pentru a garanta culoare umanitare la Mariupol de Paşte
Condiția Rusiei pentru a garanta culoare umanitare la Mariupol de Paşte

Condiția Rusiei pentru a garanta culoare umanitare la Mariupol de Paşte

22 apr. 2022, 19:46,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a transmis vineri, în cadrul unei discuții telefonice, președintelui rus, Vladimir Putin, cerința Uniunii Europene pentru Rusia de a garanta culoare umanitare de Paștele ortodox, în orașul ucrainean asediat Mariupol.

„Discuţie cu preşedintele Putin. Culoare umanitare la Mariupol şi în alte oraşe asediate trebuie să fie imediate, mai ales cu ocazia Paştelui ortodox”, a scris Charles Michel pe Twitter.

Condiția pusă de Rusia pentru a garanta culoare umanitare

În acest timp, armata rusă s-a declarat pregătită să respecte „în orice moment” un armistiţiu în oraşul Mariupol la combinatul siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş de la Marea Azov.

Ministerul rus al Apărării a transmis, în cadrul unui comunicat, că punctul de plecare al pauzei umanitare va fi reprezentat de ridicarea, de către formațiunile armatei ucrainene, a drapelelor albe pe o parte sau pe toată suprafața Azovstalului.

Armata rusă este pregătită să respecte un armistițiu în orașul Mariupol

În comunicat, Ministerul rus al Apărării asigură că civilii evacuați vor putea alege dacă să se îndrepte înspre teritoriile care se află sub control ucrainean sau către cele de sub control rus și că soldații care se vor preda vor fi tratați cu demnitate, iar cei răniți vor fi îngrijiți.

„Această iniţiativă umanitară din partea Federaţiei Ruse este valabilă 24 de ore din 24”, se mai arată în comunicatul prin care Rusia le cere de fapt soldaţilor ucraineni care s-au repliat în interiorul acestui mare combinat să se predea.

Vladimir Putin a cerut ca Azovstal să nu fie luat cu asalt

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a cerut joi ministrului Apărării, Serghei Şoigu, într-o discuţie regizată cu acesta şi transmisă la televiziunea rusă, să nu ia cu asalt combinatul Azovstal pentru a nu provoca şi mai multe victime în luptele din labirintul de tuneluri şi instalaţii ale acestuia, dar să menţină în schimb blocada asupra oţelăriei pentru a sili combatanţii ucraineni de acolo să se predea.

Kievul a cerut un culoar umanitar pentru evacuarea celor circa o mie de civili refugiaţi în interiorul combinatului şi a celor 400-500 de soldaţi ucraineni care sunt acolo răniţi, refuzând însă predarea soldaţilor care încă luptă, unii dintre ei aparţinând batalionului de extremă dreaptă Azov.

Mai multe culoare umanitare au fost anulate

Mai multe culoare umanitare dinspre Mariupol au fost anulate în ultimului moment. Niciun culoar de evacuare a civililor nu va fi organizat vineri, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, întrucât situaţia pe şosele este foarte periculoasă.

În mesajul său pe Twitter, Charles Michel mai menţionează că i-a reiterat preşedintelui Putin în discuţia avută „susţinerea faţă de Ucraina şi suveranitatea sa”.

„Unitatea, principiile şi valorile noastre sunt inalienabile”, mai notează acesta.

Potrivit unui responsabil european, Charles Michel i-a cerut lui Vladimir Putin să se întâlnească să discute direct cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aşa cum insistă acesta din urmă. Kremlinul a refuzat orice întâlnire directă între cei doi lideri, afirmând că aceasta poate avea loc numai pentru încheierea unui acord de pace după ce negocierile vor fi făcut suficiente progrese. Or, aceste negocieri sunt în prezent, conform lui Putin, într-un punct mort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *