Prima pagină » Editorial » Condiția absurdă a lui Vladimir Putin
Condiția absurdă a lui Vladimir Putin

Condiția absurdă a lui Vladimir Putin

09 dec. 2021, 09:36,
Sorin Rosca Stanescu în Editorial

Pentru detensionarea situației de la frontiera Ucrainei cu Federația Rusă, Vladimir Putin le pune americanilor și europenilor o condiție imposibil de acceptat. El cere garanții scrise că frontiera NATO nu se va extinde. Și nici frontiera UE. Cu alte cuvinte, că Ucraina nu va fi primită nici în rândul statelor NATO și nici în comunitatea europeană. O asemenea pretenție pur și simplu nu poate fi onorată. Iar liderul rus, un redutabil jucător de șah, atât la propriu, cât și la figurat, știe perfect acest lucru. În concluzie, și-a creat o strategie, prin care situația va continua să rămână tensionată. Mult și bine. Până când va găsi momentul potrivit să lovească.

A existat o singură înțelegere și doar verbală între lideri ai puterii occidentale și Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al Uniunii Sovietice. Acesta a primit asigurări, repet, verbale, că dacă acceptă unificarea celor două Germanii, NATO și Uniunea Europeană nu se vor extinde spre Vest. Să fim bine înțeleși. O înțelegere de o asemenea importanță nu poate fi niciodată verbală. Întotdeauna, atunci când angajamentele sunt cât de cât ferme, ele sunt concretizate printr-un document semnat și parafat. Nu există un asemenea document. În al doilea rând, chiar dacă el ar fi existat, unul dintre principalii subiecți de drept internațional a dispărut. Uniunea Sovietică nu mai există. În locul Uniunii Sovietice au apărut mai multe state, cel mai important dintre acestea fiind Federația Rusă. Chiar și o înțelegere scrisă, încheiată cândva cu ultimul lider al Uniunii Sovietice, nu-și mai poate produce astăzi sub nicio formă efectele.

Există însă și un alt argument, încă și mai relevant, care pune statele NATO și UE în imposibilitatea de a se angaja verbal și cu atât mai mult în scris față de Federația Rusă, așa cum sună pretenția formulată de Vladimir Putin. Niciun stat UE sau NATO nu are dreptul de a angaja în sens pozitiv sau negativ politica suverană a unui alt stat. Mai concret spus, statele UE și NATO n-au niciun mijloc democratic sau moral de a se pronunța în numele suveranității Ucrainei. De a se angaja în fața unui stat terț că Ucraina nu-și va putea valorifica niciodată voința suverană de a adera, dacă dorește și îndeplinește condițiile necesare, la Alianța Nord-Atlantică sau la Uniunea Europeană.

Vladimir Putin este un fin cunoscător al regulilor de politică externă atunci când le respectă și chiar și atunci când le încalcă. Deci pretenția este deliberat absurdă și formulată exclusiv în scopul de a se solda cu un refuz. Ceea ce s-a și întâmplat.

Pe de altă parte, în numele Federației Ruse, Vladimir Putin are dreptul să desfășoare câte trupe dorește la granița cu Ucraina și să instaleze acolo cât armament vrea, cu singura condiție de a nu încălca vreun tratat semnat în acest sens cu statele NATO. Ori un asemenea tratat nu există. Aparent, liderul de la Moscova invocă faptul că statele NATO de pe flancul sud-estic al Europei, cu sprijinul Statelor Unite sau chiar la comanda Washingtonului, au instalat rachete, care teoretic amenință teritoriul Federației Ruse și desfășoară în mod agresiv în zona respectivă masive și frecvente manevre militare. În accepțiunea Federației Ruse, chiar și scutul antirachetă de la Deveselu, definit de NATO drept defensiv, reprezintă de fapt o instalație militară complexă de tip ofensiv, care poate lovi teritoriul păstorit de Moscova. Aceeași situație și în ceea ce privește manevrele de la Marea Neagră, despre care am scris într-un editorial anterior.

Dialogul dintre Biden și Putin a rămas așadar în șpagat. La capătul acestui dialog, care l-a buimăcit realmente pe liderul american, acesta a făcut-o declarație de un haz nebun. Și anume că, dacă Federația Rusă invadează și ocupă Ucraina, Statele Unite, în nume propriu, dar și în numele Uniunii Europene, care în realitate este divizată, vor lua măsuri drastice de sancționare economică a Federație Ruse. Ca să vezi! Ca și când, până acum, nu ar fi luat asemenea măsuri. Și că vor face, vezi Doamne, impracticabilă conducta Nord Stream 2, prin care rușii livrează gaze Europei de Vest. Cred că, după ce a ascultat această declarație a liderului de la Casa Albă, Vladimir Putin s-a tăvălit de râs.

Prin urmare, în ciuda unui ton aparent ferm și belicos, ne putem aștepta într-adevăr ca, într-o bună zi, întreaga Ucraină să aibă soarta Crimeei și să fie anexată de ruși. Dacă acesta este obiectivul real al lui Vladimir Putin, el a mai făcut un pas important pentru atingerea lui. Iar discuțiile care urmează să aibă loc astăzi între liderii Grupului celor Nouă, respectiv șefii statelor din Europa Centrală și de Vest, cu Joe Biden, nu reprezintă – cel puțin conform concluziei la care eu am ajuns – decât un pansament pe un picior de ghips.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`