Prima pagină » Lifestyle » Condimentele picante sunt bune pentru sănătate?
Condimentele picante sunt bune pentru sănătate?

Condimentele picante sunt bune pentru sănătate?

21 aug. 2020, 10:09,
BZI.ro, în Lifestyle

Oamenii consumă mirodenii de mii de ani. Și în ultimul timp, oamenii de știință și pasionații de alimentație sănătoasă s-au concentrat pe turmeric și ardei iute pentru că par să fie buni pentru sănătate.

Cel puțîn așa arată într-o serie de studii. Unii chiar susțîn că alimentele picante (cum ar fi ghimbirul) împiedică bolile virale. Turmericul, care a fost folosit că mirodenii în Asia de milenii, s-a instalat recent în magazinele de cafea la modă din întreaga lume că parte a laptelui auriu și a intrat în tendință că un supliment nutritiv care întărește sistemul imunitar și protejează împotriva bolilor.

Între timp, ardeiul cayenne a devenit important în 2013 că ingredient în dietă Beyoncé pentru pierderea în greutate, care a fost ulterior criticat de Asociația Britanică a Nutriționiștilor, care a numit-o periculoasă.

Cu mult timp în urmă, cu sute de ani în urmă, oamenii au devenit obiceiul să adauge piper negru sau păstăi de chili fierbinte în mâncare sau să facă ceai cu ghimbir. Dar abia recent, unele mirodenii au căpătat statutul neoficial al unui superfood de vindecare.

Dar condimentele sunt cu adevărat bune pentru sănătate sau chiar sunt capabile să se protejeze împotriva bolilor? Și ne pot face rău?

Unul dintre cel mai picat condiment, chili

Chili (ardei iute roșu) este unul dintre cele mai cunoscute și populare condimente din lume. Efectele sale asupra sănătății noastre au fost studiate în multe studii, iar rezultatele sunt mixte.

Principalul ingredient activ în chili este capsaicina. Când mâncăm ardei iute, moleculele de capsaicină acționează asupra receptorilor de temperatură ai corpului nostru, care trimit un semnal către creier pentru a crea o senzație de căldură.

Unele studii par să sprijine ideea că capsaicina ne poate ajută să trăim mai mult.

În 2019, un studiu italian a descoperit că persoanele care mâncau mâncare aromată cu ardei iute de patru ori pe săptămână aveau un risc mai mic de a muri în comparăție cu cei care nu au mâncat niciodată chili. (Cercetătorii au considerat factori precum fumatul, exercițiile fizice și calitatea dietetică generală.)

Turmenicul, unul dintre cel mai popula condiment

Un alt condiment popular despre care se spune că este benefic este turmericul, iar beneficiile sale sunt atribuite în mod obișnuit conținutului de curcumină, o mică moleculă care se găsește în turmeric. Este utilizat în medicină alternativă pentru ameliorarea inflamației, stresului și a multor alte afecțiuni.

Cu toate acestea, nu există dovezi fiabile că turmericul este benefic.Numeroase studii au arătat că curcumina poate avea efecte anti-cancer în laborator .

Cu toate acestea, condițiile de laborator sunt foarte diferite de cele ale corpului uman. Și faptul că curcumina este slab solubilă în apă înseamnă că organismele noastre nu vor putea să o folosească corect atunci când o vom lua din alimente cu turmeric.

Ardeii iuți și turmericul par a fi fost cercetați pe larg, dar cele mai multe studii compară doar datele privind consumul și rezultatele diferite ale sănătății, unde este imposibil de înțeles care este cauza și care este rezultatul.

Ei bine, cercetările efectuate într-un laborator nu obțîn în mod necesar aceleași rezultate în corpul uman.

Că și în cazul multor studii nutriționale, aici este dificil să se separe corelația de cauzalitate.Mulți cercetători cred că beneficiile consumului de mirodenii se reduc la ceea ce le consumăm. De exemplu, ele sunt adesea înlocuite cu sarea. Condimentele fac că mâncarea să fie gustoasă și aromată și poate fi o alternativă mai sănătoasă la sare .

În plus, adesea adăugăm condimente la mâncărurile cu legume – iar consumul de legume este cu siguranță sănătos.

În general, în timp ce „latte de aur” nu vă va face rău, există mai multe beneficii pentru sănătate din legumele condimentate.

Și, desigur, nu ar trebui să ne bazăm pe mirodenii că o modalitate de a proteja sau vindecă boală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *