Prima pagină » Actualitate » Condamnaţii în dosare ar putea să nu intre la închisoare până când judecătorii nu vor publica motivarea decizie! Proiectul de lege ar putea fi votat în Camera Deputaților
Condamnaţii în dosare ar putea să nu intre la închisoare până când judecătorii nu vor publica motivarea decizie! Proiectul de lege ar putea fi votat în Camera Deputaților

Condamnaţii în dosare ar putea să nu intre la închisoare până când judecătorii nu vor publica motivarea decizie! Proiectul de lege ar putea fi votat în Camera Deputaților

10 mai 2021, 11:00,
George Cristian în Actualitate

În aceste momente, pe ordinea de zi în Camera Deputaţilor din Parlament se află un proiect de lege referitor la faptul că persoanele condamnate nu vor intra în închisoare, în pofida condamnării, decât doar după ce judecătorii care i-au condamnat vor publica motivarea care a dus la decizie.

Începând cu ora 17.00, în calitate de for decizional, Camera Deputaţilor dezbate proiectul de lege referitor la decizia de a amâna executarea pedepsei până la publicarea motivației.

Camera Deputaţilor ar putea adopta proiectul de lege referitor la amânarea executării pedepsei în lipsa motivării judecătorilor

Camera Deputaţilor va adopta proiectul de lege în care se prevede amânarea executării pedepsei la care a fost condamnat un român în lipsa motivării judecătorilor. Conform unor surse politice venite din partea jurnaliştilor stiripesurse.ro se pare că formula legii agreată în Senat va fi votată şi în Camera Deputaţilor, fără alte modificări.

De altfel, decizia de a vota această directivă vine la ceva timp după ce Curtea Constituţională a României a decis, într-o şedinţă, că toate deciziile instanţelor în domeniul penal trebuie să fie pronunţate în acelaşi timp cu motivarea acestor. De altfel, până la publicarea motivării, consecinţele unei condamnări penale fără să cunoască şi motivele şi fără să beneficieze de dreptul de a apela la căi extraordinare de atac.

„Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei”, stipulează propunerea legislativă.

Proiectul de lege îi obligă pe judecători să motiveze decizia în maxim 120 de zile

De altfel, proiectul prevede faptul că judecătorii pot amâna motivarea deciziei penale luate maxim 120 de zile.

„La început maximum 120 de zile, putând ca în situaţii cu totul excepţionale să prelungească 30 de zile şi încă 30 de zile, astfel încât să nu se depăşească în total 120 de zile de la încheierea procesului. În acest timp nu se poate pune în executare nicio soluţie, nu este pronunţată nicio soluţie, nici de condamnare, nici de achitare. Abia în momentul pronunţării, odată cu soluţia de condamnare sau de achitare sau de altă natură, toate persoanele implicate în procesul penal vor şti şi motivele”, a afirmat ministrul Justiţiei, Stelian Ion, care a participat la şedinţa Comisiei juridice a Senatului.

Stelian Ion vrea o cale de mijloc

În altă ordine de idei, ministrul Justiţiei, Stelian Ion a comentat decizia celor de la CCR spunând că ar trebui găsită o cale de mijloc.

Ideal ar fi să fie un termen cât mai scurt, e cert lucrul ăsta. Realist vorbind, un termen de 90 de zile ar fi, din punct de vedere al sistemului judiciar, insuficient. Am avut discuţii ample într-un grup de lucru la Ministerul Justiţiei, au fost reprezentanţi şi ai Înaltei Curţi şi ai curţilor de apel şi ai tribunalelor. Mi-au spus absolut toţi judecătorii că ar fi un termen foarte scurt, nerealist. menţiona ministrul.

În altă ordine de idei, Stelian Ion este cunoscut pentru reacţiile acestuia în spaţiul public, reacţii ce au legătură cu anumite decizii luate de judecători. De curând, Inspecţia Judiciară a publicat un raport prin care afirmă faptul că Stelian Ion alături de mai mulţi lideri politici au făcut declaraţii menite să aducă un prejudiciu sistemului judiciar din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 noiembrie 2024
05 noiembrie 2024