Un bărbat a fost pedepsit de judecătorii ieșeni la închisoare pe viață, după câteva țepe trase prin metoda „Accidentul”. Alături de Constantin Stârpu, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași i-au condamnat în același dosar pe Tiberius Virgil Nagy, Ionel Cojocaru, Vasile Drăgan, Laura Drăgan, Georgian Cătălin Dan, Daniela Mihaela Sîntion și Petronela M. În total, judecătorii ieșeni au emis o sentință totală de peste 35 de ani de închisoare
Un individ a fost condamnat la pușcărie pe viață după câteva țepe! Alți 7 indivizi au primit o pedeapsă totală de peste 35 de ani de închisoare! Asta, după ce mai mulți pensionari din Iași au fost jefuiți de banii strânși pentru înmormântare! Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași l-au condamnat pe Constantin Stârpu la pedeapsa rezultantă a detențiunii pe viață, pentru înșelăciune în formă continuată (9 acte materiale). În fapt, judecătorii au constatat că individul fusese deja condamnat la pedeapsa maximă, înainte de aceste fapte de înșelăciune.
În același dosar, Tiberius Virgil Nagy a primit o pedeapsă de 12 ani, 7 luni și 1.064 de zile de închisoare, pentru înșelăciune în formă continuată, în vreme ce Ionel Cojocaru a fost condamnat la 7 ani, 2 luni și 3.401 zile de închisoare, pentru aceeași acuzație. Totodată, Vasile Drăgan a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare, Laura Drăgan a fost condamnată la 2 ani, 4 luni și 20 de zile de închisoare, cu suspendare, în timp ce Georgian Cătălin Dan a primit o pedeapsă de 1 an de închisoare. Pe de altă parte, Daniela Mihaela Sîntion a fost condamnată la 9 luni de închisoare, cu suspendare, iar pentru Petronela M. s-a hotărât menținerea măsurii educative neprivativă de libertate a asistării zilnice pe o durată de 6 luni.
Indivizii acuzați de țepe, puși la plată de judecătorii ieșeni
Pe lângă pedepsele aplicate, judecătorii ieșeni i-au obligat pe inculpați și la plata unor despăgubiri către unele dintre victimele lor. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis mai multe acțiuni formulate de părțile civile ș i-au obligat pe inculpați la plata unor daune materiale și morale în valoare totală de 76.500 de lei.
„Instanța ia act de faptul că persoanele vătămate M.F., I.T.R., M.P., A.D., A.C., M.Ș., L.B., M.V. și D.E. nu s-au constituit părți civile”, au adăugat judecătorii ieșeni.
De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Unii dintre acuzați, condamnați și în trecut
Acest proces care îi privește pe Constantin Stârpu, Tiberius Virgil Nagy, Ionel Cojocaru, Vasile Drăgan, Laura Drăgan, Georgian Cătălin Dan, Daniela Mihaela Sîntion și Petronela M. a început pe data de 28 decembrie 2018. Atunci, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași i-au trimis în judecată sub acuzația de înșelăciune. Conform anchetatorilor, în luna octombrie 2018, cei 8 indivizi au păcălit mai mulți pensionari din Iași să le dea bani, utilizând metoda „Accidentul”. Unii dintre cei 8 au mai fost pedepsiți de judecători în trecut, pentru comiterea altor infracțiuni, fie ele similare, fie mai grave, cum este cazul lui Constantin Stârpu.
De altfel, în urmă cu aproximativ 5 ani, Tiberius Virgil Nagy, un deținut din Penitenciarul Galați, a fost condamnat după ce a fost acuzat că a păcălit mai multe persoane, dându-se ba avocat, ba comisar de Poliție, și le-ar fi convins pe victime să îi remită sume importante de bani sub pretextul că rude apropiate ale acestora ar fi fost implicate în accidente de circulație. Atunci, mai mulți deținuți care se dădeau drept avocați și comisari de Poliție au fost condamnați la pedepse ce au totalizat 23 de ani de închisoare.
Potrivit procurorilor, ajutați de alți 10 complici, deținuții au sunat în total 16 persoane, pe care au reușit să le convingă să le dea toți banii. Printre aceștia se număra și Tiberius Virgil Nagy, acuzat că pretindea că este avocat, comisar de Poliție sau fiu al victimelor, cărora le spunea că a avut loc un grav accident de circulație, soldat cu rănirea unui minor, iar, pentru „rezolvarea situației”, cerea diverse sume de bani.