Prima pagină » Actualitate » Condamnări în dosarul Colectiv. Cine a ajuns după gratii, în urma incendiului din clubul Colectiv. Bilanț, la 7 ani de la tragedie
Condamnări în dosarul Colectiv. Cine a ajuns după gratii, în urma incendiului din clubul Colectiv. Bilanț, la 7 ani de la tragedie

Condamnări în dosarul Colectiv. Cine a ajuns după gratii, în urma incendiului din clubul Colectiv. Bilanț, la 7 ani de la tragedie

30 oct. 2022, 17:00,
în Actualitate

Astăzi, 30 octombrie 2022, se împlinesc 7 ani de la incendiul din Colectiv. Tragedia care a tulburat o țară întreagă și a scos la iveală multe nereguli ale statului românesc este amintită astăzi.

Timp de șapte ani, dosarul tragediei a fost dus prin mai multe tribulane, așteptând o hotărâre judecătorească. În prezent, vinovații făcuți de incendiu au primit condamnările, unii dintre ei ispășind deja pedeapsa.

Cine a ajuns după gratii, în urma incendiului din clubul Colectiv

În martie 2022, românii au aflat decizia finală a Curții de Apel București, după ce dosarul Colectiv a fost târât prin mai multe procese.

Judecătorii au luat o decizie finală după 7 ani în care această fost amânată.

Astfel, patronii clubului Colectiv au primit cele mai mari sentințe judecătorești. Paul Gancea, Costin Mincu și Alin George Anastasescu au primit 6 ani și 4 luni, 8 ani, respectiv 11 ani și 8 luni de închisoare. Judecătorii au mai trimis după gratii și doi pompieri ISU, George Matei și Antonia Radu, întrucât nu au luat măsurile legale în privința respectării normelor de prevenire și stingere a incendiilor.

Dosarul Colectiv a mai trimis după gratii pe Viorel Zaharia şi Marian Moise, pirotehniștii, câte 6 ani și 10 luni, dar și directorul firmei de artificii, la 2 ani și 6 luni, însă cu suspendare. Închisoare cu suspendare fac și trei funcționare ale Primăriei Sectorului 4, fiecare primind între trei și opt ani.

Cea mai controversată condamnare, dar și cea mai recentă, a fost a lui Cristian Popescu Piedone. Inițial, fostul edil al Sectorului 4 a primit 8 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. Anul acesta, Piedone a fost condamna la jumătate din anii inițiali, întrucât judecătorii au eliminat forma agravantă a infracțiunii de abuz în serviciu. Așadar, Piedone a fost pedepsit pentru că a eliberat acord și autorizație de funcționare pentru clubul Colectiv, chiar dacă nu era autorizat pentru securitate de incendiu.

În 2019, condamnații au fost obligați să plătească daune morale și materiale de 50 de milioane de euro către victimele incendiului și rudele decedaților. În plus, instituțiile publice, ISU și Primăria Sectorului 4, au fost obligate să plătească 8 milioane de lei spitalelor din București și din țară.

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare

Fostul primar al Sectorului 4 a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare. Sentința a venit la șapte ani de la incendiul în urma căruia 65 de oameni au murit și alți 147 au fost răniți grav.

„Astăzi, prin condamnarea mea…- m-aş putea jertfi, dacă aş putea să învii cele 47 de victime, n-aş ezita. Sunt alţii care stau ascunşi, în spatele paravanelor, stă vidul de legislaţie, multe alte lucruri. Nu e timp, nu e cazul şi acum. Mă duc cu demnitate, cu onoare şi respect. Dacă justiţia a considerat asta, trăim pe pământ, nu în ceruri. Mai devreme sau mai târziu, şi desecretizare, şi multe alte lucruri, vor ieşi la iveală”, a declarat Cristian Piedone.

Deși sub mandatul său de primar, clubul Colectiv a primit autorizație și acord de funcționare, Piedone a declarat înainte să ajungă după gratii că nu el este vinovatul. În declarațiile făcute în ziua sentinței sale, fostul primar a spus că nu a fost singurul care a acționat în acest fel, și anume să aloce acord de funcționare fără verificare, și că toți edilii fac asta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`