Prima pagină » Local » Condamnare-surprinză într-un dosar de luare de mită! Un medic cunoscut în întreg orașul a primit de 11 ori șpagă! Câți ani de închisoare a primit chirurgul ieșean!
Condamnare-surprinză într-un dosar de luare de mită! Un medic cunoscut în întreg orașul a primit de 11 ori șpagă! Câți ani de închisoare a primit chirurgul ieșean!

Condamnare-surprinză într-un dosar de luare de mită! Un medic cunoscut în întreg orașul a primit de 11 ori șpagă! Câți ani de închisoare a primit chirurgul ieșean!

13 oct. 2020, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Local

Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus ieri condamnarea unui renumit chirurg. Astfel, magistrații l-au condamnat pe medicul Eugen Valentin Bitere la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită. Un alt inculpat a scăpat de dosarul penal după ce a murit

Sentință în cazul unui renumit chirurg ieșean, acuzat de luare de șpagă! Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat ieri pe medicul Eugen Valentin Bitere la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită în formă continuată (11 acte materiale). De asemenea, magistrații i-au interzis lui Bitere să practice profesia de medic într-o unitate sanitară din sistemul public de stat, pe o durată de 1 an. Dar, având în vedere că pedeapsa principală a fost suspendată, instanța a suspendat și această prevedere, referitoare la practicarea profesiei.

„Pe parcursul termenului de supraveghere de 3 ani, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o durată de 60 de zile, în cadrul Consiliului Local Iași – Direcția Fond Locativ, sediul administrativ sau în cadrul Consiliului Local Iași – Direcția Generală Economică și Finanțe Locale Iași. Aplică inculpatului măsura de siguranță a confiscării speciale cu privire la sumele de bani primite de la mituitori, astfel: suma de 4.000 de lei, suma de 1.000 de lei, suma de 4.500 de lei, suma de 100 de euro, suma de 1.500 de euro, suma de 500 de lei, suma de 1.000 de lei, suma de 400 de lei, suma de 100 de lei, suma de 6.000 de lei”, au precizat magistrații ieșeni.

Procesul a încetat pentru un alt inculpat, care a murit

De asemenea, judecătorii au mai decis încetarea procesului penal în cazul lui Vasile G., pentru dare de mită, pe motiv că acesta a decedat. Pe de altă parte, în cazul medicului Eugen Valentin Bitere, magistrații l-au obligat pe acesta la plata unor cheltuieli de judecată în valoare totală de 100.000 de lei.
În schimb, instanța a ridicat sechestrul pus pe obiectele de artă găsite de anchetatori în casa renumitului chirurg ieșean.

„Respinge, ca nefondată, propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, de aplicare a măsurii de siguranță a confiscării extinse asupra operelor de artă indisponibilizate prin ordonanța procurorului din 13 iulie 2017, în valoare de 335.986 de lei. Dispune ridicarea măsurii sechestrului asigurator cu privire la acestea și restituirea bunurilor sechestrate”, au adăugat magistrații din cadrul Tribunalului Iași.

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Medicul ieșean, acuzat că a luat șpăgi în repetate rânduri

Procesul medicului ieșean Eugen Valentin Bitere a început în urmă cu mai bine de 2 ani, respectiv pe 21 martie 2018. Asta, după ce magistrații au decis reținerea, apoi arestarea preventivă, ulterior – arestul la domiciliu și, mai apoi, controlul judiciar, în perioada 14 iulie 2017 – 3 decembrie 2019.
Anchetatorii ieșeni l-au acuzat pe chirurgul Eugen Valentin Bitere că ar fi luat șpagă în 11 rânduri.

„În calitate de medic primar chirurgie cardiovasculară, în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare «Prof.dr. I.M. Georgescu», din Iași, în perioada octombrie 2016 – iunie 2017, la diferite intervale de timp, în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu sau ca urmare a îndeplinirii acestor atribuții, în septembrie 2016, inculpatul a pretins suma de 7.000 de lei pacientului I.D.S., în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale. Pentru că acesta nu avea suma de bani solicitată, a primit ulterior, printr-un intermediar, suma de 4.000 de lei”, au menționat procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Ce au spus procurorii cu privire la mita primită de medicul ieșean

Anchetatorii au mai spus că, în perioada 2 – 16 februarie 2017, medicul Eugen Valentin Bitere a cerut și primit suma de 1.000 de lei de la o pacientă, I.P., în vederea efectuarii unei intervenții chirurgicale.

„De asemenea, în cursul lunii aprilie 2017, inculpatul a pretins pacientului V.P. și fratelui acestuia, G.P., suma de 1.500 de euro, în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale. Pentru că cei doi nu dispuneau de această sumă, a acceptat și primit în cursul lunii mai 2017 suma de 4.500 de lei de la G.P., după ce a efectuat actul medical. Mai mult, pe 6 iunie 2017, inculpatul Eugen Valentin Bitere a pretins suma de 1.500 de euro pacientei A.J. și fiicei sale, M.G., pentru a efectua o intervenție chirurgicală”, au adăugat procurorii ieșeni.

Conform acestora, pe 14 iunie 2017, medicul ieșean a primit de la M.B. suma de 100 de euro, ca urmare a consultației oferite unei femei, V.D. În plus, pe 15 iunie 2017, renumitul chirurg ar fi primit suma de 1.500 euro de la M.F., reținând pentru sine suma de 1.300 de euro (deoarece a restituit 200 de euro), pentru a efectua o intervenție chirurgicală pacientului M.F. Oamenii legii au continuat, arătând că, pe 6, 8, 12, 13 și 15 iunie 2017, Eugen Valentin Bitere ar fi luat mită suma totală de 16.000 de lei, de la alți pacienți, printre care și de la Vasile G., coninculpatul decedat. În urma deschiderii dosarului, procurorii ieșeni i-au trimis în judecată și pe unii dintre pacienții suspectați că i-au dat mită medicului ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *